Τα Χανιά αποκτούν πολεοδομικό σχέδιο: Ο Δήμος χωρίζεται σε ζώνες – ορίζονται χρήσεις γης – ποιοι οικισμοί επεκτείνονται

Επεκτάσεις οικισιμών με εκτόνωση της οικιστικής πίεσης προς τα ανατολικα και δυτικά του Δήμου Χανίων (Ακρωτήρι – Νέα Κυδωνία) νέοι οδικοί άξονες από Κουμπελή – Καλαθά και Κουνουπιδιανά – Σταυρό αλλά και την σύνδεση του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων, προβλέπει το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Χανίων που περνά σε φάση τελικών εγκρίσεων μετά την ψήφιση της Β1 φάσης από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων την Τρίτη (ΕΔΩ) 12 χρόνια μετά τις αναθέσεις

των πρώτων μελετών

Η συζήτηση διήρκεσε πάνω από 5,5 ώρες ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι στιγμές έντασης. «Ένα ΓΠΣ με ατέλειες είναι πολύ καλύτερο από ένα ΓΠΣ που απουσιάζει» σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετά την ψηφοφορία.

Πάντως, για να εφαρμοστούν στην πράξη οι επεκτάσεις αυτές (αν και πολλές αφορούν περιοχές όπου ήδη υπάρχει αυθαίρετη δόμηση) εκτιμάται ότι θα περάσουν πολλά χρόνια καθώς χρειάζονται τα πολεδομικά σχέδια και οι πράξεις εφαρμογής.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Χαζηράκης, σημείωσε ότι με την Β1 φάση του ΓΠΣ, «ο Δήμος χωρίζεται σε ζώνες, προχωράμε σε επεκτάσεις οικισμών, μπαίνει φρένο στην ανεξέλετγκτη δόμηση, προστατεύουμε το περιβάλλον, τονώνουμε την γεωργία – κτηνοτροφία, οργανώνουμε την δόμηση».

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η κριτική εστιάστηκε στο γεγονός ότι το ΓΠΣ αποτελεί περισσότερο προσαρμογή – περιγραφή  μιας υφιστάμενης κατάστασης και λιγότερο ένα αναπτυξιακό εργαλείο σχεδιασμού για το μέλλον όπως θα έπρεπε να είναι.

Ειδική αναφορά έγινε στις χρήσεις γης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου για το οποίο προβλέπεται (αφού περάσει στον Δήμο Χανίων) πολεοδομική κάλυψη 0,10 στο 15% της έκτασης των 52 στρεμάτων.

Για τις οχλούσες δραστηριότητες

Αυτό που αποτυπώνεται στη μελέτη είναι η ακαταλληλότητα της  περιοχής «Πέρα Πλατάνι» που είναι η μοναδική περιοχή που έχει χωροθετηθεί περιφερειακά ως περιοχή για δραστηριότητες υψηλής όχλησης. Είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση νέου υποδοχέα σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία να είναι εκτός Δήμου Χανίων, όπου  θα πρέπει να γίνει η  μετεγκατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Αγ. Ονουφρίου.

Οικιστικές περιοχές / Επεκτάσεις

Με το νέο ΓΠΣ, προχωρούν επεκτάσεις οικισμών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης. Όπως ειπώθηκε, το 2031 που είναι χρονιά «στόχος» του ΓΠΣ, η εκτίμηση είναι πως ο μόνιμος πληθυσμός των Χανίων θα φτάνει τους 135.000 κατοίκους. «Η οικιστική πίεση του Δήμου εκτονώνεται ανατολικά και δυτικά, ανατολικά προς Ακρωτήρι και δυτικά προς Νέα Κυδωνία. 

Ειδικότερα, ανά οικιστική περιοχή, να γίνουν οι εξής διαφοροποιήσεις από την πρόταση του Β1 Σταδίου της μελέτης:
Επέκταση περιοχής Ε9 – Χαλέπα
Να ενσωματωθεί στην προτεινόμενη επέκταση Ε9 ζώνη, 6 στρ. περίπου, σε συνέχεια του
υφιστάμενου σχεδίου δυτικά του ΟΤ 1103 και βόρεια του ΚΧ 1104, με την τροποποίηση του
νοτιοδυτικού ορίου της προτεινόμενης επέκτασης Ε9 και εξαιρουμένης της ζώνης του ρέματος που χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας Ρεμάτων (ΠΕΠ-ΡΕ).
Επέκταση Χαλέπας προς Προφ. Ηλία – Αγ. Ματθαίο
Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-6 Χαλέπα βορειοανατολικά, σε έκταση 48 στρ περίπου, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια του Μουσικού Σχολείου μέχρι την οδό Ακρωτηρίου στο ύψος της διασταύρωσης προς Αγ. Ματθαίο, βάσει παλαιάς πρότασης της μελετήτριας Αικ. Καμπάνη για επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή αυτή (στα πλαίσια αναθεώρησης του ισχύοντος ΓΠΣ) και προκειμένου να ενοποιηθεί η περιοχή των σχολείων (με Τοπικό Ρυμοτομικό σχέδιο) με το υφιστάμενο σχέδιο πόλεως.
Επέκταση Χαλέπας ανατολικά
Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-6 Χαλέπα ανατολικά του ΟΤ 1049, σε περιοχή
4,5 στρ. περίπου.
Επέκταση Μόντε Βάρδια βόρεια σχεδίου
Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-19 Μόντε Βάρδια, βόρεια του ΟΤ Γ1584, δυτικά
των Γ 1585-1586 καθώς και δυτικά των Εργατικών Κατοικιών, σε περιοχή 18 στρ. περίπου,
προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση.
Επέκταση Μόντε Βάρδια νότια σχεδίου
Να τροποποιηθεί η προτεινόμενη επέκταση Ε7, στο βορειοανατολικό τμήμα αυτής με
πρόσωπο στον άξονα της επαρχιακής οδού 41 (ΕΟ-41, οδός Ακρωτηρίου), ώστε να
συμπεριληφθεί έκταση 5 στρ. περίπου.
Επεκτάσεις οικισμών ΔΕ Ελ. Βενιζέλου
Να τροποποίηθεί το όριο της προς πολεοδόμηση έκτασης του οικισμού «Μετόχι Αγαδάκη»
με την αύξηση της έκτασής του δυτικά, παράλληλα με το υφιστάμενο όριο και με πρόσωπο στην κύρια κοινοτική οδό Αγ. Ελευθερίου, σε έκταση 4 στρ. περίπου.
Μαλάξα
Να αυξηθούν τα προτεινόμενα από τη μελέτη τμήματα επεκτάσεων (Εε), λαμβάνοντας
υπόψη τη μορφολογία του εδάφους και τη δυναμική του οικισμού λόγω της γειτνίασης με το
υπό ανάπτυξη ΕΠΙΧΕΙΠΑ Κεραμειών, την ευκολία πρόσβασης στις υπόλοιπες περιοχές του
Δήμου και τη θέση της στη ΔΕ Κεραμειών εν γένει.

Για την έκταση της ενορίας Κουνουπιδιανών 

Για τα 34 στρέμματα που είναι υπό παραχώρηση από την ενορία Κουνουπιδιανών προς τον Δήμο Χανίων για την επέκταση του σχολείου στον Αγ. Ονούφριο, προβλέπεται, να γίνει επέκταση του οικισμού Κουνουπιδιανών βορειοδυτικά (ΒΔ) προς την κατεύθυνση
του Αγίου Ονουφρίου, σε περιοχή περίπου 123 στρ. και να συμπεριληφθεί επίσης στην επέκταση  αυτή, η έκταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, εμβαδού 6,7 στρ. ιδιοκτησίας Δήμου Χανίων και η όμορη σε αυτό έκταση εμβαδού 17 στρ. περίπου, ιδιοκτησίας της Ενορίας Κουνουπιδιανών που αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης εμβαδού 34 στρ. περίπου, για την οποία ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραχώρηση στο Δήμο, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ενορίας Κουνουπιδιανών στις 4-3-2018 και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου στις 26-4-
2018. Στην έκταση αυτή σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, θα κατασκευαστεί Δημοτικό
Σχολείο (3ο Δ.Σ. Κ ουνουπιδιανών), Νηπιαγωγείο (2ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών), αθλητικές εγκαταστάσεις και μικρό πάρκο με ΑΠΕ. Επισημαίνεται ότι η επιπλέον έκταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, και η όμορη σε αυτό έκταση της Ενορίας
Κουνουπιδιανών, συνολικού εμβαδού 23,7 στρ. περίπου θα συμπεριληφθεί στην ανωτέρω
επέκταση εφόσον ολοκληρωθεί η παραχώρηση της συνολικής έκτασης των 34 στρ. περίπου της Ενορίας Κουνουπιδιανών στο Δήμο Χανίων.

Η αντιπολίτευση

Για αναγκαιότητα ταχύτατης ολοκλήρωσης του ΓΠΣ έκανε λόγο ο Γιώργος Τσαπάκος  από την παράταξη Παπαδογιάννη. «Το ΓΠΣ είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο ώστε τα Χανιά να αλλάξουν επίπεδο και να γυρίσουν σελίδα μακρυά από στρεβλώσεις του παρελθόντος» σημείωσε. Ωστόσο τόνισε πως το Ακρωτήρι και η Σούδα πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές.

«Θα ψηφίσουμε την εισήγηση με επιφυλάξεις για επιμέρους θέματα» σημείωσε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, με την ελπίδα να προχωρήσει γρήγορα η Β2 φάση πριν αλλάξουν τα δεδομένα. «Οι περισσότερες οικιστικές επεκτάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι περιοχές γέμισαν με αυθαίρετα που πρέπει να τακτοποιηθούν» σημείωσε. «Υπάρχουν θέματα αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τα δούμε. Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πολεδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που θα φτάσει τα 5,5 στρέμματα.

Για μια πολύ σημαντική στιγμή για τον Δήμο Χανίων έκανε λόγο ο Τάσος Βάμβουκας. «’Ενα πολύ σημαντικό εργαλείο που τακτοποιεί μεγάλα ζητήματα, βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο» τόνισε.  Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του κυνοκομείου, μετά την απόρριψη από τους μελετητές της πρότασης για το Καμπάνι. «Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να γίνει, ίσως πρέπει να σκεφτούμε άλλους χώρους» τόνισε ενώ έθιξε το θέμα της έκτασης των 34 στρεμμάτων της ενορίας Κουνουπιδιανών, ζητώντας να ολοκληρωθεί η παραχώρηση προς τον Δήμο Χανίων για την επέκταση του σχολείου στον Αγ. Ονούφριο.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σαρρής αναφέρθηκε στο θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, σχολιάζοντας ότι μετά τη συμφωνία του 2018 δεν έγινε διάλογος στο δημοτικό συμβούλιο για τις ειδικές χρήσεις. «Το αίτημα ήταν να παραχωρηθεί εξολοκλήρου και να γίνει ελεύθερος χώρος- αστικό πράσινο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι για ό,τιδήποτε και να γίενι σε σχέση με τις χρήσεις θα υπάρξει μελέτη η οποία θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρούμε ότι το 0,1 είναι μεγάλο αλλά αυτό που θέλουμε να διαφυλαχθεί είναι ο χαρακτήρας του, να είναι ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη».

Ο Μπάμπης Λουτσέτης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε πως «το ΓΠΣ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ισόρροπο. Χωροθετούμε δομημένη γη για 132.000 κατοίκους ενώ το καλοκαίρι είναι συν ένα εκατομμύριο». «Φοβόμαστε ότι το ΓΠΣ έρχεται να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι για να λύσει λαϊκές ανάγκες. Πόσες είναι οι παιδικές χαρές, οι αθλητικοί χώροι, τα πολιτιστικά κέντρα που δεν υλοποιούνται ενώ έχουν χωροθετηθεί;» ανέφερε. «Υπάρχουν  μια σειρά από αυθαίρετα κτήρια σε περιοχές που εμείς ερχόμαστε τώρα να πολεοδομήσουμε» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η ιδιωτική οικονομία έχει προηγηθεί του πολιτικού σχεδιασμού.

Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος από την «Ανταρσία στα Χανιά» έκανε λόγο για σχεδιασμό που γίνεται στη βάση μιας τελείως αυθαίρετης υπόθεσης που είναι η αύξηση του πληθυσμού στις 132.000 σε 10 χρόνια. «Ο σχεδιασμός δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης» τόνισε. «Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, είναι ένα φιλέτο, υπάρχουν αντίπαλες απόψεις» σημείωσε «εμείς επιμένουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει δόμηση, η εισήγηση έχει πολλάπλά αρνητικά».

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών για την διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Τον λόγο πήρε εκ μέρους τους ο Γιάννης Τσουκάτος, ο οποίος ζήτησε μηδενική πολεοδόμηση και διαμόρφωση του στρατοπέδου αποκλειστικά σε χώρο πρασίνου. 

zarpanews.gr

The post Τα Χανιά αποκτούν πολεοδομικό σχέδιο: Ο Δήμος χωρίζεται σε ζώνες – ορίζονται χρήσεις γης – ποιοι οικισμοί επεκτείνονται appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα