Συγκίνησε και συγκινήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης μιλώντας την ποντιακή διάλεκτο (VIDEO)

Στα Ποντιακά μίλησε στο τέλος της ομιλίας του ο Ιβάν Σαββίδης σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος, συγκινημένος, είπε ότι «τα ποντιακά δεν μεταφράζονται. Είναι γλώσσα της μητέρας και της καρδιάς», ενώ αναφερόμενος στην Γενοκτονία των Ποντίων διερωτήθηκε «Γιατί χάσαμε τα 100 χρόνια και δεν έγινε τίποτα». Μάλιστα,

επικαλέσθηκε λόγια του Μητροπολίτη Τραπεζούντος, Χρύσανθου.

Διαπραγματεύσεις για ίδρυση ποντιακού μουσείου στο Κόδρα

Όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη για την ίδρυση ενός υπαίθριου ποντιακού μουσείου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Στόχος, όπως σημείωσε, είναι «να γίνει από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα σε όλα τα Βαλκάνια».

«Ζούσαμε σε συνθήκες πραγματικής απομόνωσης του ποντιακού ελληνισμού»

«Αν και έχουν περάσει 100 χρόνια, δυστυχώς, όπως παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε σε συνθήκες πραγματικής απομόνωσης του ποντιακού ελληνισμού», υπογράμμισε, ακόμη, ο κ. Σαββίδης.

«Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας μας. Ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σβηστεί από τα ιστορικά χρόνια της Ελλάδας. Και απευθύνω έκκληση προς το ελληνικό κράτος. Η στιγμή της αλήθειας ήρθε. Είναι καιρός να γίνει στροφή προς την κατεύθυνσης της ισότιμης ένωσης του ελληνικού λαού, ειδάλλως η χώρα δεν θα έχει καθόλου προοπτικές», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης, ανακοίνωσε την ίδρυση του Ταμείου Στοχευμένου Κεφαλαίου.

«Έχει έρθει η στιγμή να ανακοινωθεί η Ίδρυση του Ταμείου Στοχευμένου Κεφαλαίου, το οποίο θα επικεντρωθεί στην παροχή υποτροφιών σε διακεκριμένους φοιτητες της Ποντιακής Έδρας και επιχορηγήσεων για επιστημονικά - εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα τον ποντιακό Ελληνισμό. Η οικογένειά μου σχεδιάσει να επενδύσει σημαντικά κεφαλαία σε αυτό το ίδρυμα και καλώ όλους, όσοι ενδιαφέρονται, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».

Δείτε τα βίντεο του Thestival. gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα