Θεσσαλονίκη: Πάνω από 120.000 άτομα ενημερώθηκαν για τις εξαρτήσεις από την Πυξίδα

Περισσότερα από 120.000 άτομα - γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και νέοι - ενημερώθηκαν την τελευταία 20ετία (1998 - 2018) για τις εξαρτήσεις από το τσιγάρο, το αλκοόλ, τις ναρκωτικές ουσίες, το διαδίκτυο και τον τζόγο σε πλήθος παρεμβάσεων που πραγματοποίησε η Πυξίδα, Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, με περιοχή ευθύνης τους δήμους Νεάπολης - Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης στη Θεσσαλονίκη.

Η Πυξίδα, Αστική Μη Κυβερνητική

Εταιρία, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, συμπλήρωσε είκοσι χρόνια ζωής και στο πλαίσιο αυτό παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενημέρωσης του κοινού για τις εξαρτήσεις.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πυξίδας και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, υποστήριξε πως με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Κέντρου επιχειρήθηκε να στηθεί "ένα δίχτυ ασφαλείας" για τα παιδιά και τους εφήβους. "Είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας να δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφαλές και υποστηρικτικό για τα νέα παιδιά", είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της 20ετίας, περίπου 22.000 γονείς, 9.900 εκπαιδευτικοί και 42.710 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων συμμετείχαν σε ομάδες εκπαίδευσης και συμβουλευτικά προγράμματα. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στα σχολεία αφορούσαν τις εξαρτήσεις και την πρόληψη, την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, επιθετικότητα και εκφοβισμός, κατάχρηση διαδικτύου, άγχος εξετάσεων, έρωτας και εφηβεία.

Επιπλέον, άλλα 44.650 άτομα συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης για νέους και ομάδες διακοπής καπνίσματος, ενώ περίπου 2.300 ήταν αυτοί που δέχτηκαν συμβουλευτική βοήθεια (τηλεφωνική και μέσω συναντήσεων υποστήριξης).

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μανώλης Σκουλάκης, σημείωσε ότι "η χώρα μας βρίσκεται σε καλό στάδιο σε ό,τι αφορά την πρόληψη και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων".

Ο νευρολόγος - ψυχίατρος και πρόεδρος ΔΣ ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, σημείωσε ότι πλέον κάθε νομός στη χώρα διαθέτει κέντρο πρόληψης και ανακοίνωσε ότι ο ΟΚΑΝΑ ανοίγει δύο νέες μονάδες στη Θεσσαλονίκη.

"Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζουμε τη νομοθεσία κατά του καπνίσματος", σχολίασε η Μένη Μαλλιώρη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος ΟΚΑΝΑ και πρόσθεσε πως "όσο η οικονομική κρίση επεκτείνεται, ο τζόγος θριαμβεύει. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη θεματολογία μας σε νέα δεδομένα του εθισμού".

Στις δράσεις, τα προγράμματα και την επιτυχία τους αναφέρθηκε, επίσης, η ψυχολόγος και αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πυξίδα, Μαρία Κυριακίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα