Κορονοϊός - Ισπανία: Ο στρατός στους δρόμους

Οι δρόμοι της Ισπανίας είναι απόκοσμα ήσυχοι σήμερα, με την εκκωφαντική σιωπή να διακόπτουν οι ανακοινώσεις της αστυνομίας από τα μεγάφωνα που συστήνει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι Ισπανοί περνούν την πρώτη εργάσιμη ημέρα υπό καθεστώς καραντίνας, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών βρίσκονται υπό μερική απομόνωση από το Σάββατο το βράδυ, καθώς τους επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μονάχα για να πάνε στη δουλειά, να αγοράσουν φαγητό ή να

πάνε στο φαρμακείο ή στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε 14 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσουν την αστυνομία στην εφαρμογή της καραντίνας, προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός αν έχουν σοβαρό λόγο να βγουν έξω. Ειδικές ομάδες του στρατού απολυμαίνουν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

"Εάν οι Ισπανοί πάρουν σοβαρά τα μέτρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα σε περίπου 3 με 4 ημέρες" δήλωσε ο Φερνάρντο Σιμόν, ο συντονιστής έκτακτων υγειονομικών περιστατικών. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε σήμερα σε 309, με 9.191 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ήτοι σχεδόν 1.500 περισσότερα σε διάστημα 24 ωρών.

Η Ισπανία καταγράφει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως πίσω από την Κίνα, την Ιταλία και το Ιράν.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία επίταξε τουλάχιστον 150.000 χειρουργικές μάσκες στην πόλη Χαέν, στα νότια της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τις υγειονομικές υπηρεσίες στη Μαδρίτη, την πλέον πληγείσα περιοχή στην Ισπανία (με 4.165 κρούσματα), όπου η ηγέτιδα της περιφερειακής κυβέρνησης Ίζαμπελ Ντίαθ Αγιούσο διαγνώστηκε σήμερα με τον Covid-19.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα βρέθηκε επίσης θετικός στον νέο κορονοϊό. Η συνήθως κατάμεστη από κόσμο πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης ήταν άδεια σήμερα και το μόνο που κυκλοφορούσε ήταν ένα στρατιωτικό όχημα περιπολίας. Καταστήματα και εστιατόρια ήταν κλειστά.

Η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα σε 199 ανθρώπους και συνέλαβε έναν επειδή παραβίασαν την καραντίνα, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Το αεροδρόμιο Barajas, το μεγαλύτερο στη Μαδρίτη, λειτουργούσε κανονικά, αν και υπήρχαν πολύ λίγοι ταξιδιώτες, ενώ αρκετά καταστήματα δεν είχαν ανοίξει. Ελάχιστοι ήταν οι επιβάτες στο μετρό της Μαδρίτης και οι περισσότεροι εξ αυτών φορούσαν μάσκες.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο για να συζητήσει την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία και το κλείσιμο των καταστημάτων. Τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν άνοιξαν και εκατομμύρια παιδιά μαζί με τους γονείς τους βρίσκονται στο σπίτι.

Οι Ισπανοί επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους μπροστά στην πανδημία. Στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις, οι πολίτες βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν το προσωπικό των δομών υγείας ή να τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Keywords
Τυχαία Θέματα