Ρέγκλινγκ: Οι αγορές "βλέπουν" θετικά την Ελλάδα

Θέμα χρόνου είναι για τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αρκεί, όπως τόνισε, η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αν η κυβέρνηση επιμείνει στις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στο Eurogroup, στους Ευρωπαίους εταίρους, πέρυσι, είμαι σίγουρος ότι το "σερί" των αναβαθμίσεων θα συνεχιστεί. Δεν μπορώ να πω πότε θα ανέβει

στην επενδυτική βαθμίδα. Είναι όμως θέμα χρόνου. Η έκδοση του 10ετους ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι οι αγορές έχουν θετική άποψη. Θα υπάρξει περαιτέρω ενθάρρυνση με αναβαθμίσεις στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε χαρακτηριστικά

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ρέγκλινγκ έκανε ειδική αναφορά στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα, για να συμπληρώσει ότι η συγκεκριμένη έκδοση έδειξε ότι οι αγορές «βλέπουν» θετικά την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι αν και καταγράφεται πρόοδος υπάρχουν κάποια ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η προστασία της α’ κατοικίας, αλλά και γενικότερα η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Ειδική αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο που αναμένεται για την προστασία της α’ κατοικίας, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, του οποίου οι θεσμοί θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και η οποία, όπως λέει, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 ο επικεφαλής του ESM δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Υπήρξε μια συμφωνία τον Αύγουστο, η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις του Eurogroup πέρσι τον Ιούνιο: ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα συνεχίσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα στηρίξει τις προηγούμενες. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οποίο έχει συμφωνηθεί έως το 2022. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει»

Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς -όπως λέει- ότι τόσο το 2017 όσο και το 2018 η ανάπτυξη ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν, ενώ επισημαίνει ότι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία αποτελούν το Brexit, o εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η επιβράδυνση που καταγράφει η οικονομία της δεύτερης.

Keywords
Τυχαία Θέματα