Πότε θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Μετά την αυλαία που έπεσε στο μίνι κυβερνητικό θρίλερ για το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, νέες λεπτομέρειες για τα διαδικαστικά γίνονται σιγά-σιγά γνωστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα τελέσει την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά, ενώ θα συνοδεύεται από αρκετούς ιεράρχες.

Όσο για την ημερομηνία της κηδείας, η ερχόμενη Δευτέρα (16/1) φαίνεται πως θα είναι η μέρα που θα πραγματοποιηθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος ναός για την εξόδιο ακολουθία είναι η Μητρόπολη Αθηνών,

καθώς αναμένονται πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό.

Νωρίτερα σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης (11/1) η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, παρά την επιθυμία της οικογένειας Γλύξμπουργκ για κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι κοντά στους προγόνους τους, όπως επιθυμούσε η οικογένεια. Υπενθυμίζεται πως εκεί έχει ταφεί και η μητέρα του Φρειδερίκη.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ενώ δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία για το αν θα πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως αν επιλεγεί η Μητρόπολη, τότε δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα.

Ποιοι θα παραστούν στην τελετή

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν αναμένεται μαζική προσέλευση από Ευρωπαίους «γαλαζοαίματους». Σίγουρη είναι η παρουσία της Βασίλισσας Σοφία της Ισπανίας, αδερφής του τέως βασιλιά, ενώ πιθανό είναι ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ να εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τον έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το επιχείρημα που προέταξε η κυβέρνηση ήταν πως το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

ieidiseis.gr 

The post Πότε θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, Κωνσταντίνου,pote, konstantinou