Ποιοι βουλευτές της ΝΔ κινδυνεύουν στις ερχόμενες εκλογές

Ο σίγουρος Δένδιας, ο Πιερρακάκης που πάει στο Επικρατείας, η απουσία του Μπογδάνου που… ανοίγει δρόμους για άλλους. Όσο τα σενάρια για εκλογές “φουντώνουν”, τόσο άβολα αισθάνονται κάποιοι βουλευτές της ΝΔ!

Η … δίχως φρένα ακρίβεια και η κοινωνική δυσφορία επιτείνουν την κυβερνητική φθορά προκαλώντας ανασφάλεια σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ. Κι όσο η κουβέντα για τις εκλογές «ανάβει» τόσο… σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ίδιοι!

Τα σενάρια

των τελευταίων εβδομάδων για πρόωρες εκλογές προκαλούν νευρικότητα σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στο παρασκήνιο η εκλογολογία έχει φουντώσει, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και δεν είναι μυστικό ότι οι διεργασίες για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων είναι πυρετώδεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι λυκοφιλίες και οι διαγκωνισμοί μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και οι υπολογισμοί των βουλευτών που θεωρούνται ότι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ανεβάζουν το εσωκομματικό θερμόμετρο. Στην Α’ Αθήνας, Πλεύρης, Κακλαμάνης, Πιπιλή, Συρίγος “φοβούνται” τον… νέο, Ν. Γιατρομανωλάκη. Στον βόρειο Τομέα, Κουμουτσάκο, Ρουσόπουλος, Καιρίδης δεν… βλέπουν με καλό μάτι τη συμμαχία Γεωργιάδη – Παπαθανάση.

Όσοι γαλάζιοι δώσουν τη μάχη του σταυρού κινούνται με ορίζοντα τις μεθεπόμενες εκλογές και τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν κρύβουν μάλιστα την προσδοκία τους να αλλάξει ο εκλογικός νόμος ώστε να ενισχυθεί το μπόνους του πρώτου κόμματος. Εξυπακούεται ότι ξορκίζουν το ενδεχόμενο να προκύψει μία προοδευτική διακυβέρνηση από το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στον αέρα τέσσερις στην Α’ Αθήνας

Η πληροφορία ότι ο Κ. Πιερρακάκης δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας -καθώς οδεύει προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας- σε συνδυασμό με τη μη επιστροφή του Κ. Μπογδάνου προκάλεσε ικανοποίηση στους Θ. Πλεύρη, Ν. Κακλαμάνη, Α. Συρίγο και Φ. Πιπιλή. Η επικείμενη κάθοδος, ωστόσο, του υφυπουργού Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη μετρίασε την αισιοδοξία τους. Τη συγκεκριμένη τετράδα απασχολεί κυρίως ότι η ΝΔ με τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, στις δεύτερες εκλογές, θα χάσει μία έδρα, μπορεί και δύο, με βάση το αποτέλεσμα της απογραφής και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας (από 12 σε 15), ακόμη κι αν εξασφαλίσει το ποσοστό του 2019. Οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας θεωρούνται σίγουροι για την επανεκλογή τους.

Ανησυχεί η συμμαχία Γεωργιάδη-Παπαθανάση στον Βόρειο Τομέα

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Άδ. Γεωργιάδης, Ν. Κεραμέως δεν αισθάνονται άβολα, παρά τη δυσαρέσκεια που προκαλούν ακόμα και σε μεγάλα τμήματα της γαλάζιας βάσης οι κεντρικές πολιτικές τους. Η πληροφορία ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης -ένα από τα πρόσωπα εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη- θα δώσει τη μάχη του σταυρού στον Βόρειο Τομέα τίθεται στο μικροσκόπιο των Γ. Κουμουτσάκου, Θ. Ρουσόπουλου, Δ. Καιρίδη και Ζ. Ράπτη. Ο Άδ. Γεωργιάδης φέρεται να διαμηνύει μάλιστα ότι θα παράσχει πολιτική βοήθεια στον συνεργάτη του στο υπουργείο.

Αδύναμος κρίκος ο Γ. Λοβέρδος στον Δυτικό Τομέα

Η υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πριμοδοτείται από τον Κ. Μητσοτάκη ως «κόφτης» στις διαρροές των κεντρογενών ψηφοφόρων του κόμματος προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι βουλευτής στον Δυτικό Τομέα. Υπό αυτά τα δεδομένα, αδύναμος κρίκος θεωρείται ο Γ. Λοβέρδος, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης εκτιμάται ότι θα επανεκλεγεί άνετα. Για τον ∆υτικό Τοµέα φέρεται να προορίζεται και η εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Εργασίας Μ. Συρεγγέλα.

Μόνος σίγουρος ο Δένδιας στον Νότιο Τομέα

Το πιο ρευστό τοπίο αποτυπώνεται στον Νότιο Τομέα καθώς, μετά τη σίγουρη πρωτιά του Ν. Δένδια, κανείς νυν βουλευτής δεν νιώθει ασφαλής. Ο προβληματισμός των Κ. Κυρανάκη, Δ. Χατζηδάκη, Χ. Θεοχάρη, Ά. Καραμανλή, Σ. Βούλτεψη, Μπ. Παπαδημητρίου, Γ. Καλλιάνου και Β. Σπανάκη διογκώνεται από τη στιγμή που στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να ενταχθεί και ο Τ. Θεοδωρικάκος. Η πληροφορία πάντως ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κατέλθει στη συγκεκριμένη περιφέρεια δεν επιβεβαιώνεται.

Ανασφάλεια σε πέντε προκαλεί η κάθοδος Γεραπετρίτη στην Α’ Πειραιώς

Η επικείμενη κάθοδος του στενότερου πρωθυπουργικού συνεργάτη -και υπουργού Επικρατείας- Γ. Γεραπετρίτη κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκαλεί στους Κ. Κατσαφάδο, Ι. Μελά, Ν. Μανωλάκο, Ν. Δούνια και Χριστόφορο Μπουτσικάκη. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, εντούτοις, η θέση του Χρ. Μπουτσικάκη κρίνεται ως η πλέον επισφαλής.

Σκεπτικισμός λόγω Μιχαηλίδου στη Β’ Πειραιώς

Η διαφαινόμενη κάθοδος της Δόμνας Μιχαηλίδου θα συνδυαστεί με τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Γ. Τραγάκη από την πολιτική. Το επικοινωνιακό γκελ της υφυπουργού πάντως φαίνεται να προκαλεί σκεπτικισμό στον Δ. Μαρκόπουλο.

Εκτοπισμούς στην αν. Αττική προεξοφλούν Πέτσας, Ζαχαράκη, Βορίδης

Οι υποψηφιότητες των Στ. Πέτσα και Σοφίας Ζαχαράκη φέρονται να έχουν κλειδώσει. Ακούγεται ότι η υφυπουργός Τουρισμού έχει καλή σχέση με τον Μάκη Βορίδη, που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια. Σημειώνεται ότι οι κ. Βορίδης και Πέτσας -ο οποίος απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού- έχουν και το πλεονέκτημα της στενής επαφής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της θητείας τους στο υπ. Εσωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεκλογή των Γ. Μαρτίνου, Γ. Βλάχου και Β. Οικονόμου θεωρείται αμφίβολή.

Δυτική Αττική: Ήρεμα νερά

Οι Αθανάσιος Μπούρας, Ευάγγελος Λιάκος, Γιώργος Κωτσήρας εκτιμάται ότι διαθέτουν ισχυρή απήχηση μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην περιοχή. Η συγκεκριμένη τριάδα στις εκλογές του 2019 εξασφάλισε άνετη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους του κόμματος.

Οι ευλογίες του Μαξίμου κόβουν βουλευτές στην περιφέρεια

Βουλευτές της Ν.Δ., σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κυκλάδες, Βόλο, Λάρισα, Ηράκλειο κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα τους λόγω της προώθησης εκλεκτών του Μαξίμου

Σκληρός αναμένεται ο ανταγωνισμός στην Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η κάθοδος της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, ενώ συζητούνται οι προσθήκες των Βούλας Πατουλίδου και Άγγελου Χαριστέα στο ψηφοδέλτιο. Στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αναμένεται να ενταχθεί και ο αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Μανώλης Ιωαννίδης. Σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Γιάννη Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει καταγραφεί στον κύκλο του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη.

Σε αυτό το φόντο, δυσκολεύει η προοπτική επανεκλογής κυρίως για τους Δημήτρη Κούβελα, Άννα Ευθυμίου και Στρ. Σιμόπουλο. Οι θέσεις ωστόσο που έχει εκφράσει η εργατολόγος – βουλευτής του κόμματος φέρεται να έχουν θετική απήχηση σε ευρεία τμήματα της γαλάζιας τοπικής βάσης.

Αβέβαιη η επανεκλογή Αλεξοπούλου

Παράγοντες της Ν.Δ. προεξοφλούν μεγάλη μάχη και στην Αχαΐα. Η επανεκλογή της Χριστίνας Αλεξοπούλου θεωρείται αβέβαιη, καθώς συζητιέται η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Θεόφιλου Βασιλείου. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει και η κάθοδος του Παναγιώτη Παπαδημάτου (ιατρού – ακτινολόγου), γιού του πρώην βουλευτή Νίκου Παπαδημάτου, που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Σίγουρη θεωρείται η κάθοδος των βουλευτών Αγγελου Τσιγκρή, Ανδρέα Κατσανιώτη (υφυπουργού εξωτερικών), Ιάσονα Φωτήλα.

Δύσκολα για τον Αυγενάκη

Η οικογένεια Κεφαλογιάννη βάζει δύσκολα στους Λ. Αυγενάκη και Μ. Συνετάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη στο Ηράκλειο. Ωστόσο, ο τοπικός Τύπος εστιάζει στην έντονη κινητικότητα και την πιθανή πρόθεση υποψηφιότητας που φέρεται να εκδηλώνει το τελευταίο διάστημα ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Ο νεαρός νομικός, γιος του αδελφού του ευρωβουλευτή, Βασίλη, έχει ξεκινήσει μάλιστα έναν άτυπο γύρο επαφών για να γνωρίσει την περιφέρεια του Ηρακλείου και τα προβλήματά της.

Θρίλερ σε Λάρισα, Μαγνησία

Ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται να αποκτά η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρ. Καπετάνου, ο οποίος φέρεται να στηρίζεται από την επαρχία Φαρσάλων και να επηρεάζει σημαντικούς πυρήνες σε όλους τους δήμους του νομού. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να έχει και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Ρ. Καραλαριώτου, που έχει δημιουργήσει τον δικό της μηχανισμό σε όλο τον νομό, ενώ κινητικότητα καταγράφει και ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο οποίος όμως δεν έχει ανοίξει ξεκάθαρα τα χαρτιά του. Σε αυτό το φόντο, εγείρονται αμφιβολίες για την επανεκλογή της Στ. Μπιζιού. Αντίθετα, οι Μ. Χαρακοπουλος και Χρ. Κέλλας διαθέτουν επιρροή σε μεγαλύτερα ακροατήρια, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Εκλογικό θρίλερ αναμένεται στη Μαγνησία. Οι Ζέτα Μακρή, Θανάσης Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας θα δώσουν τη μάχη της επανεκλογής έναντι του Γ. Καλτσογιάννη, που έμεινε για 1.200 ψήφους εκτός Βουλής το 2019. Στην εξίσωση προστίθεται όμως και ο Χρ. Τριαντόπουλος. Οι επιδόσεις του υφυπουργού στον πρωθυπουργό στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Η ένταξή του ωστόσο στον στενό κύκλο του κ. Μητσοτάκη τίθεται στο ραντάρ των συνυποψηφίων του.

Ναυμαχία στις Κυκλάδες

Πονοκέφαλο για τον Φίλιππο Φόρτωμα προκαλεί η διαφαινόμενη υποψηφιότητα της πρώην γενικής γραμματέως Τουρισμού Βίκυς Λοΐζου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων. Οι Γιάννης Βρούτσης και Κατερίνα Μονογυιού ασφαλώς νιώθουν -ειδικά ο πρώην υπουργός- μεγαλύτερη ασφάλεια για την επανεκλογή τους. Πιθανότητες συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του γαλάζιου πολιτευτή από την Σαντορίνη Μάρκου Καφούρου, ο οποίος το 2019 είχε πολύ καλή παρουσία στις εκλογές.

The post Ποιοι βουλευτές της ΝΔ κινδυνεύουν στις ερχόμενες εκλογές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, βουλευτες, εκλογικός νόμος, υφυπουργός εργασίας, αθηνα, σταυροι, υπουργοι, χατζηδακης, λοβερδος, θεσσαλονικη, πατρα, λαρισα, ηρακλειο, κρητη, νοδε, επηρεάζει, επιρροή, βουλη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, κακλαμανης, ομαδα διας, σταυρος δημας, αδωνις γεωργιαδης, Ελενα Καλλιανου, γιαννης κεφαλογιαννης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κοινωνικος τουρισμος, δομνα μιχαηλιδου, εκλογικός νόμος, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, εδρα, θριλερ, κυκλαδες, πλαισιο, σαντορινη, αυξηση, αισιοδοξια, αννα, αμφιβολιες, απηχηση, αττικη, βοηθεια, βοριδης, γιου, διαστημα, δωσει, επιρροή, επηρεάζει, εσωτερικων, ευθυμιου, ζετα, ιδια, υφυπουργος, ιωαννιδης, ηρεμα, μαξιμου, ματι, μυστικο, νοδε, οικογενεια, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, πιθανοτητες, πλευρης, προβληματα, πρισμα, ρανταρ, σιγουρος, σιγουρη, τυπος, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, υφυπουργός εργασίας, φθορα, φοντο, κωνσταντινος, ασφαλεια, ιδιαιτερα, υπουργειο, πληροφοριες, θανασης, θερμομετρο, θεσεις
Τυχαία Θέματα