Οι μητροκτονίες που συγκλόνισαν την Κρήτη – Όταν γιοι δολοφονούν τις ίδιες τους τις μητέρες

Σε κλίμα ανείπωτης οδύνης τελέστηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου, η κηδεία της 67χρονης γυναίκας, η οποία βρήκε φρικτό τέλος τα μεσάνυχτα της Τρίτης 5 Ιουλίου, μέσα στο διαμέρισμα όπου ζούσε στο κέντρο του Ηρακλείου, από τα χέρια του ίδιου της του γιου, ο οποίος φέρεται να την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

Συγγενείς και φίλοι της αδικοχαμένης 67χρονης, για την οποία όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο, έδωσαν το “παρών” το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουλίου, στην εξόδιο ακολουθία,

η οποία εψάλη στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.

Την ώρα που η τοπική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από το ειδεχθές έγκλημα με θύμα την άτυχη 67χρονη, σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου, αναμένεται να περάσει το κατώφλι του γραφείου της ανακρίτριας Ηρακλείου, προκειμένου να απολογηθεί, ο 42χρονος φερόμενος μητροκτόνος (δείτε ΕΔΩ). Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Ιουλίου, κατά τη μεταφορά του 42χρονου Κρητικού στα Δικαστήρια Ηρακλείου, επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς ο συλληφθείς βρισκόταν σε εμφανή κατάσταση αμόκ (δείτε ΕΔΩ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, παρά το ότι τον 42χρονο συγκρατούσαν πέντε χειροδύναμοι αστυνομικοί, οι τελευταίοι δεν «μπορούσαν να τον κάνουν καλά».

Στους διαδρόμους των Δικαστηρίων επικράτησαν στιγμές μεγάλης έντασης. «Βοήθεια! Βοηθήστε με! Είναι σκευωρία…», φέρεται να φώναζε, μεταξύ άλλων, σε κατάσταση απόγνωσης, ο 42χρονος άνδρας. Ο συλληφθείς δεν απαντούσε σε καμία ερώτηση που του τέθηκε αρμοδίως. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ήταν ότι φέρεται να μην είπε το παραμικρό ούτε όταν του απαγγέλθηκε η κατηγορία, αλλά ούτε κι όταν ερωτήθηκε περί συνηγόρου υπεράσπισης. Σε βάρος του συλληφθέντος ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Κατόπιν, ο 42χρονος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Έσφαξε τη μητέρα του

Δυστυχώς, το προ ημερών έγκλημα στο κέντρο του Ηρακλείου δε συνιστά τη μοναδική μητροκτονία που συγκλονίζει την Κρήτη τα τελευταία χρόνια: Τον Οκτώβριο του 2020, ένας 52χρονος άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 85χρονη μητέρα του, μέσα στο σπίτι της οικογένειας, στον Μασταμπά Ηρακλείου. Ο 52χρονος είχε τραυματίσει σοβαρά με μαχαίρι και τη δίδυμη αδερφή του, η οποία ευτυχώς διέφυγε τελικά τον κίνδυνο.

Όπως προέκυψε μετά το έγκλημα, ο 52χρονος είχε “βαρύ” ψυχιατρικό ιστορικό, καθώς φέρεται να είχε εισαχθεί σε ψυχιατρικές δομές από νεαρή ηλικία. Εξάλλου, το διάστημα πριν το φονικό φέρεται να είχε διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε. Αυτό κατέθεσαν, εξάλλου, μάρτυρες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αν και αποδείχτηκε ότι ο 52χρονος τέλεσε τις πράξεις που του αποδόθηκαν, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του και δεν του καταλογίστηκε. Με λίγα λόγια, το δικαστήριο έκρινε ότι ο 52χρονος είχε το ακαταλόγιστο. Ως εκ τούτου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου αποφάσισε να εισαχθεί για πενταετή νοσηλεία σε ειδική ψυχιατρική κλινική.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει νωρίτερα να κριθεί ένοχος ο 52χρονος με μειωμένο καταλογισμό. Ο κατηγορούμενος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του τον περασμένο Φεβρουάριο ότι αγαπούσε τη μητέρα του κι ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει. Πρόσθεσε ακόμη ότι δε θυμάται τίποτα από το επίμαχο περιστατικό, καθώς κι ότι ενημερώθηκε για τον θάνατο της μητέρας του ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος έφερε τότε κι ο ίδιος τραύματα από μαχαίρι στα χέρια του, ενώ αμέσως μετά την πράξη του είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαρμάκων. Πάντως, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο 52χρονος άνδρας φάνηκε εμφανώς αδύναμος να κατανοήσει και να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Μητροκτόνος και αυτόχειρας

Τον Δεκέμβριο του 2015, μια ανείπωτη τραγωδία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία των Χανίων: Ένας 55χρονος άνδρας έσφαξε την 77χρονη μητέρα του και κατόπιν έβαλε τέλος στη ζωή του, στο χωριό Σκινέ Χανίων. Ο αυτόχειρας επιτέθηκε στη μητέρα του με κουζινομάχαιρο, αιφνιδιάζοντάς την. Συνολικά, η αδικοχαμένη γυναίκα δέχτηκε περισσότερα από 40 χτυπήματα από το κουζινομάχαιρο που κρατούσε ο γιος της. Το τραύμα που έμελλε να αποδειχτεί μοιραίο για τη ζωή της το δέχτηκε στην καρδιά.

Ωστόσο, όπως προέκυψε, είχε υποστεί πλήγματα σε διάφορα σημεία του σώματός της, ακόμα και στο κεφάλι: Όπως ανέφερε τότε ρεπορτάζ της “Ν.Κ.” για την υπόθεση, ο τραγικός αυτόχειρας προσπάθησε να αποκόψει το κεφάλι της μητέρας του από το κορμί της – αφού αυτή είχε ξεψυχήσει – χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Αφού ολοκλήρωσε το αποτρόπαιο έγκλημα, ο 55χρονος πήρε μια κυνηγετική καραμπίνα, την έστρεψε στον εαυτό του και τράβηξε τη σκανδάλη. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος…

Ας σημειωθεί ότι και στην εν λόγω τραγική περίπτωση ο μητροκτόνος και αυτόχειρας αντιμετώπιζε χρόνια ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

neakriti.gr

The post Οι μητροκτονίες που συγκλόνισαν την Κρήτη – Όταν γιοι δολοφονούν τις ίδιες τους τις μητέρες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα