"Πόλεμος" ΥΠΠΑΙΔ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τον "αυτοδιορισμό" του προέδρου του ΑΤΕΙΘ ως Γραμματέας του Ιδρύματος

Την αντίδραση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, προκάλεσε το σχόλιο του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την απόφαση του προέδρου του AΤΕΙΘ, Κωνσταντίνου Βαρσαμίδη, να διοριστεί στη θέση του Γραμματέα.

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει ότι «μάλλον επιβεβαιώνεται από τις ανακοινώσεις των προέδρων των ΤΕΙ μαζί και με την ομοσπονδία διδασκόντων στα ΤΕΙ,

μία πρωτοφανής στα ακαδημαϊκά χρονικά ενέργεια: ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αυτοδιορίζεται στη θέση του γραμματέα με 4ετή θητεία, ενώ παραμένει πρόεδρος του ΤΕΙ και από ότι φαίνεται υπάρχει εν ενεργεία Γραμματέας του Ιδρύματος!

Θα μπορούσε να είναι ένα σχετικά επιτυχημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν είναι, όμως. Έχει ενδιαφέρον ότι το πρόεδρος ενός ιδρύματος που συχνά κατηγορούσε το Υπουργείο ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπονομεύουν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, έρχεται τώρα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να εκθέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με μία δική του, αυθαίρετη και εν πολλοίς επικίνδυνη ερμηνεία του αυτοδιοίκητου.

Ο ευτελισμός του αυτοδιοίκητου από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θεωρεί ότι οι κατοχυρωμένοι με αγώνες κανόνες μπορεί να εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες είναι πρωτάκουστος. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει το κύρος της από τέτοιες συμπεριφορές ορισμένων που μάλιστα εμφανίζονται ως κήνσορες της διαφάνειας και της προστασίας του αυτοδιοίκητου , ενώ την ίδια στιγμή με τις πράξεις τους καταρρακώνουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ακαδημαϊσμού». Και το υπουργείο στρέφει τα βέλη του στο Συμβούλιο του ΤΕΙ και στη ΝΔ.

«Αλήθεια, το Συμβούλιο του Ιδρύματος- θεσμού για τον οποίο κόπτεται η αξιωματική αντιπολίτευση- γιατί δεν έλεγξε τον Πρόεδρο από την καταφανώς παράνομη πράξη; Το Υπουργείο Παιδείας θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες , σύμφωνα με το νόμο ενώ παράλληλα είναι επιβεβλημένη και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης».

Η απάντηση του ΑΤΕΙΘ:

"Με αφορμή δηλώσεις σχετικά με την εκλογή Γραμματέα στο ΑΤΕΙΘ επισημαίνουμε ότι:

1. Η διαδικασία εκλογής Γραμματέα ΑΕΙ προβλέπεται κατά τις διατάξεις του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/τΑ ́ /06-09-2011) και νόμιμα εφαρμόστηκε.

2. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας και εκλογής έχει όποιος πληροί τα νόμιμα προσόντα.

3. Η προσωπική στόχευση και η πολιτική βούληση δεν αποτελεί κριτήριο νομιμότητας.

4. Αποκαλύπτεται πλέον περίτρανα ότι αποκλειστικός στόχος της όποιας προαναγγελλόμενης σχετικής ενέργειας του Υπουργού είναι απλά η βίαιη επιβολή με στόχο την κάμψη του ηθικού της ακαδημαϊκής κοινότητας.

5. Είναι πρωτοφανές στα χρονικά να εγκαλείται το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας και εκλογής κατά τις προβλεπόμενες διατάξεις προσώπου που πληροί τα νόμιμα προσόντα.

6. Είναι προφανής η πολιτική πρόθεση εκτός από την εκλογή των Πρυτανικών Αρχών να καθορίζεται και η ανάδειξη των επιθυμητών προσώπων και σε κάθε άλλη θέση ακαδημαϊκή ή διοικητική.

7. Η επίκληση περί περιφρούρησης της διαφάνειας και του κύρους των θεσμών πρέπει να έχει αποδέκτη και την ίδια την πολιτική ηγεσία και να μην είναι προσχηματική.

8. Η άσκηση πολιτικής δίωξης δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ευνομούμενης πολιτείας".

Keywords
Τυχαία Θέματα