Ορεξάτοι για το κρέας του Πάσχα οι Χανιώτες – Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι την Μεγάλη Εβδομάδα

Πιστοί στις παραδόσεις παραμένουν και φέτος το Πάσχα οι Χανιώτες, οι οποίοι φέρεται παρά τον αυξημένο οικογενειακό προϋπολογισμό, να αγοράζουν κρέας και συγκεκριμένα αρνί και κατσίκι αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων, Κώστας Φιωτάκης, μιλώντας για τις τιμές των κρεάτων στην Πασχαλινή αγορά:

«Πέρσι

το αρνί το ολόκληρο είχε 10,50 ευρώ το κιλό με κεφαλάκι και συκωτάκι και φέτος έχει 11,30 ευρώ – 11,50 ευρώ το κιλό. Έχουμε περίπου μια αύξηση 4% σε σχέση με πέρσι μην λέμε και υπερβολές. Υπάρχουν βέβαια και τα κομμάτια (χωρίς κεφάλι και συκώτι), τα οποία έχουν ένα ευρώ παραπάνω. Δηλαδή το 11,50 θα πάει 12,50-12,80 ευρώ».

Οι Χανιώτες σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη προτιμούν να ψωνίζουν αρνί και κατσίκι αλλά σε μικρότερες ποσότητες με τα προηγούμενα χρόνια:

«Οι Χανιώτες ψωνίζουν, απλώς έχουν περιορίσει τις ποσότητες. Δηλαδή εκεί που έπαιρναν ένα αρνάκι, τώρα θα πάρουν μισό. Αυτό έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής. Υπάρχει όρεξη για παραγγελίες, σε μια καλή ροή, απλώς οι ποσότητες πιο λίγες. Παλαιότερα κάναμε υπερβολές σαν καταναλωτές, λόγω του ότι είμαστε Έλληνες και θέλουμε πάντα το περισσότερο και πετούσαμε πολύ κρέας».

Οι αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων

Η αύξηση στις τιμές των κρεάτων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη, διαμορφώνεται ως εξής:

Το χοιρινό αυξήθηκε κατά 15%, το μοσχάρι και το κατσίκι κατά 22% και το κοτόπουλο κατά 12%.

«Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται δυστυχώς στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα των παραγωγών μας. Δυστυχώς έχουν επωμιστεί μια αύξηση 50% στις τροφές, στο πετρέλαιο, στο ρεύμα», τόνισε ο κ. Φιωτάκης.

Επάρκεια

Στο μεταξύ, ο κ. Φιωτάκης δήλωσε πως η Κρήτη έχει επάρκεια αλλά και ποιότητα στο κρέας, λόγω της ισχυρής κτηνοτροφίας:

«Αυτή την στιγμή έχουμε επάρκεια και ποιότητα. Θα έλεγα ότι η Κρήτη και η Νάξος είναι ακόμα περιοχές που κρατάνε δυνατά. Η υπόλοιπη Ελλάδα σταμάτει τον πρωτογενή τομέα».

Οι τιμές των κρεάτων σήμερα

Ενδεικτικά, το κοτόπουλο πωλείται από 4 ευρώ έως 6 ευρώ το κιλό τα χωριάτικα, το χοιρινό (μπριζόλες, πανσέτες, σπαλομπριζόλα) από 6,50 έως 6,80 ευρώ το κιλό και 13,50 ευρώ το κιλό το καθαρό μοσχάρι (χωρίς κόκκαλα).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων, απηύθυνε κάλεσμα προς το καταναλωτικό κοινό των Χανίων να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις αυτές τις γιορτές:

«Να στηριχθούν τα μαγαζιά της γειτονιάς, για να στηριχτεί εξίσου και η τοπική οικονομία και τα λεφτά να μένουν σε μας, στον τόπο μας, είναι σημαντικό αυτό. Επίσης, όχι σφάγια από τα χωράφια, αυτό το παραεμπόριο πρέπει να σταματήσει, να μην το στηρίζουν οι καταναλωτές αυτό, καθώς γίνεται ανεξέλεγκτα χωρίς ιατρικό έλεγχο και ευνοείται η φοροδιαφυγή».

zarpanews.gr

The post Ορεξάτοι για το κρέας του Πάσχα οι Χανιώτες – Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι την Μεγάλη Εβδομάδα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα