Πώς φτάσαμε στην τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης στα Χανιά: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα – Διασώθηκε ο πατέρας με το άλλο μωρό τους

Πριν από 12 χρόνια με την έναρξη του εμφυλίου, εγκατέλειψε την Συρία, έφτασε στον Λίβανο, δημιούργησε οικογένεια περιμένοντας την ευκαιρία για να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και κατέληξε χθες στα Χανιά, ναυαγός, να θρηνεί το 4 χρονών κοριτσάκι της (ΕΔΩ)  μετά από 14 μέρες σε μια βάρκα στο πέλαγος χωρίς φαγητό και νερό.

Στη βάρκα επέβαιναν ακόμα, ο σύζυγός της τραγικής μητέρας της 4χρονης και το άλλο τους παιδάκι, 1,5 έτους, οι οποίοι έχουν διασωθεί και βρίσκονται στο Ηράκλειο,

όπου αναμένεται εντός της ημέρας να μεταφερθεί και η ίδια.

Το zarpanews.gr παρουσιάζει σήμερα όλο το χρονικό της τραγωδίας που πνίγει στη ντροπή την χώρα μας και την Ενωμένη Ευρώπη.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν  το μεσημέρι της Τρίτης, όταν  το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το αντίστοιχο κέντρο της Μάλτας  ότι το εμπορικό πλοίο «BBC PEARL» σημαίας ANTIGUA BARBUDA διέσωσε εξήντα τρεις 63 αλλοδαπούς από ακυβέρνητο σκάφος σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας.

Σύμφωνα με αναφορές από διεθνείς οργανώσεις, το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο για μέρες ενώ οι επιβαίνοντας ήταν χωρίς νερό και τροφή για 4 μέρες.

Όπως είπε στις Αρχές η νεαρή μητέρα, ταξίδευαν για 14 μέρες, είχαν ξεκινήσει από τον Λίβανο και κατευθύνονταν προς την Μάλτα.

Από την εξάντληση η 4χρονη υπέστη υπογλυκαιμικό σοκ και έχασε τις αισθήσεις της, γεγονός που προκάλεσε κατόπιν εορτής την μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών.

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο παρέλαβε την μικρή με την μητέρα της από σημείο στα νότια της Παλαιόχωρας και τις μετέφερε στο ελικοδρόμιο του Νοσοκομείου Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Παράλληλα, ένα δεύτερο άτομο έχασε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά από το πλοιάριο στο εμπορικό πλοίο που τους διέσωσε, το οποίο ευτυχώς αργότερα συνήλθε.

Πολλαπλά SOS

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του zarpanews.gr το πλοιάριο δεν είναι αυτό με τους 60 μετανάστες που ζητούσε βοήθεια το Σάββατο από τα βόρεια των Χανίων, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Ωστόσο και αυτό το πλοιάριο, εδώ και τέσσερις μέρες, εξέπεμπε πολλαπλά SOS και μέσω του 112 και μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, λέγοντας πως οι άνθρωποι είναι χωρίς φαγητό και νερό και κάνοντας έκκληση για διάσωση, η οποία ποτέ δεν βρήκε ανταπόκριση από τις Αρχές της Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας.

Αποβιβάστηκαν στο Ηράκλειο

Μόνο υπό το βάρος του χαμού μιας αθώας ψυχούλας και δεδομένες της τραγικής κατάστασης και των υπολοίπων, δόθηκε εντολή στον Πλοίαρχο του εμπορικού πλοίου σημαίας ANTIGUA BARBUDA να εκτρέψει την πορεία του σε περιοχή ευθύνης Ελλάδας προκειμένου να αποβιβάσει τους υπόλοιπους εξήντα έναν 61 διασωθέντες, στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου.

Εκεί τους παρέλαβε με ασφάλεια το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Ήταν 61 άτομα διάφορων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι τριάντα τρεις (33) ήταν άνδρες, επτά (07) γυναίκες και είκοσι ένας (21) ανήλικοι, ενώ δύο εξ αυτών (1 γυναίκα,1 άνδρας) μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου , όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι ενώ μια νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε για την κοπέλα, η οποία έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Ανάμεσα στους 61 ήταν ο πατέρας και το μικρό αδερφάκι του κοριτσιού, οι οποίοι διασώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους.

Συγκινητική ανταπόκριση

Στο Ηράκλειο, συγκινητική είναι η ανταπόκριση των τοπικών φορέων στο αίτημα για φιλοξενία των ναυαγών ενώ πολύς είναι ο κόσμος που σπεύδει φέρνοντας γλυκά, φαγητό και νερά, ευαισθητοποιημένος και για τα μικρά παιδιά.

Η μητέρα

Η τραγική  μητέρα, φιλοξενήθηκε όλη τη νύχτα φρουρούμενη στο νοσοκομείο Χανίων όπου εκτός από ιατρική φροντίδα,  την επισκέφθηκαν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, της δόθηκαν ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής και ένα τηλέφωνο για να μιλήσει με τον σύζυγό της.

Το πρωί οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Χανίων για κατάθεση ενώ η προανάκριση διενεργείται από από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα η  ΚΕΕΡΦΑ Χανίων – Αντιρατσιστική κίνηση στις 7 το απόγευμα στο Λιμεναρχείο Χανίων.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

The post Πώς φτάσαμε στην τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης στα Χανιά: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα – Διασώθηκε ο πατέρας με το άλλο μωρό τους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα