Χανιά | Σωματείο διανομέων: “Ο νόμος Χατζηδάκη μας στέλνει στο κάτεργο – Να ζητήσουμε αυξήσεις”

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των διανομέων στα Χανιά | Σωματείοεξέδωσε την Παρασκευή το σωματείο εργαζομένων e-food Χανίων “Ιωσήφ Σαριδάκης”.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Με μηνύσεις και απολύσεις βρίσκει το τέλος του καλοκαιριού συναδέλφους μας διανομείς. Η πλατφόρμα Wolt έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου efoodΝ. Χανίων με πρόσχημα την αρνητική βαθμολογία. Την ίδια στιγμή, καταστηματάρχης μεγάλης αλυσίδας εστίασης στα Χανιά έκανε

μήνυση στον πρόεδρο του κλαδικού σωματείου Χανίων για την παρουσία του σωματείου εν’ όψη της κακοκαιρίας τον χειμώνα του 2022.

Η πλατφόρμα Wolt εμφανίστηκε στην πόλη των Χανίων τον περασμένο χειμώνα. Η εταιρεία διαφήμιζε πως η παροχή υπηρεσιών γίνεται με το κομμάτι, διαμορφώνοντας το ωράριo και τον εξοπλισμό σου. Αντι για (το μοντέλο που προωθείται από τις πλατφόρμες Delivery), που ορίζουν οι ίδιοι τα μέσα διανομής και ωράριο, η εταιρεία λειτουργεί με εργολάβους διανομείς. Ατελείωτες ώρες στο τιμόνι, που υπερβαίνουν το 8ωρο, για να καλύψουν το ποσοστό που παρακρατείται από αφεντικά της πλατφόρμας.

Είναι γεγονός πως εδώ και 1 χρόνο που δραστηριοποιείται η εταιρεία, κανένα σωματείο δεν κατάφερε να ιδρυθεί από εργαζομένους-συνεργάτες της, ενώ όσοι συνάδελφοι από διαφορετική εταιρείαεργάστηκαν, είχαν την τύχη της απόλυσης (ή αλλιώς διακοπή συνεργασίας όπως βαφτίζεται πλέον). Η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιει την βαθμολογία ως εργαλείο και έχει διακόψει τη συνεργασία της με διανομείς, οι οποίοι είναι γνωστοίγια τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα είτε γιατι δεν έχει την αποκλειστικότητα στις υπηρεσίες τους. Επικαλείται προσωπικά δεδομένα και επιχειρησιακα αίτια για να καλύψει τις απαράδεκτες και αβάσιμες απολύσεις.

Βλέπουμε πως οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στην εργασία μέσω του νόμου χατζηδάκη περί ελεύθερων επαγγελματιών και δικαιώματος συνδικαλισμού καταρρίπτονται από την πραγματικότητα.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν σταματάει όμως σε αυτό το γεγονός. Την ίδια στιγμή σφοδρή επίθεση δέχεται και ο πρόερδος του κλαδικού σωματείου δισνομέων Ν. Χανίων, κατόπιν μήνυση καταστηματάρχη. Τον περασμένο χειμώνα μια από τις πιο γνωστές αλυσίδες στην εστίαση της πόλης επέλεξε να διατηρήσει την διανομή φαγητού ανοιχτή εν΄μέσω κακοκαιρίας. Το κλαδικό σωματείο είχε παρουσία ενημερόνοντας την επικινδυνότητα παροχής υπηρεσίας διανομής εν μέσω της κακοκαιρίας.

Παράλληλα υπήρχε κυβερνητική εντολή για διακοπή υπηρεσιών, όπως και της διανομής, για λόγους ασφάλειας. Το συγκεκριμένο αφεντικό επέλεξε να κινηθεί με νομικά μέσα εναντίον του κλαδικού σωματείου των διανομέων στα Χανια γιατί πολύ απλά δεν θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν δικαιώματα. Δεν είναι μια προσωπική επίθεση, αλλα μια κίνηση ενάντια σε κάθε συνάδελφο που θέλει να διεκδικήσει συλλογικά το δίκαιο απένατι στην αυθαιρεσία, τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο άμεσο μέλλον. Η συγκεκριμένη κίνηση θα βρει τους διανομείς ενωμένους απέναντι σε αυτήν την αισχρότητα.

Ο νόμος χατζηδάκη στέλνει τους διανομείς στο κάτεργο! Το ελεύθερο επάγγεμα σε πλατφόρμες είναι μια ψευδαίσθηση, καθώς ρίχνει το τυράκι στους διανομείς που εργάζονται στην Ελλάδα του παντοτινού εργασιακού μεσαίωνα να απαρνηθούν κάθε είδους δικαίωμα για χάρη πρόσκαιρων κερδών. Δεν νοείται ελεύθερος επαγγελματίας συνεργάτης με όποια εταιρεία κολοσσο, τη στιγμή που δεν έχει την κυριότητα σε όλα τα εργαλεία εργασίας, άρα και την παρουσία του στην πλατφόρμα.

Αυτός ο νόμος έλυσε υτα χέρια στις εταιρείες να κόβουν και να ραβουν όπως αυτές επιθυμούν δίχως να λογαριάζουν τίποτα. Χάνεται το δικαίωμα στην απεργία, την διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας καθώς με ένα κουμπί σε αποσυνδέουν από την πλατφόρμα για πάντα προφασιζόμενες αβάσιμες δικαιολογίες. Πρόσφατα είδαμε τις μειώσεις συναδέλφων στην Efood, μια κίνηση που δικαιολογείται από το νομοθετικό πλαίσιο επι της freelanceεργασίας, αφου δεν έχει νομικα το δικαίωμα να αντισταθείς.

Η μόνη λύση είναι να αντισταθούμε, να αρνηθούμε αυτό το μοντέλο και να οργανωθούμε. Να ζητήσουμε αυξήσεις στο ύψος των καιρών και των αναγκών μας. Να διεκδηκήσουμε να αναγνωριστεί η επικυνδυνότητα του επαγγελματός μας και την αναβαθμισμένη ευθύνη της όποια εταιρείας και εργοδότη απέναντι στην ασφάλειά μας. Να σταθούμε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε συνάδελφο γίνεται στόχος της εργοδοσίας για συνδικαλιστικούς λόγους. Αυτή η υποτίμηση του κλάδου και η επίθεση είναι στα πρόσωπα όλων μας.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΥΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ EFOODΝ. ΧΑΝΙΩΝ”

The post Χανιά | Σωματείο διανομέων: “Ο νόμος Χατζηδάκη μας στέλνει στο κάτεργο – Να ζητήσουμε αυξήσεις” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα