Αυτός είναι ο «εφιάλτης» του Ερντογάν – Τι προσπαθεί να κρύψει από τους Τούρκους για να μείνει στην εξουσία

Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι πρώτη, με την κυβερνητική συμμαχία να βρίσκεται λίγο πιο πίσω.

Ωστόσο, όπως είπε στο real.gr έμπειρος αναλυτής των εκλογών στην Τουρκία, όσο η διαφορά υπέρ της αντιπολίτευσης είναι μικρή, οι πιθανότητες ο Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ να κερδίσουν παραμένουν περισσότερες, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές

έχουν μια εξαιρετική ικανότητα συσπείρωσης.

Με τον επίσημο πληθωρισμό να βρίσκεται σήμερα στο 61,14% και τον ανεπίσημο, σύμφωνα με την αναξέρτητη Ομάδα Ερευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), στο 142,23%, η Τουρκία έχει εισέλθει για τα καλά σε μια περίοδο πληθωριστικής περιδίνησης που ταλανίζει την κοινωνία.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται έτσι στα υψηλότερα ποσοστά της τελευταίας εικοσαετίας και Τούρκοι σχολιαστές λένε ότι το Ραμαζάνι που άρχισε πριν μια βδομάδα στην Τουρκία θα είναι ένα από τα πιο φτωχά Ραμαζάνια.

Ωστόσο, όχι μόνο η αντιπολίτευση εμφανίζει όλο και περισσότερα σημάδια κόπωσης και αδυναμίας να δημιουργήσει μεγάλες μετατοπίσεις ψηφοφόρων αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ φαίνεται να ενισχύονται και να διατηρούν την δυναμική τους.

Οι αυξήσεις σε ήδη πρώτης ανάγκης, σε σχέση με το 2021, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί: Το ψωμί αυξήθηκε κατά 133%, οι ντομάτες κατά 142%, το κρέας κατά 48%, το κοτόπουλο κατά 78%, το ρεύμα κατά 20% και το φυσικό αέριο κατά 35%. Τεράστιες αυξήσεις καταγράφονται και στα ενοίκια ενώ ο βασικός μισθός αυξήθηκε μεν κατά 50% αλλά ουσιαστικά η αύξηση αυτή “χάθηκε” λόγω του πληθωρισμού.

Η αντιπολίτευση δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Τούρκο Πρόεδρο για τις ραδγαίες αυτές αυξήσεις και την κακή οικονομική διαχείριση ενώ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 78% των ψηφορόρων του ΑΚΡ εκτιμά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν ανεβαίνει τους τελευταίους μήνες και ο Τούρκος Πρόεδρος είναι σταθερά ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με την Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) να ακολουθεί ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται ακόμα πιο πίσω. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας ερευνών Metropoll, το ΑΚΡ ενισχύθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο μήνα ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΙΥΙ, δείχνουν να έχουν φτάσει στα όρια τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μια “μηχανή που κερδίζει εκλογές” και η αντιπολίτευση κάνει λάθος αν πιστεύει ότι μπορεί εύκολα να αναλάβει την εξουσία επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν χειρίστηκε λανθασμένα την οικονομία, είπε ο επικεφαλής της Metropoll Ozer Sencar σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, σημειώνοντας ότι αν δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να δώσει τέλος στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας το ΑΚΡ θα ξεπεράσει το 35%.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Metropoll αλλά και άλλων έγκριτων εταιρειών, υπάρχει πάντα μια σταθερή βάση υποστηρικτών του ΑΚΡ που κυμαίνεται γύρω στο 26%, οι οποίοι δεν κατηγορούν την κυβέρνηση ούτε τον Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση της οικονομίας αλλά την αντιπολίτευση, τις ξένες δυνάμεις και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί το real.gr, στο ποσοστό αυτό έρχονται να προστεθούν περίπου 10% ψηφοφόρων που ασκούν μεν κριτική στην κυβέρνηση και στον Τούρκο Πρόεδρο για την κατάσταση της οικονομίας αλλά που δεν πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί την κατάσταση της Τουρκίας, ούτε στην οικονομία ούτε στην εξωτερική πολιτική. Ενα πολύ σημαντικό μέρος των ψηφορόρων αυτών αλλά και όσων είναι ακόμα αναποφάσιστοι λειτουργούν με βάση την «αρνητική ταυτότητα», δηλαδή ενώ δεν ταυτίζονται με το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν, φοβούνται πολύ την αντιπολίτευση και όσα αντιπροσωπεύει στα μάτια τους και έτσι ψηφίζουν ΑΚΡ και Ταγίπ Ερντογάν ως την λιγότερο κακή επιλογή.

Με τις κινήσεις που κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος στην εξωτερική πολιτική, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όπου διαδραματίζει πλέον έναν ευρέως αποδεκτό ρόλο διαμεσολαβητή, αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις μεταστροφής στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, με πιο πρόσφατη το πράσινο φως που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε για πώληση F16 στην Αγκυρα, το ηγετικό προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν ενισχύεται με γρήγορους ρυθμούς στα μάτια πολλών Τούρκων.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί πλέον στην αντιπολίτευση είναι η ιδιαίτερη προσοχή με την οποία παρακολούθησε τις εκλογές στην Ουγγαρία, όπου ο Βίκτορ Ορμπάν επεναξελέξη πανηγυρικά, με πολλούς αναλυτές και σχολιαστές στην Τουρκία να κάνουν λόγο για «μαθήματα» που πρέπει να πάρει η τουρκική αντιπολίτευση από τα λάθη που έκανε η ουγγρική αντιπολίτευση, κυρίως στο θέμα του υποψηφίου.

Πηγή: real.gr

The post Αυτός είναι ο «εφιάλτης» του Ερντογάν – Τι προσπαθεί να κρύψει από τους Τούρκους για να μείνει στην εξουσία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτός, Ερντογάν –, Τούρκους,aftos, erntogan –, tourkous