Κρήτη | Ζήτησαν παραίτηση 48 εκπαιδευτικοί – Άμεσες προσλήψεις ζητούν οι συνδικαλιστές

Σαράντα οκτώ εκπαιδευτικοί στον νομό Ηρακλείου έχουν καταθέσει αίτημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με σκοπό να βγουν στη σύνταξη. Ωστόσο, τα 48 αυτά άτομα έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν την απόφασή τους εντός του μήνα, ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα θίγει άμεσα ένα ευρύτερο θέμα που αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα.

Και πιο συγκεκριμένα, το αίτημα μερικών χιλιάδων εκπαιδευτικών να βγουν στη σύνταξη, σε συνδυασμό με τη χρόνια αδιοριστία, δημιουργεί την ανάγκη της άμεσης πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Με αυτόν τον τρόπο, το εκπαιδευτικό προσωπικό θα ανανεωθεί και θα δώσει απάντηση στο διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών, αίτημα που συνδέθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει σαφές πως 48 διδάσκοντες επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη ή να δηλώσουν παραίτηση, από τον νομό Ηρακλείου.

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι, «σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ’ αριθ. 19014/Ε3/18.2.2021 και την εγκύκλιο 4696/Ε3/14.1.2022, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης παραίτησης από την Τρίτη 1/2/2022 έως και την Παρασκευή 11/2/2022.

Στο παραπάνω διάστημα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου υπέβαλαν αίτηση παραίτησης συνολικά σαράντα οκτώ (48) εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατανέμονται ανά κλάδο ως εξής: ΠΕ06 (Αγγλικών) 2 άτομα, ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής) 1 άτομο, ΠΕ60 (Νηπιαγωγών) 4 άτομα και ΠΕ70 (Δασκάλων) 41 άτομα.

Οι εκπαιδευτικοί δύνανται να ανακαλέσουν την αίτησή τους εντός μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Μαρτίου 2022, οπότε και θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αιτούντων/-τουσών που ζητούν να παραιτηθούν. Οι αιτήσεις θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύεται αυτοδίκαια η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στις 31/8/2022, ενώ μέχρι τότε συνεχίζουν να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους».

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Μπελαδάκης, μίλησε για το θέμα αυτό στη “Νέα Κρήτη”. «Οι 48 συνάδελφοι υπέβαλαν το αίτημα της παραίτησης. Το υπουργείο Παιδείας δίνει στους διδάσκοντες της πρωτοβάθμιας ένα χρονικό διάστημα να υποβάλουν την παραίτησή τους και να βγουν στη συνταξιοδότηση μετά από τις 31 Αυγούστου. Έχουν ωστόσο έναν ολόκληρο μήνα για να αναθεωρήσουν τις αντιλήψεις τους. Συνήθως, το 1/3 των ατόμων αναθεωρεί και ανακαλεί την παραίτησή του», υποστήριξε ο κ. Μπελαδάκης.

Κύμα φυγής – «Απαραίτητοι οι μόνιμοι διορισμοί»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα διορισμοί. Η χρόνια αδιοριστία ως απότοκο της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το αίτημα δασκάλων και εκπαιδευτικών να δηλώνουν παραίτηση, έχει κάνει πλέον μόνιμη και παγιωμένη τη διεκδίκηση εκπαιδευτικών για άμεσες προσλήψεις.

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης ή παραίτησης των συναδέλφων που υπέβαλαν τις αιτήσεις. Ο αριθμός είναι 48 και είναι ο μεγαλύτερος σε πανελλαδικό επίπεδο. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα ανάκλησης των αιτήσεων μέχρι τις 11 Μαρτίου. Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να ανακαλέσει την αίτηση όποτε το επιθυμεί. Ωστόσο από τη συλλογή των στοιχείων που έχουμε θεωρούμε πως θα υπάρξει ένα κύμα φυγής πολλών εκπαιδευτικών. Υπολογίζεται πάνω από 7.000 άτομα και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το δεδομένο αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα των μόνιμων προσλήψεων, δηλαδή την ανάγκη να γίνουν ξανά προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα οργανικά κενά που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία της χώρας είναι πάρα πολλά. Και ειδικότερα για την περιφέρεια Κρήτης, πρέπει να τονιστεί πως είμαστε μια περιφέρεια με πάρα πολλές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” πραγματοποιεί παρεμβάσεις θεσμικά και κινηματικά, διεκδικώντας το συγκεκριμένο αίτημα, παρά το γεγονός των προσλήψεων των δύο τελευταίων ετών στην Ειδική Αγωγή και στη Γενική Εκπαίδευση. Τόσο το κύμα φυγής πολλών συναδέλφων για συνταξιοδότηση όσο και η χρόνια αδιοριστία από το 2010 έχουν ως άμεση συνέπεια να υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε οργανικά κενά. Χρειάζεται και απαιτείται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις εντός του καλοκαιριού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

Πηγή: neakriti.gr

The post Κρήτη | Ζήτησαν| Ζήτησαν παραίτηση 48 εκπαιδευτικοί – Άμεσες προσλήψεις ζητούν οι συνδικαλιστές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα