Ουκρανία: Συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιθέσεις και τα Χριστούγεννα

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δεκάδες πόλεις στην Ουκρανία την ημέρα των Χριστουγέννων (25/12), καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, μια στάση που η Ουάσινγκτον απέρριψε λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία εξαπέλυσε, τα Χριστούγεννα (25/12), περισσότερες

από 10 επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή Κουπιάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου, βομβάρδισε περισσότερες από 25 πόλεις κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Κουπιάνσκ-Λίμαν και στη Ζαπορίζια έπληξε σχεδόν 20 πόλεις, όπως ανέφερε η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε, χθες (25/12), ότι σκότωσε περίπου 60 Ουκρανούς στρατιωτικούς την προηγούμενη ημέρα κατά μήκος της γραμμής επαφής Κουπιάνσκ-Λιμάν και κατέστρεψε πολλά κομμάτια ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Πάντως, το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου και την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Έτοιμοι να διαπραγματευτούμε για αποδεκτές λύσεις»
Παρά την τελευταία αναφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις, δεν διαφαίνεται τέλος στη δεκάμηνη σύγκρουση. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς – δεν είμαστε εμείς αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν, αλλά αυτοί», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1 κατά τη συνέντευξή του που μεταδόθηκε τα Χριστούγεννα (25/12).

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο»
Από την πλευρά του, ένας σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία ήταν αυτή που δεν ήθελε συνομιλίες. «Η Ρωσία επιτέθηκε μόνη της στην Ουκρανία και σκοτώνει πολίτες», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις, αλλά προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη».

Putin needs to come back to reality.
1. Russia single-handedly attacked Ukraine and is killing citizens. There are no other “countries, motives, geopolitics”
2. Russia doesn’t want negotiations, but tries to avoid responsibility. This is obvious, so we are moving to the Tribunal.

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) December 25, 2022

Πάντως, οι ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να κάνει τις τελευταίες ημέρες του 2022 σκοτεινές και δύσκολες. «Η Ρωσία έχει χάσει ό,τι μπορούσε φέτος. Ξέρω ότι το σκοτάδι δεν θα μας εμποδίσει να οδηγήσουμε τους κατακτητές σε νέες ήττες, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σε βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του ανήμερα των Χριστουγέννων (25/12).

Η Ουκρανία παραδοσιακά δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου, όπως και η Ρωσία. Ωστόσο, φέτος ορισμένοι ορθόδοξοι Ουκρανοί αποφάσισαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και Ουκρανοί αξιωματούχοι, αρχής γενομένης από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέδωσαν χριστουγεννιάτικες μηνύματα την Κυριακή (25/12).

Τέλος, το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι θα πολεμήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι εδαφικοί του στόχοι, ενώ το Κίεβο αναφέρει ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να εκδιωχθεί κάθε Ρώσος στρατιώτης από τη χώρα.

ieidiseis.gr 

The post Ουκρανία: Συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιθέσεις και τα Χριστούγεννα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Συνεχίστηκαν, Χριστούγεννα,oukrania, synechistikan, christougenna