Η μείωση ναύλων και η αδύναμη ζήτηση στο εμπόριο “έφεραν” στη ZIM ζημιές 58 εκατ. δολ. στο Q1 του 2023

Ζημιές 58 εκατ. δολ. κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2023 η ZIM Integrated Shipping Services Ltd., έναντι κερδών 1,711 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Τα προσαρμοσμένα EBITDA για το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 373 εκατ. δολ., καταγράφοντας πτώση 85%, ενώ το EBIT ανήλθε στα 14 εκατ. δολ.,

σε σύγκριση με τα λειτουργικά έσοδα 2,243 δισ. δολ. το 2022.

Τα έσοδα κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο ανήλθαν σε 1,374 δισ. δολ., μειούμενα κατά 63%.

Αντίστοιχα, οι μεταφερόμενοι όγκοι στο α’ τρίμηνο έφτασαν τα 769.000 TEU, σημειώνοντας μείωση 10%, με το μέσο ναύλο ανά TEU να κυμαίνεται στα 1,390 δολ., καταγράφοντας πτώση 64%.

Σύμφωνα με τον Eli Glickman, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ZIM,: «Μετά από ένα έτος ρεκόρ προσαρμοσμένων EBITDA και EBIT, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της ZIM αντανακλούν τη σημαντική πτώση των ναύλων και την αδύναμη ζήτηση, ιδιαίτερα στο εμπόριο στον Ειρηνικό, που ξεκίνησε πέρυσι.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων αποτελούν πρόκληση, τα προληπτικά βήματα που λάβαμε κατά την προηγούμενη εξαιρετικά προσοδοφόρα περίοδο της αγοράς μας τοποθετούν καλύτερα τώρα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και πιστεύουμε ότι η διαφοροποιημένη στρατηγική μας θα προσφέρει τελικά βιώσιμη αξία για τους μετόχους μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος κατέληξε, «Συνεχίζουμε να αναμένουμε θετικό EBIT το 2023 παρά τους μακροοικονομικούς και βιομηχανικούς αντίθετους ανέμους. Η προσδοκία μας είναι η ανάκαμψη της ζήτησης με την ανανέωση των αποθεμάτων να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των ναύλων.

Ως εκ τούτου , για το 2023, επιβεβαιώσαμε εκ νέου το guidance που δημοσιοποιήσαμε νωρίτερα μέσα στο έτος για προσαρμοσμένα EBITDA μεταξύ 1,8 – 2,2 δισ. δολ. και προσαρμοσμένο EBIT μεταξύ 100 – 500 εκατ. δολ.».

Το άρθρο Η μείωση ναύλων και η αδύναμη ζήτηση στο εμπόριο “έφεραν” στη ZIM ζημιές 58 εκατ. δολ. στο Q1 του 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
i-meiosi-navlon-kai-i-adynami-zitisi-sto-eborio-eferan-sti-zim-zimies-58-ekat-dol-sto-q1-tou-2023.htm
Τυχαία Θέματα