Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 50 χρόνια προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Στο Zarpa Radio και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο κύριος Γιώργος Καραπανάγος, επιδημιολόγος, υπεύθυνος της δημόσιας υγείας του οργανισμού των “ΓΙΑΤΡΏΝ ΧΩΡΊΣ ΣΎΝΟΡΑ” με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής και δράσης σε όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά τα χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη για να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε εμπόλεμες ζώνες, σε φυσικές καταστροφές, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες.

Τα όσα ανέφερε

ο κύριος Καραπανάγος είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα: Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” ιδρύθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 1971 από μία ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων στον απόηχο του πολέμου και του λιμού στην Νιγηρία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medicines Sans Frontiers) είναι ένα παγκόσμιο ανθρωπιστικό κίνημα. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε και να βοηθούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Υπάρχει μία ολόκληρη δομή που αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής και βάσει αυτών οργανώνουμε τις δράσεις μας.

“Έχουμε βρεθεί σε μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις όπως στην Ταϋλάνδη το 1976, στην κρίση του Αφγανιστάν το 1980, στον εμφύλιο πόλεμο στην Σομαλία, όπως επίσης σε επίπεδο επιδημιών δίνουμε μία μεγάλη μάχη κατά του ιού του Έμπολα. Η οργάνωση λειτουργεί με διπλό τρόπο, αφενός έχουμε τους γιατρούς που είναι αυτή την στιγμή σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, αφετέρου υπάρχουν οι γιατροί που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και παραμένουν ενεργά μέλη. Εξίσου σημαντικοί εκτός από τους γιατρούς είναι οι νοσηλευτές αλλά και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν είναι γιατροί αλλά που τους χρειαζόμαστε για την οργάνωση των αποστολών όπως οι οικονομολόγοι, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες.

“Φανταστείτε ότι σε περίπτωση επιδημίας ιλαράς στην Αφρική μπορέσαμε να φτάσουμε σε 24 ώρες και σε τρεις μέρες στήσαμε μια κλινική για να προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες.

“Οι αρρώστιες που μαστίζουν τους ανθρώπους είναι παλιές και γνώριμες που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους που ζουν στον Παγκόσμιο Νότο όπως η ελονοσία, που είναι ένας πραγματικός “δολοφόνος” στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική.

“Ταυτόχρονα όμως και η ελονοσία που προκαλείται από παρασιτώσεις και έλλειψη βασικής υγιεινής. Πρόκειται για ασθένειες που εμείς στην Δύση τις έχουμε ξεχάσει, δυστυχώς όμως εκεί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

“Δυστυχώς είναι μία δουλειά που ενέχει κινδύνους για την ζωή μας κυρίως σε εμπόλεμες ζώνες. Πρόσφατα είχαμε την απώλεια τριών συναδέλφων, όμως δεν είναι συχνό φαινόμενο. Έχουμε ως οργάνωση ένα πολύ καλό όνομα, δεν χρησιμοποιούμε όπλα, κάτι που αποτελεί βασική αρχή μας. Δεν επιτρέπονται όπλα ακόμα και από ασθενείς που ανήκουν σε εμπόλεμες παρατάξεις. Όλοι πηγαίνουμε σε μία αποστολή και μετά θέλουμε να πηγαίνουμε ξανά και ξανά, υπάρχει μια τρομερή ανατροφοδότηση μέσα από αυτή την διαδικασία, σε κάθε αποστολή δημιουργούνται νέες ομάδες και υπάρχει συνεργασία, ανταλλαγή εμπειριών κι όλο αυτό είναι πολύ όμορφο με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν ή μπορεί να προκύψουν.

“Η μεγαλύτερη αποστολή μου διήρκεσε 14 μήνες στο Κονγκό στα ανατολικά σύνορα. Εκεί είναι μία περιοχή που έχει απορροφήσει όλους τους αντάρτες από τον εμφύλιο πόλεμο της Ρουάντα. Εκεί έκατσα 14 μήνες, γνώρισα την οργάνωση, ήταν μία αρκετά ασφαλής αποστολή που μας επέτρεπε να κινούμαστε ελεύθερα και να βγαίνουμε στην κοινότητα. Ήταν μία φανταστική εμπειρία”

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής και δράσης σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας, η οποία φιλοξενήθηκε στον περίβολο του μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αποτυπώνει τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της οργάνωσης αποτελεί η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1999 Πότες πρόκειται ουσιαστικά για την αναγνώριση της δράσης μας. Βασική αρχή μας είναι ότι οι ΓΙΑΤΡΟΊ ΧΩΡΊΣ ΣΎΝΟΡΑ δεν έχουν κρατικές χρηματοδοτήσεις, επομένως δεν είναι “χρωματισμένοι ” πολιτικά, ώστε να μπορούν να μιλάνε ανοιχτά και να καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ΕΔΩ

zarpanews.gr

The post Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 50 χρόνια προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα