Κρήτη | Μεροκάματο από τα 16 τους – Ψάχνουν από τώρα δουλειά στα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το Πάσχα, οι γονείς από τώρα παίρνουν τηλέφωνο στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων με σκοπό να βρεθεί μια θέση εργασίας σε κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα μετά την παύση του σχολικού έτους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποκτάει ανοδική τάση ένεκα της πληθωριστικής κρίσης, που ενσωματώνει τα ανήλικα άτομα πιο νωρίς στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κάνουν σαφές πως ο εργαζόμενος ανήλικος έχει δικαιώματα τα οποία πρέπει να προασπιστούν και

γι’ αυτόν τον λόγο εφιστούν την προσοχή των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Ειδικότερα, η περυσινή τουριστική χρονιά ήταν μια χρονιά όπου ανήλικοι μαθητές του ν. Ηρακλείου έφυγαν από τις αλάνες ή από τους χώρους διασκέδασης και αναψυχής με σκοπό να πάνε στα ξενοδοχεία για να προσφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η αύξηση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα έφερε τα νοικοκυριά σε μια τραγική κατάσταση. Η πληθωριστική κρίση ήταν πιο εμφανής από ποτέ, με άμεση συνέπεια μαθητές λυκείου είτε αυτόβουλοι είτε με την παρότρυνση των γονέων τους πήγαν σε ξενοδοχειακές μονάδες για να εργαστούν.

Μάλιστα, ο αριθμός στον νομό Ηρακλείου ήταν τόσο μεγάλος που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, πάνω από 1.000 ανήλικοι μαθητές δούλεψαν πέρυσι. Πάνω από 1.000 βιβλιάρια ανηλίκων εκδόθηκαν για τον νομό Ηρακλείου.

Φέτος και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη στον Απρίλιο μ’ ένα αρκετά μικρό σύνολο των ξενοδοχείων να έχει ανοίξει μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, πολλοί γονείς παίρνουν τηλέφωνο είτε στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου είτε σε κάποιους ξενοδόχους, ώστε μόλις τελειώσει το σχολικό έτος (μέσα Ιουνίου) να πάνε τα παιδιά τους σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα να εργαστούν. Αυτό εξομολογείται στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με έχουν πάρει αρκετοί γονείς τηλέφωνο και μου αναφέρουν πως το παιδί τους, κατόπιν δικής τους παρότρυνσης, είναι πρόθυμο να εργαστεί τους θερινούς μήνες. Μάλιστα, τονίζουν τη σημασία της απασχόλησης για τον ανήλικο μαθητή, καθώς με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στον οικογενειακό προγραμματισμό και προϋπολογισμό. Πολλές φορές, υπάρχει ένας μύθος πως οι νέοι άνθρωποι δεν είναι εργασιομανείς ή δεν έχουν σε εκτίμηση την εργασία ως ψυχοπνευματική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πολλοί ανήλικοι μαθητές δουλεύουν κάθε καλοκαίρι σε ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα, το παράδοξο είναι πως από τις αρχές Απριλίου, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η τουριστική χρονιά, πολλοί γονείς παίρνουν τηλέφωνο. Είναι ένας δείκτης για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά», δήλωσε ο κ. Κοκολάκης.

Είναι άξιο αναφοράς πως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ένας ανήλικος δεν μπορεί να εργαστεί σε όλες τις εργασιακές δραστηριότητες των ξενοδοχειακών μονάδων. Δηλαδή εργασιακές δραστηριότητες εντός των ξενοδοχειακών μονάδων που εκτίθεται το ίδιο το ανήλικο άτομο στον ήλιο ή σε βαριές σωματικές δραστηριότητες απαγορεύονται από τον νόμο. Όπως επίσης απαγορεύονται νυχτερινές εργασίες εντός των ξενοδοχείων για τους ανήλικους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκολάκης υποστήριξε: «Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο η ανήλικη απασχόληση στα ξενοδοχεία. Απλά έχει ενταθεί το φαινόμενο. Δε γνωρίζω σε ποιο βαθμό θα μιλήσουμε για μείωση ή άνοδο της παιδικής απασχόλησης σε σχέση με πέρυσι που ήταν χρονιά-ρεκόρ για την παιδική απασχολησιμότητα»

«Είναι διαχρονικό φαινόμενο να βλέπουμε νεαρά άτομα, ηλικίας κάτω των 18 ετών, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα το καλοκαίρι. Συνήθως οι γονείς παίρνουν τηλέφωνο τον Μάιο και αναζητούν για το παιδί τους μια εργασία τρίμηνη ή τετράμηνη. Η εργασία μπορεί να είναι και τετράωρη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο είναι όλο και πιο έντονο, εξαιτίας της πολυεπίπεδης κρίσης, υγειονομικής και ενεργειακής», υποστήριξε από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης.

Τι προβλέπει ο νόμος – Υποχρεωτική η συναίνεση του γονέα

Όσον αφορά στην εργασιακή ένταξη του ανηλίκου σε κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αυτό γίνεται με τη συναίνεση του γονέα. Η ξενοδοχειακή επιχείρηση στην οποία θα εργαστεί ο ανήλικος δίνει μια υπεύθυνη δήλωση στον γονέα όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα δικαιώματα του παιδιού. Στη βεβαίωση γίνεται, μεταξύ άλλων, σαφές πως ο ανήλικος πρέπει να παίρνει 8 ρεπό τον μήνα. Ο γονέας πάει τη βεβαίωση στην Επιθεώρηση Εργασίας και έπειτα ο ανήλικος πάει στον ιατρό, ο οποίος πιστοποιεί την καλή σωματική και ψυχική του κατάσταση. Και έτσι εκδίδεται το βιβλιάριο υγείας του ανηλίκου.

neakriti.gr

The post Κρήτη | Μεροκάματο| Μεροκάματο από τα 16 τους – Ψάχνουν από τώρα δουλειά στα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα