Νέο «φρένο» από Τουρκία στην κυπριακή αποστολή διάσωσης

Δεν αναχώρησε τελικά για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, η Τουρκία ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πως οι ανάγκες της έχουν – για την ώρα τουλάχιστον – καλυφθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κος

Δημητρίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα καθαρά από την ανθρωποκεντρική του πλευρά και ήταν από την αρχή έτοιμη να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση.

Η αποστολή της Κύπρου που ήταν έτοιμη να αναχωρήσει για την Τουρκία αποτελείτο από 17 άτομα.

Χθες Τετάρτη (8/2), με ανάρτησή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Δημητρίου είχε κάνει γνωστό ότι έγινε αποδεκτή από την Τουρκία η προσφορά της Κύπρου για την αποστολή ομάδας διάσωσης.

Όπως αναφέρει στην ανάρτηση ο κ. Δημητρίου, «Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου, προς υποβοήθηση των προσπαθειών διάσωσης. Η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκική Δημοκρατία, για το λόγο αυτό δεν υπήρξε απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δυο χωρών καθώς δεν έχουν ούτε διπλωματικές σχέσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία. pic.twitter.com/TgRlijnwrE

— Demetris Demetriou (@demetris_dem) February 8, 2023

ieidiseis.gr

The post Νέο «φρένο» από Τουρκία στην κυπριακή αποστολή διάσωσης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Τουρκία,neo, tourkia