Αγρότες «όμηροι» του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά: Επιδοτήσεις κόπηκαν χωρίς εξηγήσεις – Τιμή «ρεκόρ» στο ελαιόλαδο έσωσε την χρονιά

Σε περικοπές που έφτασαν το 25% στην βασική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών χωρίς καμία εξήγησε προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ το 2022, ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρσιμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη. 

Σωσίβιο για τους αγρότες που είδαν την κοινοτική ενίσχυση να «βουλιάζει» αποτελεί η καλή τιμή παραγωγού του ελαιολάδου που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέβει κι άλλο πλησιάζοντας τα

5 ευρώ/ κιλό.

«Κουτσουρεμένες» οι επιδοτήσεις 

Για τις αγροτικές επιδοτήσεις ο κ. Βλαζάκης, σημείωσε πως «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και δυστυχώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν παίρνουμε απαντήσεις (…) Έχουν γίνει ημιτελείς πληρωμές και στην βασική και στην πράσινη. Έχουμε μειώσεις μέχρι και 25% της βασικής ενίσχυσης το 2022 σε σχέση με το 2021. Οι μεταβιβάσεις δεν έχουν ελεγθεί και ούτε έχει γίνει καμία πληρωμή».

Μάλιστα τόνισε πως έχουν γίνει δεκάδες κρούσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να δίνεται καμία απάντηση: «Το πρόβλημα είναι ότι όσες φορές κι αν απευθυνθούμε στον ΟΠΕΚΕ για να πάρουμε απαντήσεις, δεν παίρνουμε ποτέ καμία. (…) Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, έχουμε κι εμείς ευθύνη, πρέπει να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των παραγωγών, θα προσπαθήσουμε το μέγιστο» τόνισε.

«Πιστεύω ότι η τιμή θα ανέβει»

Ενώ η ελαιοσυγκομιδή έχει ολοκληρωθεί πλέον κατά 90% ο κ. Βλαζάκης ανέφερε πως «οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, ένα ποσοστό 80% είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απλώς λόγω των καιρικών συνθηκών το τελευταίο 20ημερο αυξήθηκε η προσβολή του δάκου και έχουν ανέβει λίγο και οι οξύτητες».

Συνολικά έκανε λόγο για «μια πολύ καλή χρονιά για τον παραγωγό». «Και ο παραγωγός είχε πολύ αυξημένα κόστη και τα λιπάσματα έχουν ακριβυνει μέχρι 100% τα ημερομισθια κυμνάθηκαν 50 με 60 ευρώ οπότε αν δεν είχαμε αυτές τις αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου, το πρόβλημα θα ήταν αρκετά μεγάλο« σημείωσε.

Παράλληλα, συνέστησε στους παραγωγούς να πουλάνε μια μικρή ποσότητα λάδι ώστε να εξασφαλίσουν την πληρωμή των άμεσων αναγκών καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η τιμή θα ανέβει. « Πιστεύω ότι η τιμή θα ανέβει, θα φτάσει τα 4,90, ήδη υπάρχει μια κινητικότητα» τόνισε.

Τέλος, ανέφερε πως οι βροχές αυτών των ημερών είναι ευεργετικές για τις ελιές.

zarpanews.gr

The post Αγρότες «όμηροι» του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά: Επιδοτήσεις κόπηκαν χωρίς εξηγήσεις – Τιμή «ρεκόρ» στο ελαιόλαδο έσωσε την χρονιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα