Ο δήμος Παύλου Μελά τίμησε τα 14 γενναία παλικάρια της Ευκαρπίας

«Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα τους! Αθάνατοι!» Αυτές οι λέξεις ήχησαν δυνατά το πρωινό της Κυριακής 29 Ιουλίου 2018, στο Μνημείο των 14 παλικαριών της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αποφράδα μέρα που η Ευκαρπία πλήρωσε βαρύ το τίμημα της ελευθερίας και της αντίστασης απέναντι στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας τίμησαν τη μνήμη

των 14 ηρώων, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Walter Stechel και συγγενών των 14 θυμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε για την ημέρα Μνήμης ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος αναφερόμενους στους ήρωες τόνισε ότι «το να προσπαθείς να μιλήσεις για ήρωες είναι πολλές φορές πέραν από τις δυνατότητες του λόγου και αγγίζει τα όρια του ανέφικτου. Πώς μπορείς άλλωστε να βάλεις μέσα στα καλούπια των λέξεων την απόλυτη θυσία; Ακόμα και μια γλώσσα πλούσια όπως η ελληνική, πολλές φορές αδυνατεί να βρει τις σωστές εκφράσεις για να μιλήσει για έναν τόσο βαρύ πόνο, που όμως οδηγεί σε δωμάτια του μεγαλείου».

Σχετικά με τη δύναμη της μνήμης υπογράμμισε ότι «η μνήμη είναι η μητέρα της σοφίας και η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, περισυλλογής και ισχυρού συμβολισμού. Ανακαλούμε στη θύμησή μας τους 14 συμπατριώτες μας και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και στη θυσία τους και δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ η θυσία τους.

Είναι ηθικό μας χρέος να στεκόμαστε κάθε χρόνο εδώ ευλαβικά και να τηρούμε άσβεστη τη μνήμη τους. Να ανάβουμε το κερί στη θύμησή τους και να φροντίζουμε η ομίχλη της λήθης να μην αγγίξει την ιερή θυσία τους. Να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τη σημασία της σημερινής τελετής μνήμης και να κάνουμε τα νέα παιδιά κοινωνούς της ανάμνησής τους».

Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, και της Βασιλικής Νάκου (Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνίας Κόμματος Νέας Δημοκρατίας).

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από το υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού Ελένη Χαριτωνίδου που διάβασε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα