Σημανδηράκης: «Σήμερα μιλάει η πολιτική ηθική» – Αντιπαράθεση για τα δημοτικά τέλη στο δημοτικό συμβούλιο

Με διεύρυνση των απαλλαγών για νοικοκυριά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και αυξήσεις σε κατηγορίες επιχειρήσεων, ψηφίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων τα δημοτικά τέλη για το 2023. Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις της δημοτικής Αρχής και η παράταξη Σαρρή ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν τις μειώσεις ενώ καταψήφισαν τα νέα δημοτικά τέλη.

«Σήμερα μιλάει η πολιτική ηθική» τόνισε ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Με αντικειμενικό τρόπο βρήκαμε τις ευπαθείς ομάδες και δώσαμε απαλλαγές. Ποιος

έχει αντίρρηση τα σούπερ μάρκετ ή οι τράπεζες να πάνε στο ανώτατο κλιμάκιο; Φαντάζομαι κανείς. Ποιος έχει αντίρρηση να εξομαλύνουμε τις ανισότητες ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες των Χανίων; Κάνουμε μια στοχευμένη αναπροσαρμογή που δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης. Κινηθήκαμε με πολιτική υπευθυνότητα πέρα από το οποιο πολιτικό κόστος» υπογράμμισε.

«Ασχολήθηκαμε πάρα πολύ καιρό για να κάνουμε παρεμβάσεις που θα είχαν το αίσθημα της δικαιοσύνης» τόνισε από τη μεριά του ο κ. Αλόγλου που εξήγησε πως η αύξηση είναι επακόλουθο του ελείμματος κατά 2,5 εκ ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2023 για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα.

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, εξέφρασαν την διαφωνία του για τις αυξήσεις.

Από την παράταξη Παπαδογιάννη, ο Σπύρος Αποστολάκης τόνισε πως «οι επιχειρήσεις ναι μεν δούλεψαν αλλά οι επιχειρήσεις δούλεψαν σε τιμές 2021. Ίσως θα έπρεπε να αναζητηθούν νέες τιμές χρηματοδότησης ώστε να μην έχουμε αυτή τη μετακύληση».

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ λίγο φουσκωμένο τον προϋπολογισμό των εξόδων, θεωρώ ότυι θα κυμανθούν σε αρκετά μικρότερο νούμερο. Συμφωνούμε στις ελαφρύνσεις που ανέφερε η δημοτική αρχή. Σε σχέση με τα τουριστικά ακίνητα, κακώς γίνονται τόσο μεγάλες αυξήσεις. Ειδικά στα δωμάτια ξενοδοχείων είναι 40%. Αν υπήρχε μια διαφορετική προσέγγιση, πιο δικαίη, η εικόνα θα ήταν διαφορετική» και πρότεινε την αύξηση στα τέλη και στα καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο Γιάννης Σαρρής, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης εκείνων που αποκομίζουν κέρδη και αντίστοιχα της ελλάφρυνσης. Περισσότερες ελλαφρύνσεις ώστε να ανακουφιστεί όσο γίνεται η λαϊκή οικογένεια, ζήτησε ο Νίκος Βουρλάκης ενώ τέλος ο Σεραφείμ Ρίζος σημείωσε πως η σημερινή εικόνα στα οικονομικά των Δήμων επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση έριξε στους Δήμους όλη την οικονομική ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης.

Πώς διαμορφώνονται τα τέλη

Μειώσεις

Αναλυτικά το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε:
1) Τη μείωση των Τελών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Δημοτικού Φόρου στην πρώτη κατοικία, σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)
α) Για άτομα με αναπηρίες με ποσοστό 67% και άνω και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 25.000,00€
β) Για πολύτεκνους όπως η ιδιότητα τους οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000,00€ με τουλάχιστον 3 ανήλικα- προστατευόμενα τέκνα και 5.000,00€ για κάθε επιπλέον τέκνο μέχρι του τελικού ύψους των 50.000,00€
γ) Για τρίτεκνους με 3 ανήλικα- προστατευόμενα τέκνα και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000,00€
δ) Για τους μακροχρόνια άνεργους (περισσότεροι από 12 μήνες ανεργείας), όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία και εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 14.000,00€ προσαυξανόμενο κατά 2.000,00 € για κάθε ανήλικο τέκνο που τους βαρύνει.
2) Την Απαλλαγή των Τελών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Δημοτικού Φόρου στην
πρώτη κατοικία
α) Για άτομα με αναπηρίες που έχουν μοναδικό εισόδημα το προνοιακό επίδομα
β) Για δημότες– κάτοικους του Δήμου Χανίων οι οποίοι είναι ενταγμένοι στις Δομές Παροχής Βασικών
Αγαθών στο Δήμο Χανίων « Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου»
γ) Για δημότες– κάτοικους του Δήμου Χανίων οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)
Η απόδειξη της ιδιότητας των ανωτέρω θα γίνεται με βάση τη κείμενη νομοθεσία.

Φόρος στα rent a car

Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ενέκρινε με ψήφους 17 υπέρ και 13 κατά, την επιβολή τέλους 0,5% σε επιχειρήσεις  ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων «λόγω των αυξημένων αναγκών που προέρχονται από την τουριστική
κίνηση και την επιβάρυνση που δέχεται ο Δήμος μας από τους επισκέπτες και από την αύξηση της χρήσης των οχημάτων».

Από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έδωσαν το παρών στο δημοτικό συμβούλιο, έκαναν λόγο για ένα άδικο μέτρο, έναν φόρο ο οποίος θα πλήξει τις τοπικές επιχειρήσεις και θα απαλλάξει τις πολυθνικές που έχουν έδρα εκτός Χανίων.

zarpanews.gr

The post Σημανδηράκης: «Σήμερα μιλάει η πολιτική ηθική» – Αντιπαράθεση για τα δημοτικά τέλη στο δημοτικό συμβούλιο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα