Ο τρίτος Άγγλος στην ιστορία του ΠΑΟΚ ο Ακπόμ - Ποιοι ήταν οι δύο προηγούμενοι (ΦΩΤΟ)

Ο ΠΑΟΚ έχει συμφωνήσει με την Άρσεναλ για την μεταγραφή του Τσούμπα Ακπόμ (1 εκατ. ευρώ + ποσοστό μεταπώλησης) και ο 22χρονος επιθετικός αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για τις ιατρικές εξετάσεις και τις υπογραφές του συμβολαίου.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο και ολοκληρωθεί κανονικά το τυπικό σκέλος της μεταγραφής, ο Ακπόμ θα γίνει ο πρώτος Άγγλος που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ

μετά το 1996 και ο τρίτος συνολικά στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Μίκι Κουίν

Ο τελευταίος Άγγλος που είχε φορέσει τα ασπρόμαυρα ήταν ο Μίκι Κούιν. Το 1995 σε ηλικία 33 ετών ο Κουίν μετά από μια καριέρα γεμάτη γκολ στα αγγλικά γήπεδα είχε αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ με τον τότε πρόεδρου του συλλόγου, Θωμά Βουλινό, να του προσφέρει ένα συμβόλαιο με υψηλές αποδοχές.

Τα... παραπανίσια κιλά του είχαν προκαλέσει επικριτικά σχόλια, με τον ίδιο να μην ικανοποιεί με τις εμφανίσεις του. Τελικώς η παραμονή του στην Τούμπα δεν διήρκεσε για πολύ. Το 1996 αποφάσισε να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική καριέρα του μετά από οικονομικές διαφορές με την "ασπρόμαυρη" διοίκηση και σε συνδυασμό με τον αιφνίδιο θάνατο του αδερφού του σε νεαρή ηλικία αλλά και της μητέρας του που έπασχε από την επάρατη νόσο την ίδια περίοδο.

Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ μέτρησε 10 συμμετοχές, ενώ πέτυχε μόλις 1 γκολ σε τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο.

Ο Μάικ Σμολ

Ο πρώτος Άγγλος που είχε γίνει κάτοικος Τούμπας στην ιστορία του ΠΑΟΚ ήταν ο Μάικ Σμολ. Ένας κλασικός Άγγλος σέντερ φορ που αγωνίστηκε στον Δικέφαλο του Βορρά τη διετία 1988-90. Ο Σμολ είχε σημειώσει 9 γκολ σε 31 εμφανίσεις στο επιτυχημένο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ.

Την επόμενη σεζόν, φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, αγωνίστηκε στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας με τη φανέλα της Μπράιτον, σημειώνοντας 21 γκολ και παίρνοντας μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ που έπαιζε στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ είχε παίξει μεταξύ άλλων σε Φίτεσε και Σταντάρ Λιέγης, έχοντας συνολικά μία πλούσια καριέρα με αρκετά τέρματα σε διάφορες ομάδες.

Οι Νιγηριανοί που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ

Ο Τσούμπα Ακπόμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο και κατέχει αγγλικό διαβατήριο, έχοντας αγωνιστεί και με τις μικρές εθνικές ομάδες των Άγγλων.

Ωστόσο, η καταγωγή του είναι από τη Νιγηρία. Εάν ανατρέξουμε λοιπόν και στους Νιγηριανούς που έχουν φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα, αυτοί είναι τρεις στον αριθμό.

Ο λόγος για τον Ιφεάνι Ουντέζε (2000-2008) που αποτέλεσε αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν για μια οχταετία και για τα αδέρφια Αμαεφούλε, τον Θενκγκοντ (2003-2005) και τον Ναπολέον (2003-2004) που δεν πρόσφεραν αρκετά στον σύλλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα