Νοθευμένο καύσιμο στο αυτοκίνητο: Πώς θα το καταλάβετε, τι πρέπει να κάνετε

Όλο και περισσότερο ακούμε τελευταία ότι πολλά αυτοκίνητα παθαίνουν σοβαρές ζημιές από νοθευμένα ή κακής ποιότητας καύσιμα. Καύσιμα που μπορούν να κάνουν σοβαρότατες ζημιές τον κινητήρα του αυτοκινήτου και τον κάτοχο του να »τραβάει τα μαλλιά» του καθώς το κόστος για την επισκευή είναι μεγάλο.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι στα βενζινάδικα είναι σαρωτικοί, ενώ δεν είναι λίγες και η περιπτώσεις που οι ελεγκτές σφράγισαν πρατήρια καυσίμων για αυτό το λόγο.

Μηχανικοί αλλά και οδηγοί μίλησαν στο Eleftherostypos.gr αναφέροντας την δικιά τους εμπειρία

από ένα νοθευμένο καύσιμο που «μπήκε» στον κινητήρα του αυτοκινήτου τους.

Ο Γιώργος Νικόδημος, οδηγός, είχε μια πρόσφατη εμπειρία από νοθευμένο καύσιμο. Όπως μας λέει έβαλε βενζίνη από γνωστό πρατήριο. Μετά από λίγα χιλιόμετρα το αυτοκίνητο άρχισε να κάνει σαν «κομπρεσέρ» ενώ ταυτόχρονα άνοιξε και η λυχνία του κινητήρα. «Πηγαίνοντας το στον μηχανικό ανακαλύψαμε πως είχα βάλει νοθευμένο καύσιμο. Δεν γινόταν σωστός ψεκασμός στον κινητήρα».

Ο μηχανικός Κώστας Γεωργίου αναφέρει πως «το τελευταίο διάστημα έχουμε συχνά πελάτες  που έρχονται στο συνεργείο από νοθευμένη βενζίνη και παραπονιούνται. Σε αρκετές περιπτώσεις το έχουμε προλάβει πριν γίνει μεγάλη ζημιά, σε άλλες δεν τα καταφέραμε».

Το νοθευμένο καύσιμο, μπορεί να επιφέρει βλάβη στον κινητήρα, βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας, στο σύστημα καύσης, στα μπεκ ψεκασμού, στους κυλίνδρους και σε πολλά ακόμα σημεία με το κόστος επιδιόρθωσης σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζει και τα 1.000 ευρώ.

Τα νοθευμένα ή κακής ποιότητας καύσιμα έχουν προβλήματα στην καύση τους λόγω των λίγων οκτανίων, των επικίνδυνων χημικών προσμίξεων ή του μεγάλου ποσοστού νερού. Έτσι η καύση τους γίνεται γρήγορα, αφήνει νερό ή κατάλοιπα στον κινητήρα και δεν προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για την λειτουργία του αυτοκινήτου.

Ολα αυτά βέβαια μπορούν να καταστρέψουν ακόμα και τον καταλύτη του αυτοκινήτου.  Αφού καούν, τα παράγωγα τους ουδετεροποιούνται στον καταλύτη. Όταν η ποιότητα τους είναι χαμηλή ο καταλύτης «δηλητηριάζεται», δηλαδή δεν μπορεί να κάνει τις χημικές του διεργασίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το όχημα να εκπέμπει πολλούς και εξαιρετικά επικίνδυνους ρύπους.

Πώς θα καταλάβω αν το καύσιμο είναι νοθευμένο;
Κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού, είναι αδύνατον να αντιληφθεί ένας οδηγός ότι το καύσιμο που ρέει από την αντλία στο ντεπόζιτο δεν είναι καλής ποιότητας ή νοθευμένο.  Ωστόσο μετά από λίγα χιλιόμετρα, ο κινητήρας, ειδικά στα νέας γενιάς αυτοκίνητα, θα δώσει την πρώτη ένδειξη. Αυτό θα συμβεί είτε μέσω αρρυθμίας στο ρελαντί, είτε με ακανόνιστο ρυθμό των στροφών ακόμη και εν κινήσει.

eleftherostypos.gr

The post Νοθευμένο καύσιμο στο αυτοκίνητο: Πώς θα το καταλάβετε, τι πρέπει να κάνετε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα