Θεσσαλονίκη: Ο ζωγράφος Αχιλλέας Αϊβάζογλου τον Μάρτιο στην Chalkos Gallery

Έργα του Αχιλλέα Αϊβάζογλου θα εκτεθούν στον χώρο της Chalkos Gallery, του Κώστα Παρχαρίδη, στη Θεσσαλονίκη.

Η δουλειά του γνωστού ζωγράφου θα παρουσιαστεί σε ατομική έκθεση, τον Μάρτιο.

Ο ζωγράφος Αχιλλέας Αιβάζογλου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, όπως εξηγεί στο Thestival.gr, έχει επιρροές από την

Νύμφη του Θερμαϊκού, ενώ τονίζει πως στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση.

Παράλληλα αναφέρει πως βλέπει μια ανάκαμψη στο χώρο της τέχνης, μετά την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας, ενώ αναφέρεται και στον γυναίκα του την οποία χαρακτηρίζει αυστηρό κριτή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στο Thestival.gr:

1. Κύριε Αϊβάζoγλου το έργο, η πορεία και το όνομα σας είναι γνωστά στον καλλιτεχνικό χώρο. Υπήρξε στήριξη από την οικογένειά σας στο ξεκίνημα της ενασχόλησης σας με την τέχνη;

Βεβαίως με στήριξε η γυναίκα μου με την κριτική της (είναι αυστηρός κριτής) και με την υπομονή της όταν με έπιανε το άγχος , όταν δεν μου έβγαινε καμιά ιδέα. Από την άλλη θαύμαζε το αποτέλεσμα όταν ο πίνακας ολοκληρωνόταν.

2. Η καταγωγή σας είναι από την Θεσσαλονίκη. Μπορεί κάποιος να διακρίνει επιρροές από την Νύμφη του Θερμαϊκού στη δουλειά σας:

Φυσικά κουβαλώ μέσα μου εικόνες από τη γειτονιά μου, από τους περιπάτους στην παραλία και πάνω από όλα από την Άνω πόλη, εκεί έβρισκα γωνίες και λεπτομέρειες με τις οποίες έκτιζα τα θέματα μου. Σε όλα αυτά πρόσθεσε και την ατμόσφαιρα της πόλης, τη γεμάτη ημιτόνια και γκρι αποχρώσεις.

3. Είστε θιασώτης της άποψης πως δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη;

Φυσικά και δεν υπάρχει. Για παράδειγμα εγώ επηρεάστηκα από τον Λουκά Βενετούλια, τακτικό ζωγράφο που είχα την τιμή να γνωρίσω, για τον οποίο πιστεύω ότι απέδωσε όσο κανείς άλλος την ατμόσφαιρα της πόλης.

4. Η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία φαίνεται να αποχωρεί και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή. Αυτό είναι διακριτό και στον χώρο της αγοράς της τέχνης;

Βλέπουμε την ανάκαμψη, που όμως έρχεται κάπως αργά στον τομέα της τέχνης, πράγμα φυσικό μετά την ταλαιπωρία που υπέστη ο κόσμος κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης.

5. Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

Με μεγάλη μου χαρά θα βρεθώ στον χώρο της Chalkos Gallery, του Κώστα Παρχαρίδη, ο οποίος μου κάνει την τιμή να εκθέσω τη δουλειά μου σε ατομική έκθεση, τον Μάρτιο και μου δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία να επισκεφθώ την γενέτειρα μου.

Σύντομο βιογραφικό

ΣΠΟΥΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

1968 -1971 Σπουδές Διακοσμητικής στη Σχολή Βακαλό

1979 α) Πτυχίο Ζωγραφικής

β) Πιστοποιητικό Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη

γ) Ενδεικτικό ειδικών σπουδών στη Νωπογραφία και Τεχνική των Φορητών Εικόνων με δάσκαλο τον Κ. Ξυνόπουλο

1992 Αντικατάσταση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με καλλιτεχνικό έργο

Έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Κτηματική Τράπεζα, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Πατρών, Λαμίας, Καρδίτσας, Μυτιλήνης, στο Μουσείο της Πόλεως της Αθήνας Βούρου - Ευταξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα