Σύνοδος κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή

Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται στο Παρίσι για να δώσουν ώθηση στην χρηματοδότηση της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Η πρόκληση είναι τεράστια, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπενιμαράμα, πρόεδρος της 23ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP3), επιμένοντας στη σημασία της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην οποία θα συμμετάσχουν μετά το μεσημέρι οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της διάσκεψης κορυφής μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε για μία ακόμη φορά σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS τον αμερικανό ομόλογό του «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία», λέγοντας ότι είναι αρκετά βέβαιος ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γνώμη τους επόμενους μήνες ή χρόνια».

Η συμφωνία θέτει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι συμβαλλόμενες χώρες, ο πλανήτης εξακολουθεί να πορεύεται προς μία αύξηση της τάξεως των 3 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ηδη, μία αύξηση κατά 1 βαθμό ήταν αρκετή για να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, την τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα