Η ΝΔ σε πανικό – Οι μυστικές δημοσκοπήσεις και οι «κίνδυνοι» που την απειλούν

Ο «Ασκός του Αιόλου» άνοιξε με την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίριΠώς πραγματοποιείται ο αγώνας της ΝΔ για το «σήκωμα» του θέματοςΣτόχος: Η αποτυχία της κυβέρνησης στη μη περικοπή συντάξεωνΤι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις στην «Πειραιώς»

Η αρχή χρονολογείται

από την επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Ελλάδα, το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν τότε που ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών είχε επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της και είχε αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» μη περικοπής των συντάξεων, όπως είχε προβλεφθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον «καταχεριάζει» δεόντως.

Έκτοτε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιδοθεί σε έναν σχεδόν μονοθεματικό και λυσσώδη αγώνα ώστε ένα τέτοιο σενάριο να μην εφαρμοστεί, επιστρατεύοντας κάθε πιθανό και απίθανο «σύμμαχο».

Όσο μάλιστα ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει όλο και πιο πιθανό, με δηλώσεις τόσο κυβερνητικών στελεχών, όσο και αξιωματούχων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να το θέτουν ξεκάθαρα ως πολύ πιθανό, η Νέα Δημοκρατία εντείνει την πολεμική της.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το altsantiri.gr, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στα χέρια του μυστικές δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες γίνεται ξεκάθαρο πως αν ο Αλέξης Τσίπρας «κερδίσει» το θέμα των συντάξεων και όντως γίνει άρση του μέτρου της περικοπής τους, παρέχοντας παράλληλα και κάποιου άλλου είδους ενίσχυση (είτε αυτό είναι μέσω αύξησης, είτε έκτακτου επιδόματος), τα πράγματα για το «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι ιδιαιτέρως σκούρα, καθώς αλλάζουν αισθητά το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ακρίβεια ένα τέτοιο σενάριο, που σίγουρα φαντάζει πολύ πιθανό, θα αποτελέσει την πολιτική ταφόπλακα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που είναι εμφανές ότι όλοι αντιλαμβάνονται στην «Πειραιώς» και για αυτό έχουν επιστρατεύσει κάθε πιθανό και απίθανο «σύμμαχο» στην προσπάθειά τους αυτή.

Επιστράτευση των πάντων στον «ιερό αγώνα»

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο πως πέρα από τους βουλευτές του κόμματος που «σηκώνουν» σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους το ζήτημα της μη περικοπής συντάξεων, και παλαιότερα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας, έχουν παρέμβει σχετικά.

Ο καθένας βέβαια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με τον μεν πρώην πρωθυπουργό να συνδέει το ζήτημα των συντάξεων με εθνικά θέματα, όπως αυτό του Μακεδονικού -κάτι που ξέρει πολύ καλά να κάνει εδώ και χρόνια- και τον δε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος παρά την εύγλωττη σιωπή του στο θέμα της πτώσης μετοχών στο Χρηματιστήριο, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με περισσότερους από 60 ξένους διπλωμάτες και ξένους επενδυτές και να πει πως είναι ενάντιος στη μη περικοπή των συντάξεων, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή του ΔΝΤ.

Τα ίδια είχε υποστηρίξει την προηγούμενη μέρα στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το θέμα είχε αποκαλύψει η οικονομική ιστοσελίδα sofokleous in.gr στα τέλη Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν:

«Επιχειρηματολογώντας ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θα αποτελέσει μήνυμα “αναστροφής των μεταρρυθμίσεων” και παρέκκλισης από τα συμπεφωνημένα. Πέραν των συντάξεων, ο διοικητής της ΤτΕ διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση και στο θέμα της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια. Αν και η άποψή του περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής έχει απορριφθεί μετά πολλών… επικρίσεων –και όχι “επαίνων”- την επανέφερε, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα την κυβέρνηση για τις επιλογές της». Για την ιστορία, η τοποθέτηση αυτή είχε γίνει σε εκδήλωση με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Γίνεται λοιπόν παραπάνω από σαφές ότι και στο επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κρατάει «ψηλά» το θέμα των συντάξεων, ελπίζοντας σε αποτυχία της κυβέρνησης (και σίγουρα χωρίς ιδιαίτερο «άγχος» για τα χρήματα που θα περικοπούν από χιλιάδες ανθρώπους) προκειμένου να αποκτήσει την «αιχμή του δόρατός» της ενόψει του εκλογικού έτους 2019. Και ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτός ο πανικός φαίνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοκρατία,dimokratia