ΠΓΔΜ: Αισιόδοξος ο Ζ. Ζάεφ πως η Βουλή θα περάσει την συνταγματική αναθεώρηση

Θετικός εμφανίζεται σχετικά με την επικύρωση από τη Βουλή, της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνησή του δρομολόγησε την όλη διαδικασία καταθέτοντας στην Βουλή τις απαιτούμενες αλλαγές.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη

στο «προοδευτικό» στοιχείο στην Βουλή – που προσβλέπει στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO – και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η γραμμή θα επικρατήσει παρά το γεγονός ότι το ονοματολογικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα.

Παράλληλα και σε αντίθεση με την αισιοδοξία του κ. Ζάεφ, έως τώρα δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνησή του θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης. Επί του παρόντος η συμπολίτευση φαίνεται πως υπολείπεται περίπου δέκα από τις 80 έδρες που χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε το πρώτο βήμα στην διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στέλνοντας στην Βουλή την εισήγησή της.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφασιστεί πότε θα γίνει η πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο, όπου μάλλον θα γίνει ξεκάθαρο εάν η αναθεώρηση θα περάσει.

Σε περίπτωση ήττας ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός 45 ημερών, αν και επανέλαβε στις σημερινές δηλώσεις του πως δεν θέλει προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τροποποίηση της εισαγωγής του Συντάγματος και αναθεώρηση των αμφιλεγόμενων άρθρων που αφορούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ και την προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα