Κόκκινα δάνεια: Τα «αγκάθια» και οι προθεσμίες

Τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγάλο “αγκάθι” τόσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όσο και για την κυβέρνηση, καθώς αυτό το θέμα είναι ουσιαστικό το μόνο του “φρενάρει” την πέμπτη αξιολόγηση.

Η ελληνική πλευρά θέλει από τους θεσμούς μια σαφώς θετική έκθεση για την οικονομία, αλλά οι δανειστές δείχνουν, όπως συνήθως, να μην βιάζονται ιδιαίτερα. Και εκείνο που ζητούν μετ’ επιτάσεως είναι να κλείσει το θέμα “κόκκινα δάνεια”

Οι δανειστές έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει να τελειώνει με το θέμα. Το πτωχευτικό δίκαιο που θα τεθεί σε εφαρμογή

από την 1η Μαΐου, είναι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Η πρώτη κατοικία θα αποτελέσει αναμφίβολα το καθοριστικό σημείο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο περιεχόμενο του νόμου.

Στο νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν προβλέπεται κανενός είδους προστασία για την πρώτη κατοικία όπως, αυτό λαμβάνεται ως έννοια έως σήμερα. Την όποια προστασία θα την παρέχει η πρόνοια ή το κράτος, αλλά ξεχωριστά και αφού αποδειχθεί ότι αυτός που θα χάσει το ακίνητό του τυγχάνει προστασίας.

Η νέα ρύθμιση θα πάρει κάτω από τη ομπρέλα της όλες τις διάσπαρτες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα και θα καταργήσει την έννοια της παροχής προστασίας στην πρώτη κατοικία μέσω της διαδικασίας πτώχευσης. Εν ολίγοις, προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποσυνδεθεί τελείως από τη σχέση οφειλέτη – πιστωτών και θα αποτελεί πλέον αντικείμενο της κοινωνικής πρόνοιας.

Από την 1η Μαΐου, μετά την τετράμηνη παράταση με το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας σε ισχύ, προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουν μόνο οι πλέον ευάλωτοι οικονομικά και αυτή θα δίνεται από το κράτος (δομές Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας).

Ο νόμος Κατσέλη θα αποτελέσει παρελθόν με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Όμως η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται. Οι 100.000 περίπου περιπτώσεις  εκκρεμών υποθέσεων που ήδη υπάρχουν θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανάλογη προστασία θα συνεχίσει να υπάρχει και για νέες αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία ωστόσο δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.

Η μοναδική δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας παρέχεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα μείνει ανοιχτή αυστηρά μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Όσοι κάνουν αίτηση εγκαίρως θα μπορούν όχι μόνο να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, αλλά και να επωφεληθούν από την επιδότηση του Δημοσίου με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης και το ύψος του εισοδήματός τους.

Πηγή: Κόκκινα δάνεια: Τα «αγκάθια» και οι προθεσμίες - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα