Ο ιδιαίτερος στολισμός του Επιταφίου στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής (ΦΩΤΟ)

Για έβδομη συνεχή χρονιά οι γυναίκες των Νέων Πλαγίων, στη Χαλκιδική, δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο κατά τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Αφιερώνοντας αρκετές ώρες, σχεδόν από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προχωρούν στον στολισμό του Επιταφίου χρησιμοποιώντας χιλιάδες πέρλες και χάντρες, που τοποθετούνται με περίτεχνο τρόπο στο Ιερό Κουβούκλιο.

Με την αμέριστη στήριξη και βοήθεια του εφημερίου του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, πατέρα Κωνσταντίνου, γίνεται η επιλογή του σχεδίου που θα κοσμήσει τον Επιτάφιο και το οποίο αντλείται κυρίως από την εκκλησιαστική

παράδοση.

«Φέτος, κυρίαρχο στοιχείο είναι το λουλούδι και ο Σταυρός. Αποτελεί έναν συνδυασμό από δύο διαφορετικά σχέδια, όπου έγινε η κατάλληλη προσαρμογή», εξηγεί μιλώντας στο halkidikifocus.gr, η Ευαγγελία Μουτσάκη, μία από τις γυναίκες των Νέων Πλαγίων που συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτήν την προσπάθεια.

«Η προετοιμασία ξεκίνησε από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ λίγο νωρίτερα επιλέχθηκε το σχέδιο με τη βοήθεια του π. Κωνσταντίνου», προσθέτει.

Η φετινή διακόσμηση περιλαμβάνει ακόμη μία νέα τεχνοτροπία, καθώς σε κάθε καρφίτσα τοποθετούνται τουλάχιστον δύο πέρλες και μία χάντρα. «Υπολογίζουμε ότι ο αριθμός ξεπερνά τις 300 χιλιάδες πέρλες και καρφίτσες», σημειώνει στο halkidikifocus.gr η Αλέκα Κασάπη, μία από τις γυναίκες του χωριού που ξεκίνησε το 2011 την πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Halkidikifocus.gr, αμέσως μετά την περιφορά του Επιταφίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, το σχέδιο παραμένει επί 40 ημέρες στο Ιερό Κουβούκλιο και την ημέρα της Πεντηκοστής ο ιερέας του χωριού μοιράζει στο εκκλησίασμα τα αποξηραμένα άνθη που έχουν τοποθετηθεί σε σακουλάκια. Το σχέδιο με τις πέρλες, τις χάντρες και τις καρφίτσες αφαιρείται από τον Επιτάφιο και διατηρείται στο μουσειακό χώρο που λειτουργεί δίπλα από τον Ιερό Ναό των Νέων Πλαγίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα