Τα οκτώ οφέλη του να πίνετε ζεστό νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να στηρίξει το δέρμα, τους μύες και την υγεία των αρθρώσεων. Το νερό βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η κατανάλωση μερικών ποτηριών ζεστού, ή καυτού νερού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.

Παρόλο που υπάρχει λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τα οφέλη του να πίνετε ζεστό νερό, πολλοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα στοιχεία

αυτά.

Τα οφέλη του να πίνετε ζεστό νερό

Το να πίνετε αρκετό νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας μπορεί να υποστηρίξει τη γενική ευημερία. Αλλά η κατανάλωση ζεστού νερού θεωρείται ότι παρέχει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Η λαϊκή ιατρική βιβλιογραφία είναι γεμάτη με ιστορίες για το πώς το ζεστό νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Αλλά οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να εξετάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης ζεστού νερού.

Αυτό το άρθρο εξετάζει οκτώ από τα πιθανά οφέλη και τις θεωρίες πίσω από αυτές.

Καλύτερη πέψη

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, το λεπτό έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού, που καταναλώνεται από ό,τι τρώτε. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κίνηση του εντέρου.

Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχη χρόνια δυσκοιλιότητα. Αυτή η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει τις κινήσεις του εντέρου επώδυνες και μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως αιμορροΐδες και φούσκωμα.

Το ζεστό νερό βοηθάει τον οργανισμό να αφομοιώσει το φαγητό γρηγορότερα σε σύγκριση με το κρύο νερό. Μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας υποστηρίζοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποτοξινωθεί. Όταν το νερό είναι αρκετά ζεστό, ώστε να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία σώματος ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Ο ιδρώτας αποβάλλει τις τοξίνες και μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πόρων της επιδερμίδας.

Βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος

Το ζεστό νερό είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνει την διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να μειώσουν τον πόνο.

Οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν συνδέσει άμεσα το ζεστό νερό με την μακροπρόθεσμη βελτίωση στο κυκλοφορικό. Αλλά, ακόμη και οι σύντομες βελτιώσεις οδηγούν σε καλύτερη ροή αίματος στους μύες και τα όργανα.

Απώλεια βάρους

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι το νερό αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Το νερό βοηθάει, επίσης, το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και απομακρύνει τα απόβλητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 έδειξε, ότι το να πίνετε ζεστό αντί για κρύο νερό αυξάνει την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 500 ml νερού πριν από το γεύμα αύξησε τον μεταβολισμό κατά 30%.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στους 37°C αντιστοιχεί σε 40% της αύξησης του μεταβολισμού. Αυτή η μεταβολική αύξηση διήρκεσε 30-40 λεπτά, μετά την κατανάλωση νερού.

Μειωμένος πόνος

Το ζεστό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ροή του αίματος, ιδιαίτερα στους τραυματισμένους μύες. Καμία έρευνα δεν συνδέει άμεσα την κατανάλωση ζεστού νερού με την ανακούφιση από τον πόνο.

Ωστόσο, πολλοί χρησιμοποιούν ζεστά επιθέματα και μπουκάλια ζεστού νερού για την μείωση του πόνου. Η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να προσφέρει κάποια εσωτερική ανακούφιση του πόνου, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμότητα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το πρήξιμο.

Καταπολεμάει το κρυολόγημα και βελτιώνει την υγεία των ρινικών κόλπων

Η θερμότητα που εφαρμόζεται στα ιγμόρια μπορεί να μετριάσει την πίεση που προκαλείται από κρυολογήματα και ρινικές αλλεργίες. Ο ατμός επίσης βοηθά στην αποσυμφόρηση των ιγμορίων.

Το πόσιμο ζεστό νερό κάνει την βλέννα να κινηθεί (και άρα να αποβληθεί) πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να ενθαρρύνει τον βήχα και το φύσημα της μύτης.

Να πίνετε καφέ και τσάι

Όταν αναμειγνύεται με καφέ ή τσάι, το ζεστό νερό μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ο καφές και το τσάι με καφεΐνη μπορούν να αφυδατώσουν το σώμα, ειδικά σε υψηλές δόσεις, αλλά προσφέρουν επίσης κάποια οφέλη για την υγεία.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 συνδέει την κατανάλωση καφέ με αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Άλλες έρευνες έδειξε σύνδεση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον, κάποιων καρκίνων, του διαβήτη τύπου 2, ορισμένων ασθενειών του ήπατος και των καρδιακών προβλημάτων.

Το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και ηπατικής νόσου. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει το τσάι με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν.

Μειωμένο στρες

Ένα καταπραϋντικό φλιτζάνι ζεστό νερό μπορεί να σας βοηθήσει με το άγχος και το στρες. Μια παλαιότερη έρευνα έδειξε, ότι η κατανάλωση θερμών υγρών, όπως το τσάι και ο καφές, θα μπορούσε να μειώσει το στρες και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις οφείλονται στην καφεΐνη, αλλά και ότι η ζεστασιά έπαιξε επίσης ρόλο στην βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων.

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα