Φραουλοχώραφα Μανωλάδας: Προσαρμόζεται στην ευρωπαϊκή νομολογία η ελληνική

Υπέρ του νόμου ασκήθηκε η αναίρεση για την υπόθεση των φραουλοχώραφων της Μανωλάδας, δύο χρόνια μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της χώρας.

Ο Άρειος Πάγος, ύστερα από παραγγελία της ανώτατης εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου, αναίρεσε την αθωωτική απόφαση για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων. Αν και επί της ουσίας δεν αλλάζει η ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, στόχος του Αρείου Πάγου είναι η αλλαγή της υφιστάμενης νομολογίας, κυρίως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο το 2017 καταδίκασε τη χώρα μας σε αποζημίωση, συνολικού ύψους 676.000 ευρώ, για τους 42 αλλοδαπούς εργάτες.

Το σκεπτικό

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης, που εξέτασε την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Ειδικότερα, θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις στην υπόθεση που εκδικάστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών. Μάλιστα, αναφέρεται πως το δικαστήριο, το οποίο αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων, υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ότι αφορά την ερμηνεία της διάταξης. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός, η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδιως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη.

Υπενθυμίζονται ότι τον Απρίλιο του 2013 οι αλλοδαποί εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται καθώς εκτός από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δεν τους είχαν καταβληθεί μισθοί αρκετών μηνών. Εξαιτίας των αντιδράσεων δέχθηκαν πυροβολισμούς από κυνηγετικές καραμπίνες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ωστόσο, αθώωσε ομόφωνα όλους τους κατηγορούμενους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και και απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση. Ακολούθησε η καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επαναφέροντας την υπόθεση στο προσκήνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα