ΥΠΕΣ: Ερωτηματικό για το πώς ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος μίλησε για τους προσφυγικούς συνοικισμούς, το στεγαστικό και το μεταναστευτικό.

Αρχικά αναφερόμενος στους προσφυγικούς συνοικισμούς ανέφερε ότι έχει γίνει μια κατηγοριοποίηση πρώτα από όλα των ατόμων που έχουν διαμερίσματα σε πρόσφυγες πρώτης γενιάς, πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει κάποιο ωφέλημα και μη πρόσφυγες. Επιπλέον, έχουν κατηγοριοποιηθεί και οι ίδιες οι πολυκατοικίες και θα ξεκινήσουν με τις πρώτες 43 που υπάρχει το πρόβλημα και σε βάθος χρόνου με τις υπόλοιπες.

«Θα δοθεί χορηγία ανάλογα με τον

τύπο του διαμερίσματα και την κατηγοριοποίηση των ιδιοκτητών και μετά θα έχουν την επιλογή είτε να αποχωρήσουν επιστρέφοντας τον τίτλο και παίρνοντας και την αξία της γης, είτε μια συνεισφορά συμμετέχοντας στις νέες πολυκατοικίες που θα κτιστούν με μηχανικούς και εργολάβους που θα πληρώνονται από το κράτος αλλά αυτοί θα τους διαλέξουν. Το ποσό διαφέρει αν είναι συντήρηση που θα λαμβάνουν ή αν είναι για αναδόμηση» ανέφερε ο υπουργός.

Δείτε επίσης: ΥΠΕΣ: Προτεραιότητες μεταναστευτικό, μεταρρύθμιση ΤΑ και προσφυγική πολιτική

Τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο το κράτος θα απαλλάσσεται από αυτή την ηθική υποχρέωση συντήρησης των κτηρίων.

Μετέπειτα μιλώντας για το στεγαστικό είπε ότι «επεξεργαζόμαστε τώρα ένα πλάνο για την στεγαστική πολιτική. Με την αύξηση του κόστους κατασκευής και την δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τον κόσμο,  μεσαία και χαμηλά στρώματα συμπατριωτών μας έχουν εκτοπιστεί από την οικιστική αγορά.  Στόχος μας είναι βρούμε λύσεις να αυξήσουμε το οικιστικό απόθεμα σε προσιτές τιμές. Θέλουμε να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή την προσπάθεια γιατί με αυτό θα έχουμε πολλαπλά οφέλη.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουμε να κοιτάζουμε πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία και να γίνει μια ολιστική προσέγγιση όσο αφορά το στεγαστικό. Μπορεί να δοθούν τέτοια κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα που να μπορεί να κτίζουν κτήρια που να μπορούν να τα ενοικιάζουν για ένα χρονικό διάστημα σε προσιτές τιμές».

Δείτε εδώ: ΥΠΕΣ: Από 1η Μαΐου το σχέδιο ανοικοδόμησης των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι αποτελείται από τέσσερις διαφορετικούς πυλώνες που είναι οι ροές, η διαχείριση στα κέντρα φιλοξενίας, το εξεταστικό κέντρο και το διοικητικό δικαστήριο (αιτήσεις) και οι επιστροφές.

«Εάν οι επιστροφές είναι περισσότερες από τις εισροές τότε μειώνονται οι αριθμοί. Άρα πρέπει να εστιάσουμε και στα δύο. Όσο αφορά τις επιστροφές ενισχύσαμε το γραφείο επιστροφών. Πέρσι είχαν επιστρέψει 7,5 χιλιάδες στόχος μας είναι να επιστρέψουν πολύ περισσότεροι φέτος» είπε ο κ. Ιωάννου.

Δείτε επίσης: Βρετανικό «Σύνταγμα Ιππικού» αναλαμβάνει την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής

Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι ροές. «Το πρόβλημα είναι ότι το 95% των μεταναστών προέρχεται από τα κατεχόμενα. Η πράσινη γραμμή δεν είναι σύνορο άρα είναι και εμάς περιορισμένες οι δυνατότητες μας τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Προσλήφθηκαν τώρα οι οριοφύλακες που κάνουν την εκπαίδευση. Το θέμα είναι να βρίσκουν τους διακινητές και να υπάρχει και περισσότερες έλεγχος.  Πρέπει να γίνουν ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας. Κάποιος διερωτάται πως ασυνόδευτα παιδιά από την Αφρική αλλάζουν τρία αεροδρόμια και έρχονται Κύπρο.

Εξήγησε πως εάν η Ευρώπη δεν δείξει πραγματική αλληλεγγύη δυστυχώς θα έχουμε τα νούμερα που έχουμε.

Μιλώντας για το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα ανέφερε ότι τώρα γίνεται ανακαίνιση 25 εκατομμύριων με βοήθεια από την ΕΕ. «Θα ολοκληρωθούν τα έργα τον ερχόμενο Οκτώβριο και παράλληλα προκηρύσσεται το μεγάλο κέντρο προαναχωρητικό στις Λίμνες» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα