«Μια Πρωτοχρονιά, είναι… Ας προσέξουμε τώρα και τα πάρτι τα κάνουμε αργότερα»- Η Βούλα Ορφανουδάκη για την έξαρση της πανδημίας στα Χανιά

Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέτωπο της πανδημίας, συνιστά η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Χανίων, Βούλα Ορφανουδάκη, η οποία μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

«Εντάξει, μια Πρωτοχρονιά είναι. Ας προσέξουμε τώρα και τα πάρτι τα κάνουμε και αργότερα. Δεν είναι ανάγκη να το κάνεις την πρώτη του Γενάρη το πάρτι, μπορείς να το κάνεις και στις 10 και στις 15. Το θέμα είναι να μείνεις υγιής. Κι εσύ και οι συγγενείς σου» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε η κα Ορφανουδάκη, σημαντικό είναι αυτές τις μέρες να κάνουμε το τεστ μας σε καθημερινή βάση και ειδικά εφόσον ανταλάσσουμε φούσκες, να κάνουμε τεστ όσο συχνότερα γίνεται. «Θεωρητικά σε ένα τραπέζι που έχουν ελεγχθεί όλοι είμαστε ασφαλείς. Αλλά το σημαντικότερο είναι να μην αλλάζουμε φούσκες. Να μην διευρύνουμε τον κύκλο μας. Αυτό το καταλαβαίνω, είναι δύσκολο γιατί είμαστε πολύ κοινωνικοί όλοι, ειδικά εδώ στην Κρήτη. Και για ‘μένα είναι δύσκολο. Αλλά πρέπει να προσέξουμε» εξήγησε.

Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση

Όσο για την επιδημιολογική επιβάρυνση των Χανίων, τόνισε πως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από την ιατρική κοινότητα:

«Απ’ όταν ανακοινώθηκε η «Όμικρον» και βλέπαμε την εξέλιξη, ξέραμε ότι ήταν θέμα χρόνου να έρθει. Ίσως δεν περιμέναμε να έρθει τόσο γρήγορα».

Για το εάν έχουμε φτάσει στην κορύφωση, εκτίμησε πως:

«Είναι προς την κορυφή, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση αλλά είμαστε κοντά. Η «Όμικρον» αυτό το χαρακτηριστικό έχει ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα οπότε πολύ γρήγορα φτάνουμε στο πικ και εξίσου γρήγορα ελπίζπουμε να φύγει.

Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει και η Δέλτα. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι το σύστημα υγείας πιέζεται» εξήγησε.

Ωστόσο, παρατήρησε πως οι πολίτες στα Χανιά δεν δείχνουν την δέουσα σοβαρότητα ως προς την τήρηση των μέτρων:

«Ενώ λέμε να προσέχουμε να τηρούμε τα μέτρα, να κρατάμε τα μέτρα, να φοράμε την μάσκα, η συμπεριφορά του κόσμου ειδικά την περίοδο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δεν ήταν καλή. Ο κόσμος κυκλοφορούσε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Εντάξει λέμε ότι η «Όμικρον» έχει ελαφρά συμπτώματα αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Σημαίνει ίσως ότι δεν θα μπεις στο νοσοκομείο. Αλλά έχει μια συμπτωματολογία η οποία δεν είναι ευκαταφρονήτη.

Τα μόνα δεδομένα για την «Όμικρον» που είναι από την Ν.Αφρική, αυτοί που ασθένησαν εκεί με ήπια συμπτώματα ήταν είτε εμβολιασμένοι είτε όσοι είχαν ήδη νοσήσει. Εδώ όμως μην ξεχνάμε ότι έχουμε κι ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, οι οποίοι είναι κυρίως σε μεγάλες ηλικίες. Οπότε θα προτιμούσα οι συμπολίτες μου να είναι πιο προσεκτικοί».

Για τα παιδιά

Ερωτηθείσσα σχετικά με την πανδημία στα παιδιά, η κα Ορφανουδάκη, κάλεσε τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, άφοβα: «Όποι είναι εγκεκριμένο το εμβόλιο πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε» εξηγώντας πως «από την ηλικία άνω των 5 πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να τα εμβολιάσουμε. Για τους εφήβους δεν το συζητώ καθόλου, απλώς πηγαίνουμε χωρίς να το σκεφτούμε».

zarpanews.gr

The post «Μια Πρωτοχρονιά, είναι… Ας προσέξουμε τώρα και τα πάρτι τα κάνουμε αργότερα»- Η Βούλα Ορφανουδάκη για την έξαρση της πανδημίας στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα