Καταλήψεις για τη Μακεδονία σε όλη τη χώρα - Αντιφασιστικά καλέσματα

Μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά σχολεία της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας ισχυρές αντιπαραθέσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνει ανοιχτά λόγο για δάκτυλο της Χρυσής Αυγής πίσω από τις καταλήψεις: «το

τελευταίο διάστημα, φασίστες της ΧA προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους» τονίζει.

Στην ίδια γραμμή και η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται στις καταλήψεις και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας» καλεί όλους τους μαθητές σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία.

Ταυτόχρονα όμως ολοένα και περισσότερα σχολεία βάζουν "λουκέτο" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό...

Με πανό και σημαίες οι μαθητές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Μαθητές από διάφορα σχολεία βρίσκονται στους δρόμους για τις συγκεντρώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μαθητές κινούνταν επί της Λαγκαδά με πανό και ελληνικές σημαίες. Η ίδια εικόνα και στις Δωδεκαόροφες. Στις 11.00 το πρωί, στο άγαλμα Βενιζέλου η πρώτη συγκέντρωση και η δεύτερη στον Λευκό Πύργο την ίδια ώρα.

"Μακεδονία Γη Ελληνική"

Με σύνθημα "Μακεδονία Γη Ελληνική" οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου της Λαμίας, προχώρησαν σήμερα σε κατάληψη του σχολείου τους. Παράλληλα έδωσαν στον διευθυντή τους μία σειρά από άλλα αιτήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή συνάντηση με τον διευθυντή του σχολείου, όταν οι μαθητές ρωτήθηκαν αν αντιμετωπίζουν προβλήματα απάντησαν αρνητικά...

Καταλήψεις σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας

Υπό κατάληψη τελούν σήμερα και Γυμνάσια και Λύκεια του Αγρινίου και γύρω περιοχών. Μαθητές ήταν από το πρωί έξω από τα σχολεία τους, ανεβασμένοι στα κάγκελα και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».

Ειδικότερα, υπό κατάληψη τελούν τα 2ο, 4ο, 6ο και 7ο Γυμνάσια Αγρινίου, το 2ο Λύκειο Αγρινίου, τα Γυμνάσια Καινουργίου, Νεάπολης, Παραβόλας, Παλαίρου, το Λύκειο Παναιτωλίου και το ΕΠΑΑ Βόνιτσας.

Να σημειωθεί πως έξω από σχολεία του Αγρινίου βρίσκονται από νωρίς το πρωί μέλη του ΚΚΕ, που μοίραζαν φυλλάδια στους μαθητές και έρχονταν σε συζήτηση μαζί τους, εξηγώντας τους για ποιον λόγο δεν πρέπει να κάνουν κατάληψη με αυτό το αίτημα.

Υπό κατάληψη σχολεία στην Ξάνθη

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Πέμπτης σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη.

Τα σχολεία συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση μαθητών με θέμα το Μακεδονικό.

Μαθητές έχουν τοποθετήσει αλυσίδες, λουκέτα, ελληνικές σημαίες και κάδους σκουπιδιών στις εισόδους σχολείων της περιοχής

Σέρρες: Γυμνασιάρχης έσπασε τζαμαρία για να σταματήσει κατάληψη

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση Γυμνασιάρχη στην Πρώτη Σερρών να σπάσει τζαμαρία του σχολείου με γλάστρα, προκειμένου να σταματήσει η κατάληψη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το STAR Βόρειας Ελλάδας.Κατά το περιστατικό δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Λάζαρος Ανδρεάδης, επιβεβαίωσε την πράξη του Γυμνασιάρχη και την απέδωσε στην κακιά στιγμή. Ο Γυμνασιάρχης δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι και αυτή την ώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα