Στην “τσιμπίδα” της ΑΑΔΕ τα… κρυφά εισοδήματα – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται τα «κρυφά εισοδήματα» καθώς δρομολογούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις, μισθωτήρια συμβόλαια και στοιχεία από πλατφόρμες όπως η Airbnb.
Για τους φορο-παραβάτες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ράψει «κουστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων τα οποία φθάνουν έως 5.000 ευρώ.
Συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι σε τουλάχιστον 120 υποθέσεις
Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να φθάσει έως και 1.000 ευρώ.
Ενοίκια και μισθωτήρια συμβόλαια
Με την ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ενοίκια που εμφανίζουν στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική δήλωση και πιο συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 και έντυπο Ε2 με τα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει ότι κατέβαλαν οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα. Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η διασταύρωση των στοιχείων με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δηλαδή τις δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα Νέα στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των ποσών των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτών που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις. Όσοι «ξέχασαν» να εμφανίσουν τα ενοίκια που εισέπραξαν θα λάβουν ραβασάκι, με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος και πρόστιμα.
Εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb
Ψηλά στη λίστα των διασταυρώσεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Αρχικά, η ΑΑΔΕ βάζει στο μάτι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Όσοι δεν συμμορφωθούν και δεν σπεύσουν να δηλώσουν στις πλατφόρμες τον ΑΜΑ ή δεν διορθώσουν λάθη και παραλείψεις, τότε εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που θα πληρώσουν θα δουν το ακίνητό τους να κατεβαίνει από τις πλατφόρμες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – με τις οποίες έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας – με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πιαστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα, η Εφορία θα στείλει σημειώματα για την πληρωμή πρόσθετων φόρων και προστίμων.
enikonomia.gr
The post Στην “τσιμπίδα” της ΑΑΔΕ τα… κρυφά εισοδήματα – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεκινά τριήμερο με μπουρίνια, χαλάζι και κεραυνούς – Οι 4 περιοχές με ισχυρές καταιγίδες
- Πάτρα-Ραγδαίες εξελίξεις: Ανατροπή στην καταγγελία μητέρας για ασέλγεια 4χρονης από τον πατέρα της – Ο ρόλος της παιδοψυχολόγου
- Πειραιάς: Αργοπορημένος επιβάτης γαντζώνεται από τον καταπέλτη για να μπει στο πλοίο
- Μάγκνουσον: «Έχω παίξει σε πολλά γήπεδα, αλλά αυτό δεν το έχω ξαναδεί ποτέ»
- Έλληνας πήγε για διακοπές στην Αυστραλία και αυτοκτόνησε στη Μελβούρνη
- Ιδιοκτήτης αφήνει σκελετωμένες αγελάδες να πεθαίνουν από ασιτία στη Θεσπρωτία – Εικόνες ντροπής
- Γαύδος: Ροτβάιλερ επιτέθηκαν σε 39χρονη
- Πάτρα: Ανατροπή στην καταγγελία μητέρας για ασέλγεια 4χρονης από τον πατέρα της
- Anne Heche: Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός μετά το σοβαρό τροχαίο - Δωρίζει τα όργανά της
- Αυστραλία: Πήγε από την Ελλάδα για διακοπές στη Μελβούρνη και αυτοκτόνησε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Θλίψη: Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός Αν Χεκ μετά από τροχαίο
- Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα δημόσια ΙΕΚ: Δύο νέες ειδικότητες – Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση
- Κρήτη | Στο Γάζι το φορτηγό του ΕΚΟ Rally Acropolis – Μεταφέρει μηνύματα οδικής ασφάλειας
- Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
- Χανιά | Τροχαίο με μηχανάκι στην Σούδα – Τραυματίστηκε ένας άνδρας | Photos
- Δεύτερο τροχαίο μέσα σε λίγη ώρα στα Χανιά – Μηχανή συγκρούστηκε με αγροτικό | Photos
- Στην “τσιμπίδα” της ΑΑΔΕ τα… κρυφά εισοδήματα – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο
- Είναι επίσημο: Τέλος στα φθηνά εισιτήρια των €10 από την Ryanair
- Παρεό: 5 διαφορετικοί τρόποι για να το φορέσετε εντός κι εκτός παραλίας
- Γυναίκα χτύπησε υπαλλήλους καφετέριας γιατί δεν της έδωσαν δωρεάν καφέ

- Τελευταία Νέα zarpanews
- Στην “τσιμπίδα” της ΑΑΔΕ τα… κρυφά εισοδήματα – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο
- Κρήτη | Ράπιντ τεστ στον Ζαρό την Τρίτη 16 Αυγούστου
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της Παρασκευής 12 Αυγούστου
- Γυναίκα χτύπησε υπαλλήλους καφετέριας γιατί δεν της έδωσαν δωρεάν καφέ
- Παρεό: 5 διαφορετικοί τρόποι για να το φορέσετε εντός κι εκτός παραλίας
- Λιγοστεύουν τα θετικά rapid test στα Χανιά – Η εικόνα στην υπόλοιπη Κρήτη
- Δεύτερο τροχαίο μέσα σε λίγη ώρα στα Χανιά – Μηχανή συγκρούστηκε με αγροτικό | Photos
- Μουντιάλ 2022: Οριστική η αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ
- Χανιά | Τροχαίο με μηχανάκι στην Σούδα – Τραυματίστηκε ένας άνδρας | Photos
- Μετανιωμένος δηλώνει ο 50χρονος που έριξε καυστικό υγρό στην πρώην σύζυγό του – «Θέλει να της συμπαρασταθεί»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ!
- «Ξάφρισε» χιλιάδες ευρώ από λογαριασμό 47χρονου - Η απάτη που έστησε 20χρονος
- ΝΔ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς
- Κύθηρα: Αιγαίο και Ιόνιο μαζί
- OPEN σημαίνει αδέσμευτη ενημέρωση
- Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Δίστομο
- Στο «κόκκινο» ο τουρισμός ενόψει 15Αυγουστου – Πληρότητα και στα ορεινά
- Αναφορά ΠτΔ στο Ανώτατο για δύο νομοθεσίες που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ
- Μίλαν: Υπογράφει ο Τομόρι, επέκταση μέχρι το 2027!
- Θεσσαλονίκη: Συμμορίες Ρομά ρημάζουν το Παιδικό Χωριό SOS - «Δεν μπορεί να φτάσει σε κάτω από 40' η Αστυνομία»