Χανιά | Εκδήλωση «Κάπνισμα και καρδιά» από την Πρωτοβουλία Πολιτών για ψυχαγωγία χωρίς καπνό

Τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Το κάπνισμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα νοσήματα αυτά, όπως και για τις νεοπλασίες (καρκίνους) που είναι η δεύτερη αιτία θανάτων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Πρωτοβουλία πολιτών «Ψυχαγωγία και Εργασία χωρίς Καπνό – Χανιά» διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Καρδιά και Κάπνισμα» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα Λεκτόριο, Μίνωος

31, Χανιά.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας: α) για τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που καταδεικνύουν τη σχέση καπνίσματος και παθητικού καπνίσματος με τα καρδιοαναπνευστικά νοσημάτα, για τον κύκλο της εξάρτησης από τον καπνό, αλλά και β) για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

18:30:00Προσέλευση18:45:00Ενημέρωση για τους σκοπούς και τις δράσεις της ομάδας “Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς Καπνό Χανιά” – κ. Παναγιώτης Αλεβαντής19:00:00Χαιρετισμός από εκπροσώπους τοπικών φορέων19:15:00Ομιλία κ. Στυλιανού Βιτωράκη (Πνευμονολόγου – Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών): “Ενεργητικό και Παθητικό Κάπνισμα: επιπτώσεις στην Υγεία”19:30:00Ομιλία κ. Γεωργίου Σολιδάκη (Καρδιολόγου): “Συσχέτιση του Καπνίσματος και της απαγόρευσής του με Καρδιαγγειακά Επεισόδια”19:45:00Ομιλία κ. Ιωάννη Λύκου (Ψυχολόγου): “Οι ψυχολογικές παράμετροι της εξάρτησης από τον καπνό”20:00:00Μαρτυρίες πρώην και νυν καπνιστών20:20:00Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: “Η αρωγή της πολιτείας” με τη συμμετοχή των δημόσιων φορέων:

Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων – Επόπτρια Δημόσιας Υγείας κα Ευαγγελία Παναγιωτάκη, Υγιεινολόγος Ιατρείο διακοπής καπνίσματος Γενικού Νοσοκομείου Χανίων – Πνευμονολόγος κ. Μιχάλης Μοσχονάς (προς επιβεβαίωση)20:45:00Ερωτήσεις – τοποθετήσεις κοινού προς εισηγητές/αρμόδιους φορείς/ομάδα πολιτών21:00:00Συμπεράσματα, ευχαριστίες, ενημέρωση για μελλοντικές δράσεις ομάδας “Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς Καπνό” – κ. Παναγιώτης Αλεβαντής21:15:00Λήξη εκδήλωσης

Δυο λόγια για την ομάδα:

Η Πρωτοβουλία πολιτών «Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς Καπνό – Χανιά» δημιουργήθηκε γύρω στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 και οργανώθηκε ως ομάδα στο Facebook. Η δημόσια ομάδα αριθμεί πλέον 2,060 μέλη, ενώ η οργανωτική ομάδα έχει μεταξύ άλλων στο ενεργητικό της: την επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης “Ας το πάρουμε απόφαση” τον περασμένο Απρίλιο στα Χανιά, την κατάρτιση χάρτη “άκαπνων” μαγαζιών στα Χανιά, τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στη Δημοτική Αγορά Χανίων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος (28 Μαϊου 2017), αλλά και την πρόσφατη διεξαγωγή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με θέμα την αξιολόγηση των μέχρι τώρα δράσεών της από το κοινό.

Στόχος της ομάδας είναι η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, καπνιστών και μη, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και η προστασία “ευάλωτων” ομάδων (παιδιά, αλλεργικοί, ασθματικοί, πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, ηλικιωμένοι) από την καθημερινή, συνεχή και ανεξέλεγκτη έκθεσή τους στον καπνό στο σπίτι, το αυτοκίνητο, τον χώρο εργασίας τους, αλλά και στην πλειοψηφία των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης (παιδότοποι, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, μουσικές σκηνές, μπαρ, καφετέριες κ.ο.κ.)

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα