Πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Τα προϊόντα της λίστας και τα σούπερ μάρκετ στα Χανιά

Πρεμιέρα σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, για το καλάθι του νοικοκυριού.

Το πολυδιαφημισμένο «καλάθι» ξεκινά αλλά ο λογαριασμός στους καταναλωτές στο ταμείο δεν θα είναι μειωμένος. Το μέτρο που υιοθέτησε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έρχεται σε μια περίοδο που οι τιμές στα προϊόντα αυξάνονται από μέρα σε μέρα.

Κατά πόσο, όμως, το «καλάθι του νοικοκυριού» (ή «καλάθι νοικοκυράς») θα «ξεφουσκώσει» τον λογαριασμό που πληρώνουν οι καταναλωτές όταν φτάνουν στο ταμείο;

Πώς λειτουργεί το «καλάθι»;

Κάθε σούπερ μάρκετ ή επιχείρηση τροφίμων ενημερώνει για τη λίστα

με τις τιμές για 51 βασικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για προϊόντα με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες, αλλά επιλογή προϊόντων από τη λίστα, που είναι φθηνότερα σε σχέση με άλλα στο ίδιο σούπερ μάρκετ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν καταγραφεί την ημέρα που έγινε η συμφωνία, δηλαδή στις 3 Οκτωβρίου.

Η σύγκριση θα γίνει και με τις τιμές εκείνης της ημέρας και με τις τρέχουσες τιμές. Δηλαδή, δεν πρόκειται για μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, αλλά στην καλύτερη περίπτωση «συγκράτηση» στα 51 βασικά προϊόντα.

Η λίστα με τα προϊόντα και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

Οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι οι ακόλουθες:

ΡύζιΨωμί για τόστΨωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)ΦρυγανιέςΜακαρόνια Νο 6Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΌσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)Γαλοπούλα ή/και πάριζαΚατεψυγμένα ψάριαΝωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)Γάλα φρέσκο πλήρεςΓάλα φρέσκο χαμηλά λιπαράΓάλα εβαπορέΓιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσειςΓιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαράΤυρί φέταΤυρί γκούνταΤυρί με χαμηλά λιπαράΧυμός τομάτας διατηρημένοςΑυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)ΜαργαρίνεςΠαρθένο ελαιόλαδοΗλιέλαιοΚατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)Λευκή ζάχαρηΦόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)Ελληνικός καφέςΣτιγμιαίος καφέςΓαλλικός καφέςΤσάι ή χαμομήλιΚακάο σε σκόνηΧυμός πορτοκάλιΑπολυμαντικά χεριών/αντισηπτικάΑπορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνεςΑπορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέριΧαρτί κουζίναςΧαρτί υγείαςΟδοντόκρεμεςΣερβιέτεςΤαμπόνΣαμπουάνΣαπούνια σε στερεή κατάστασηΠάνες ακράτειαςΠάνες για μωράΜωρομάντηλαΣαμπουάν για μωράΤροφές για σκύλουςΤροφές για γάτες

Ποιοι συμμετέχουν

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι αλυσίδες με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ (με βάση τον ισολογισμό της προηγούμενης χρήσης) είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν τον κατάλογο με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι» κάθε Τετάρτη, έως τις 9 π.μ.

Στα Χανιά πρόκειται για τα εξής σούπερ μάρκετ: «ΣΥΝΚΑ», «Χαλκιαδάκης», «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Lidl, «Μασούτης», «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός», «Market In»

Το σήμα των προϊόντων

zarpanews.gr

The post Πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Τα προϊόντα της λίστας και τα σούπερ μάρκετ στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα