9 συνταγές με γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι

Αν και παραδοσιακά τα Χριστούγεννα τα γιόρταζαν στην Ελλάδα με κοτόσουπα, ως πρώτο πιάτο και κάποιο χοιρινό ή αρνί στον φούρνο, ή στην κατσαρόλα, σιγά-σιγά η ξενόφερτη συνήθεια της γαλοπούλας ήρθε και στη χώρα μας

κι έτσι πολλοί είναι εκείνοι που την έχουν κάνει παράδοση στα τραπεζώματα τους.

Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αγαπούν το ομολογουμένως πιο στεγνό κρέας ή τη γεύση της γαλοπούλας κι έτσι προτιμούν άλλα πουλερικά για το γιορτινό τραπέζι τους, που είναι και πιο εύκολα στην παρασκευή τους, όπως την πάπια, ή τη χήνα. Πράγματι, το τρυφερό της πάπιας δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό των υπόλοιπων πουλερικών, αφού η γεύση του παραπέμπει περισσότερο σε μοσχαρίσιο κρέας, γι’ αυτό και είναι για τους πιο εκλεκτικούς.

Η γέμιση και τα συνοδευτικά της
Όσο για τη γέμιση της γαλοπούλας, κατ’ αρχήν μπορεί να μη μαγειρευτεί στο εσωτερικό της, αλλά χωριστά και να σερβιριστεί στο πλάι της. Όσο για υλικά που μπορεί να περιλαμβάνει, αυτά είναι αναρίθμητα: από κλασικά όπως ρύζι, συκωτάκια, κάστανα, κουκουνάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα, μέχρι πιο εναλλακτικά όπως μανιτάρια, μπέικον, ζαμπόν, αλλά και cranberries. Κι αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο της ολόκληρης γαλοπούλας -γιατί, κακά τα ψέμματα, είναι μια αρκετά χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία- μπορείτε να φτιάξετε ένα ρολό γαλοπούλας, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από τον χασάπη που εμπιστεύεστε. Και για αυτή την περίπτωση σας έχουμε συνταγή για σάλτσα πουλερικών, με την οποία μπορείτε να περιχύσετε και να συνοδεύσετε ό,τι κι αν επιλέξετε να ψήσετε αυτές τις γιορτές. Ακόμη, σας έχουμε μια πρωτότυπη γέμιση με κρασί Μοσχάτο, καθώς και συνταγή για πουρέ κάστανου, που θα απογειώσει όποιο πουλερικό κι αν επιλέξετε. Εμπνευστείτε από τις συνταγές που ακολουθούν, μαγειρέψτε με αγάπη και το αποτέλεσμα και η προσπάθειά σας σίγουρα θα εκτιμηθεί. Καλές γιορτές.

Γαλοπούλα με γέμιση από μανιτάρια
Η γαλοπούλα είναι ένα φαγητό, που το ψήσιμό του απαιτεί χρόνο και στο τραπέζι μας έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα. Όταν τη φτιάξετε με μια ωραία γέμιση με μανιτάρια, ρύζι, σταφίδες και ζαμπόν γαλοπούλας και την περιχύσετε με τη σάλτσα που σας προτείνουμε, η αναμονή σίγουρα θα σας δικαιώσει.

Υλικά
1 γαλοπούλα 3½-4 κιλά
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
Για τη σάλτσα
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
250γρ. μανιτάρια (champignon de paris)
250γρ. μανιτάρια πλευρώτους
250γρ. μανιτάρια portobello
100γρ. κρεμμύδι τριμμένο
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας, καπνιστό
1 μήλο ολόκληρο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε το κονιάκ, το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να αφήσετε να πάρουν βράση. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κρασί. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και η σάλτσα είναι έτοιμη. Με αυτήν θα αλείψετε τη γαλοπούλα στην αρχή και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ετοιμάζετε και τη γέμιση: σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί. Για τα μανιτάρια portobello, αφαιρείτε τη μεμβράνη από το καπελάκι τους (τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι) και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά του. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σκεπάζετε το σκεύος. Αφήνετε τα μανιτάρια να βράσουν, θα κατεβάσουν πάρα πολλά υγρά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο ζαμπόν γαλοπούλας και τις σταφίδες. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά της γέμισης σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο και το ρύζι. Ανακατεύετε λίγο και ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.

Πλένετε σχολαστικά τη γαλοπούλα σας με άφθονο κρύο νερό και τη σκουπίζετε, αλατίζοντας και στην κοιλίτσα της αλλά και εξωτερικά. Την τοποθετείτε σε ένα ταψί που να τη χωράει ίσα ίσα και με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού τη γεμίζετε με τη νόστιμη γέμιση. Αν σας περισσέψει γέμιση, τη βάζετε μέσα στο ταψί. Κλείνετε την τρύπα της κοιλίτσας της με το μήλο, για να μην ταλαιπωρείστε με ραψίματα.

Αδειάζετε μέσα στο ταψί το κόκκινο κρασί και αλείφετε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει. Βρέχετε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα με νερό και σκεπάζετε με αυτά τη γαλοπούλα. Την ψήνετε σκεπασμένη στους 200°C για 3 ώρες περίπου, ανοίγοντας το φούρνο κατά διαστήματα και αλείφοντάς τη με τη νόστιμη σάλτσα. Αν η γαλοπούλα σας είναι 4 κιλά, απαιτούνται περίπου 4 ώρες ψήσιμο. Την τελευταία ώρα την ψήνετε ξεσκέπαστη για να ροδίσει καλά παντού. Όταν γίνει ροδοκόκκινη, μαλακή και τρυφερή σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη γαλοπούλα μέσα με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.

Πριν από το σερβίρισμα αδειάζετε τη γέμιση από την κοιλίτσα της και τη μεταφέρετε σε πιατελίτσα. Σερβίρετε τη γαλοπούλα ολόκληρη σε μεγάλη πιατέλα. Τώρα, για το κόψιμο της γαλοπούλας, ας το αναλάβει ο πιο έμπειρος!

Ρολά από στήθος γαλοπούλας γεμιστά με χοιρινό κιμά και σάλτσα σύκου
Πολύ νόστιμα ρολά γαλοπούλας με πλούσια γέμιση, που ταιριάζουν πολύ στο Κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Για τα ρολά
2 στήθη γαλοπούλας, φιλέτο, 800γρ. συνολικά (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να τα ανοίξει στη μέση σαν βιβλίο και να τα χτυπήσει καλά για να λεπτύνουν και να πλατύνουν)
300ml κρασί λευκό ξηρό
400ml ζωμό κότας φρέσκο ή από κύβο
6 σύκα ξερά, κομμένα στη μέση
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο
400γρ. χοιρινό κιμά, από σπάλα
4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
½ φλιτζάνι σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
½ φλιτζάνι κονιάκ
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να στεγνώσει αρκετά. Προσθέτετε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα ξερά σύκα, το κόλιανδρο, το μπαχάρι, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνετε τα ανοιγμένα φιλέτα γαλοπούλας και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Απλώνετε το μίγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνειά τους και τα τυλίγετε σε σφιχτά ρολά. Τα στερεώνετε με οδοντογλυφίδες (ή τα δένετε σφιχτά με σπάγγο μαγειρικής, σε πυκνά διαστήματα) για να μην ανοίξουν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC. Βάζετε τα ρολά σε ένα μέτριο ταψί και προσθέτετε τα σύκα, το κρασί, το ζωμό κότας και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε τα ρολά με αλάτι και πιπέρι, βάζετε το ταψί στον φούρνο και τα ψήνετε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και να μαλακώσουν, βρέχοντάς τα τακτικά με τα υγρά του ταψιού. Βγάζετε τα ρολά από το ταψί, τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρείτε ζεστά.

Για τη σάλτσα: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα υγρά του ταψιού με τα σύκα και ρίχνετε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε ένα φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό και ανακατεύετε για λιγότερο από 1 λεπτό, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και τη διατηρείτε ζεστή.

Για να σερβίρετε, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από τα ρολά, πετάτε τις οδοντογλυφίδες (ή τον σπάγγο) και τα κόβετε σε μέτριες φέτες, που ακουμπάτε σε πιάτα ή πιατέλα και περιχύνετε με τη ζεστή σάλτσα.

Γαλοπούλα με κιμά και κάστανα
Μια παλιά οικογενειακή συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα από τη θεία Σίτσα Κοφινά, που αξίζει να δοκιμάσετε και να σερβίρετε στους καλεσμένους σας τις γιορτές.

Υλικά
1 γαλοπούλα ολόκληρη (3,5-4 κιλά)
1 κιλό πατατούλες μικρές, ξεφλουδισμένες και πασπαλισμένες με αλάτι και πιπέρι
χυμό λεμονιού
Μαρινάδα για το ψήσιμο της γαλοπούλας
χυμό 1 πορτοκαλιού
χυμό 1 λεμονιού
1/3 φλιτζανιού μπράντι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Για τη γέμιση
800γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
300γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα
8 δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι), κομμένα
½ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι κουκουνάρια
1/3 φλιτζανιού ρύζι
2 ξινόμηλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
½ φλιτζάνι μπράντι
χυμός 2 λεμονιών
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι νερό
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, μέσα κι έξω, την τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί και την περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Την πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτετε τον κιμά. Τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το μπράντι και προσθέτετε μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.

Προσθέτετε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το ρύζι και τα ξινόμηλα. Τα ανακατεύετε προσεκτικά και σβήνετε τη φωτιά.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα. Τυλίγετε τη γέμιση που περίσσεψε σε λαδόκολλα και την τοποθετείτε σε μια άκρη του ταψιού.

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας για το ψήσιμο και αλείφετε τη γαλοπούλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί και την ψήνετε στο φούρνο για 1½ ώρα.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε τις πατατούλες γύρω από τη γαλοπούλα.

Συνεχίζετε το ψήσιμο για 1½ ώρα ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μπορούν να ψηθούν οι πατάτες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε τη γαλοπούλα με τη μαρινάδα.

Αφήνετε τη γαλοπούλα για μισή ώρα σκεπασμένη να «σταθεί» και τη σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα, γαρνιρισμένη με τις πατατούλες.

Στήθος γαλοπούλας σε ρολό

Για το γιορτινό τραπέζι ετοιμάζουμε ένα ρολό γαλοπούλας γεμιστό με κιμά από λουκάνικα, μπέικον, παρμεζάνα και φρέσκα αρωματικά χορταρικά. Ένα πιάτο με πλούσια γεύση, που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι τις μέρες των Γιορτών.

Υλικά
1 στήθος γαλοπούλας ολόκληρο, χωρίς κόκαλα, με την πέτσα (περίπου 3-4 κιλά), ανοιγμένο από τον χασάπη για ρολό
8 λουκάνικα με σκόρδο ή πράσο & μυρωδικά, χωρίς το εξωτερικό έντερο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 χούφτα μυρώνια & καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα
200 γρ. τσιαπάτα ψωμί, σε κομμάτια, μουλιασμένα σε 6 κουτ. σούπας γάλα
18-20 λεπτές φέτες μπέικον (όχι καπνιστό)
Tips
Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας ετοιμάσει ολόκληρο το στήθος γαλοπούλας αφαιρώντας τα κόκαλα και τις φτερούγες και αφήνοντας την πέτσα. Κατόπιν, να μας το ανοίξει σαν πεταλούδα για ρολό. Το στήθος χρειάζεται μόνο 2 ώρες για να ψηθεί, κόβεται εύκολα και είναι τέλεια επιλογή για χριστουγεννιάτικο ψητό.

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά των λουκάνικων, την παρμεζάνα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και το ψωμί μαζί με το γάλα, αλατίζουμε πολύ καλά και ανακατεύουμε με τα χέρια.

Βάζουμε το στήθος ανοιγμένο σε μια επιφάνεια κοπής με την πέτσα προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του στήθους και φέρνουμε τις δύο άκρες στο κέντρο για να καλυφθεί η γέμιση. Απλώνουμε τις λωρίδες μπέικον σε μια επιφάνεια (η μία να ακουμπά ελαφρώς πάνω στην άλλη για να μην υπάρχουν κενά). Από πάνω ακουμπάμε το στήθος της γαλοπούλας με την πέτσα προς τα κάτω. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό έτσι ώστε το μπέικον να το καλύπτει καλά. Δένουμε με σπάγκο κουζίνας σε διάφορα σημεία ώστε να διατηρήσει το σχήμα του στο ψήσιμο.

Ζυγίζουμε το ρολό σε ζυγαριά και υπολογίζουμε 20΄ ψησίματος ανά 500 γρ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Ακουμπάμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί και την ψήνουμε για τον χρόνο που υπολογίσαμε. Το τελευταίο μισάωρο, αν έχει πάρει πολύ χρώμα, ψήνουμε το ρολό καλύπτοντας με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά καλυμμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο πριν σερβίρουμε

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια, πράσινα μήλα, σταφίδες και μπέικον
Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων με πλούσια, πλουμιστή γέμιση, που της δίνει το χαρακτήρα που αρμόζει στο τραπέζι της γιορτής.

Υλικά
1 γαλοπούλα (περίπου 3-4 κιλά)
2 λεμόνια
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 ποτηράκι του κρασιού
μαυροδάφνη ή γλυκό σαμιώτικο κρασί
Για τη γέμιση
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
τα συκωτάκια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα ή 300γρ. συκωτάκια πουλιών
150γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κοτσάνια σέλερι ψιλοκομμένο
2 πράσινα μήλα σε κύβους
1 μικρό πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα σε κυβάκια
1 φλιτζάνι μαυροδάφνη ή γλυκό σαμιώτικο κρασί
½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλου
½ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι καρύδια

Tips
Μία ώρα πριν τελειώσει η πρώτη φάση του ψησίματος, προσθέτετε στο ταψί στρογγυλές πατατούλες που θα έχετε προηγουμένως αλατοπιπερώσει και ανακατέψει με λιωμένο σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και λίγο ελαιόλαδο. Μαζί με αυτές θα ρίξετε και λίγο νεράκι στο ταψί.

Διαδικασία

Πλένετε τη γαλοπούλα και, αφού στύψετε τα λεμόνια, την περιχύνετε με το μισό χυμό και αρχίζετε να την τρίβετε με τις λεμονόκουπες. Την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα κι έξω.

Ανακατεύετε τη μουστάρδα με το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο ελαιόλαδο. Την αλείφετε παντού με αυτό το μίγμα και την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη για 3 ώρες.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεσταίνετε καλά σε τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζετε τα συκωτάκια. Προσθέτετε το μπέικον και, αφού το ανακατέψετε για λίγο, ρίχνετε το κρεμμύδι και μετά από λίγο το σέλερι. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και προσθέτετε το ζωμό του κοτόπουλου.

Ύστερα από 5 λεπτά ρίχνετε το ψωμί και έπειτα τις σταφίδες και τα καρύδια. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση και κλείνετε το άνοιγμα με αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε ταψί και την περιχύνετε πρώτα με τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού, κατόπιν με το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος με τη μαυροδάφνη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στους 160οC για 3½ ώρες. Ενδιάμεσα την περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού και ελέγχετε μήπως χρειαστεί επιπλέον νερό.

Ξεσκεπάζετε τη γαλοπούλα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180οC, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, κάστανα σταφίδες κουκουνάρια και cranberries
Με πλουμιστή γέμιση, μαρινάρισμα 2 ημερών στο ψυγείο και μαστοριά στο ψήσιμο, αυτή η γαλοπούλα υπόσχεται να σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά περίπου
μουστάρδα
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
250γρ. κιμά χοιρινό
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200γρ. συκωτάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα από γαλοπούλα ή κότα) κομμένα σε κύβους
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
300γρ. κάστανα (περίπου 10τεμ.) ψημένα (από τον καστανά ή στο μαντέμι από εσάς), σε χοντρά κομμάτια
¾ φλιτζανιού μαύρες σταφίδες
¾ φλιτζανιού μπράντι
1 φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
½ φλιτζάνι cranberries αφυδατωμένα
1 ξυνόμηλο σε κύβους
1 κουτ. σούπας πουρέ ντομάτας

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Μουλιάζετε αποβραδίς τις σταφίδες σε ½ φλιτζάνι μπράντι και τις στραγγίζετε. Σοτάρετε τα συκωτάκια για λίγο στο λάδι. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε μπολ. Αν τα κάστανα είναι κονσέρβας, τα σοτάρετε ελαφρά με βούτυρο και τα μεταφέρετε σε άλλο μπολ.

Σοτάρετε σε λάδι το κρεμμύδι και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε διαρκώς για μερικά λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το μπράντι που μούλιασαν οι σταφίδες. Προσθέτετε τον πουρέ ντομάτας και λίγο νερό και μαγειρεύετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κιμά, προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λάδι του, χωρίς πολλή σάλτσα. Ανακατεύετε το μήλο και τα cranberries.

Για τη γαλοπούλα: Την πλένετε καλά και αφαιρείτε τα νεφρά που είναι κολλημένα στην σπονδυλική στήλη. Την αλείφετε μέσα κι έξω με μουστάρδα και την αφήνετε στο ψυγείο 24 ώρες. Την πασπαλίζετε κατόπιν μέσα κι έξω με αλεύρι και την αφήνετε άλλες 24 ώρες στο ψυγείο.

Την τρίτη ημέρα την αλατοπιπερώνετε, μέσα κι έξω, τη γεμίζετε με τη γέμιση, βάζετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στο άνοιγμα της κοιλιάς, ώστε να «φυλακίσετε» καλά την γέμιση και την ράβετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί, την περιχύνετε με λάδι, βάζετε στο ταψί το κρασί και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για τόσες ώρες όσα είναι και τα κιλά της γαλοπούλας, σκεπασμένη χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Αφαιρείτε κατόπιν το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 170 βαθμούς περιχύνοντας κάθε τόσο με τo ζουμί του ταψιού μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γαλοπούλας (αυτό ίσως κρατήσει 1½ -2 ώρες).

Γιορτινή πάπια με πετιμέζι ροδιού, πορτοκάλι και βύσσινο
Ένα πιάτο με πάπια, που πάντα εντυπωσιάζει στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά
1 μεγάλη πάπια (περίπου 2 κιλά)
2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (φρέσκο ή από κύβους)
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα σουρωμένη
αλάτι, πιπέρι
Για το άλειμμα
3 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού*
⅓ φλιτζανιού μαρμελάδα πορτοκάλι
½ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας μέλι
Tips
Πετιμέζι ροδιού θα βρείτε σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα
Ένα πιάτο με πάπια που πάντα εντυπωσιάζει στο γιορτινό τραπέζι.

Διαδικασία

Αφαιρείτε το περισσότερο λίπος από την πάπια, την πλένετε και τη σκουπίζετε καλά μέσα κι έξω. Τρυπάτε την πέτσα της παντού με πιρούνι και την αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε όλα τα υλικά του αλείμματος σε κατσαρολάκι και τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει το μίγμα. Αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει και αλείφετε καλά την πάπια μέσα και έξω με το μισό μίγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε την πάπια σε σχάρα που χωράει σε μεγάλο ταψί. Σκορπάτε τριγύρω της το σκόρδο και τα κρεμμύδια και προσθέτετε το κρασί και το ζωμό κοτόπουλου. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, αλείφοντας την πάπια κατά διαστήματα με το υπόλοιπο μίγμα αλείμματος.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και προσθέτετε στο ταψί τη σουρωμένη κομπόστα βύσσινου. Βάζετε να ψηθεί πάλι για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει η πάπια. Είναι έτοιμη όταν βγαίνει καθαρός ζωμός τρυπώντας το μπούτι της με μυτερό μαχαίρι. Αφαιρείτε την πάπια από το ταψί και αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Αφαιρείτε και πετάτε όσο λίπος μπορείτε από το ζωμό του ταψιού και ρίχνετε όλο το περιεχόμενο του ταψιού σε μέτρια κατσαρόλα. Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν είναι πολύ αραιή, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο λευκό κρασί.

Για να σερβίρετε την πάπια, πρώτα κόβετε φέτες από το στήθος και τα μπούτια και μετά τις φτερούγες και τα πόδια. Μοιράζετε τις μερίδες στα πιάτα και περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα και το βύσσινο. Συνοδεύετε το φαγητό με ψημένες ολόκληρες μικρές πατατούλες.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σαλάτα
Ετοιμάζουμε γιορτινή γαλοπούλα, που συνοδεύουμε με μια πληθωρική σαλάτα, για το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Υλικά
1 γαλοπούλα (2½ – 3 κιλά)
6 – 7 κλωναράκια δενδρολίβανο
1 κεφάλι σκόρδο
2 φλούδες από πορτοκάλι
10 κλωναράκια θυμάρι
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
4 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκι κανέλας
6 – 7 γαρύφαλλα
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
½ φλιτζάνι μέλι

Για τη σαλάτα
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
3 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας ξίδι ροδιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
300γρ. σαλατικά ανάμεικτα + baby σπανάκι
1 μήλο πράσινο
1 ρόδι καθαρισμένο
½ φλιτζάνι καρύδια
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
2 φλιτζάνια ανθότυρο
1 πορτοκάλι, σε φιλέτα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC, στον αέρα. Αλατοπιπερώνετε πάρα πολύ καλά τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά.

Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με το δενδρολίβανο, το σκόρδο, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα κλωναράκια θυμάρι, το κρεμμύδι και 2 φύλλα δάφνης. Δε χρειάζεται να ράψετε την κοιλιά. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε ταψί και προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό τα άλλα 2 φύλλα δάφνης, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Κλείνετε πάρα πολύ καλά με αλουμινόχαρτο. Σιγουρεύεστε ότι δεν υπάρχει καμία τρύπα και κανένα σημείο από το οποίο μπορεί να «δραπετεύσει» ο ατμός που θα δημιουργηθεί με το ψήσιμο. Ψήνετε τη γαλοπούλα στο φούρνο για περίπου 3 ώρες.

Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και σουρώνετε το υγρό που υπάρχει στο ταψί. Δυναμώνετε το φούρνο στους 200οC.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε 1 φλιτζάνι από το ζωμό του ταψιού που κρατήσατε και του δίνετε μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε εώς ότου το μέλι ενσωματωθεί με τα υγρά. Αυτή είναι και η σάλτσα σας.

Περιχύνετε τη μισή ποσότητα της σάλτσας πάνω από τη γαλοπούλα και βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο. Μετά από περίπου 6 – 7 λεπτά, με ένα πινέλο αλείφετε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας τη σάλτσα που έχει αρχίσει να καραμελώνει στον πάτο του ταψιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 3 – 4 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα ωραίο καραμελωμένο χρώμα.

Για τη σαλάτα: Σε ένα μεσαίο μπολ βάζετε τη μουστάρδα, το μέλι και το ξίδι και με αβγοδάρτη ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν. Σταδιακά και με συνεχόμενη ροή προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας παράλληλα με ένταση με τον αβγοδάρτη, ώστε να δημιουργήσετε μια ωραία και πηχτή βινεγκρέτ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε μπολ, ανακατεύετε καλά και λίγο πριν σερβίρετε προσθέτετε τη βινεγκρέτ.

Γέμιση για γαλοπούλα με κρασί Μοσχάτο, κάστανα και κουκουνάρια
Η γέμιση της γαλοπούλας, δεν είναι ανάγκη να… γεμίσει τη γαλοπούλα. Για την ακρίβεια, αν θέλετε να γλιτώσετε και από το ράψιμο του πουλερικού, μπορείτε να την ψήσετε χωριστά και το αποτέλεσμα να είναι εξίσου νόστιμο.

Υλικά
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
250γρ. κεμμύδι ψιλοκομμένο
50γρ. ελαιόλαδο
50ml πελτέ ντομάτας
100ml κρασί Μοσχάτο γλυκό
300ml ζωμό κοτόπουλου ή νερό
150γρ. κάστανα ψιλοκομμένα
80γρ. σταφίδες
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Διαδικασία

Σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. αλατίζετε τα ψιλοκομμένα εντόσθια της γαλοπούλας και σοτάρετε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.

Βγάζετε τα εντόσθια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στο ίδιο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον κιμά, αλατίζετε και σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και να διαλυθούν οι σβόλοι.

Ρίχνετε τότε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε το ζωμό, τα εντόσθια, τις σταφίδες και τα κάστανα. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά και χυλώσει η γέμιση, προσθέτετε τα μυρωδικά.

olivemagazine.gr

The post 9 συνταγές με γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
γαλοπουλα, Χριστούγεννα, ελλαδα, χοιρινο, αρνι, ρυζι, φλιτζάνι, μπλέντερ, μπολ, τοστ, πιρούνι, σαλατα, baby, Κορμός Χριστουγέννων, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, γεμιστα, δαφνης, θυμαρι, μηλο, χηνα, ψυγειο, ψωμι, ωρα, αγαπη, ελαιολαδο, αξιζει, αλατι, βγαινει, βιβλιο, βοηθεια, βρειτε, βυσσινο, γαλα, φαγητο, γευση, γινει, δαμασκηνα, δενδρολιβανο, ευκολα, υπαρχει, ετοιμο, έως ότου, ζεστη, ζυγαρια, ζωμος, ιδιο, θυμιζει, υγρα, κιμας, κιλα, κοτοσουπα, κοψιμο, κρασι, λαδι, λεμονια, μανιταρια, μελι, μιγμα, μπλέντερ, μικρο, μοσχατο, μπολ, μπορειτε, νερο, νεφρα, παντα, κοιλια, ραψιμο, πεταλουδα, πιρούνι, πιατα, πιπερι, ροη, πρεζα, πορτα, ροδι, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, σκορδο, συνταγη, συκα, ταψι, τηγανι, τοστ, τριτη, φυλλα, φλιτζάνι, χρωμα, ψησιμο, ψητο, ωρες, baby, ετοιμη, γλυκο, χωρα, υγρο, κομματι, κρεας, λευκο, λιπος, μεινει, πακετο, ποδια, σχαρα, θεια, υλικα, ωραιο, χαλαρα, χερια, ζαμπον
Τυχαία Θέματα