«Βυθίστηκε» η Wall Street-Παραμένει το αδιέξοδο με το αμερικανικό χρέος

Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα (23/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών λόγω της έλλειψης προόδου στις συνομιλίες για το όριο του αμερικανικού χρέους, υπό τον κίνδυνο κήρυξης χρεοκοπίας την 1η Ιουνίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Υπό το βάρος της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας, «εκτοξεύθηκαν» επίσης οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,69% στις 33.055,51 μονάδες, ο

ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,12% στις 4.145,67 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,26% στις 12.560,25 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη μέρα απωλειών για τον Dow Jones και η χειρότερη συνεδρίαση για τον S&P 500 σε «βάθος» τριών εβδομάδων. Η Apple κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,5% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας πολλών δισ. δολαρίων με την Broadcom, η μετοχή της οποίας, αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Οι εκπρόσωποι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου ολοκλήρωσαν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών για το ανώτατο όριο χρέους την Τρίτη, καθώς πλησιάζει η προθεσμία που, ανάλογα την απόφαση, θα οδηγήσει ή στην αύξηση του ορίου των 31,4 τρισ. δολαρίων ή στον κίνδυνο αθέτησης του χρέους. Μάλιστα, οι ανησυχίες για το «ταβάνι» του χρέους ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων ενός μήνα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, στο 5,888%.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) στις 2-3 Μαΐου, που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (24/5), για να αξιολογήσουν την επόμενη πιθανή κίνηση της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια. Οι περιφερειακοί πρόεδροι της Fed, James Bullard και Neel Kashkari, ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ «εκτινάχθηκαν» σε υψηλό 13 μηνών τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν 4,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 683.000 τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2022. Ο ρυθμός πωλήσεων του περασμένου Μαρτίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στις 656.000 από τις 683.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό τον Μάιο αλλά η μεταποίηση επιβραδύνθηκε. Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών της S&P Global αυξήθηκε στις 55,1 μονάδες τον Μάιο από 53,6 τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 13 μηνών. Ο δείκτης μεταποίησης «έπεσε» στις 48,5 μονάδες από 50,2 διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση. Τέλος, ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στο 51 τον Μάιο από 52,4 τον Απρίλιο.

Κέρδη για το πετρέλαιο, νέες απώλειες για τον χρυσό

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά την προειδοποίηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προς τους short sellers ενάντια στα στοιχήματα για πτώση του «μαύρου χρυσού» εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του OPEC+ τον Ιούνιο.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως οι κερδοσκόποι του πετρελαίου θα πρέπει να «προσέξουν» για μια παρόμοια κίνηση όπως τον Απρίλιο. «Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης πόκερ… αλλά θα τους έλεγα απλώς να προσέχουν», είπε, σύμφωνα με το Reuters. Οι δηλώσεις του αναζωπύρωσαν τις εικασίες για το ενδεχόμενο ο OPEC και οι σύμμαχοι του να βάλουν στο τραπέζι την περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην επόμενη συνεδρίαση τους στις αρχές Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 86 cents ή 1,2% και έκλεισε στα 72,91 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το Brent πρόσθεσε 85 cents ή 1,1% και «σκαρφάλωσε» στα 76,84 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, πτωτικά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκε ο χρυσός, με την αποδυνάμωση του πολύτιμου μετάλλου να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του δολαρίου, που αποτελεί ανταγωνιστικό επενδυτικό στοιχείο για τον χρυσό. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε σήμερα 2,7 δολάρια ή λιγότερο από 0,1% και έκλεισε στα 1.974.50 δολάρια ανά ουγγιά.

WALL STREET ΗΠΑDow JonesΑνώτατο όριο χρέουςΠΡΑΚΤΙΚΑ FEDΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσός
Keywords
Αναζητήσεις
vythistike-i-wall-street-paramenei-to-adiexodo-me-to-amerikaniko-chreos.htm
Τυχαία Θέματα