Ο Δήμαρχος μας είναι υπάλληλος μας

Του Νίκου Χιονίδη*

Σήμερα ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Στην πόλη μας και στην πολιτική. Η απογοήτευση μου μεγάλη. Ενώ όλοι βλέπουμε και γνωρίζουμε, σχεδόν κανένας δεν μιλάει δημόσια. Οι περισσότεροι αναπαράγουν δηλώσεις τυποποιημένες, χωρίς προτάσεις, χωρίς σχέδιο, κυρίως ευχολόγια.

Όσον αναφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης θεωρώ ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε, ως πολίτες αλλά και ως επαγγελματίες. Πρέπει να ασχοληθούμε με την πόλη μας! Ο καθένας στο βαθμό που

θέλει και μπορεί.

Όλα ξεκινάνε από την συμμετοχή. Το πρώτο βήμα είναι να ακούσουμε, να κρίνουμε και έπειτα να πάμε να ψηφίσουμε! Όχι με κομματικά κριτήρια αλλά με αποκλειστικό κριτήριο το καλό της πόλης μας, το δικό μας καλό.

Δεν ήλθε ακόμα η ώρα να κρίνουμε τον νυν Δήμαρχο αλλά με βεβαιότητα θα πω πως 8 χρόνια τώρα κάτι καλό έκανε, όχι ενδεχομένως όσα θα θέλαμε αλλά με τον τρόπο του συνεισέφερε. Πρέπει να κρατήσουμε όσα και όποια θετικά θα αφήσει και πάνω σε αυτά να χτίσουμε ακόμα περισσότερα.

Δυστυχώς ζούμε σε μια περίοδο παρακμής και εκφυλισμού, χωρίς αξίες και εμπιστοσύνη, με την καχυποψία να καθοδηγεί τις σκέψεις μας και το χρήμα τις κινήσεις μας. Συγνώμη, αλλά εγώ δεν θα πάρω. Δεν θέλω να είμαι ένα κομμάτι αυτής της παρακμής και εκφυλισμού.

Η πόλη μας, τα προβλήματα της καθημερινότητας μας, χρειάζονται ικανούς ανθρώπους. Πρέπει επιτέλους να διαλέξουμε αυτόν που έχει όραμα και σχέδιο για την πόλη μας. Να διεκδικεί και να τα υλοποιεί. Όλοι ξέρουμε ότι η κεντρική διοίκηση δεν ασχολείται με την πόλη μας, δεν χρειάζεται υψηλή νοημοσύνη για να γίνει αντιληπτό. Δείτε τις αναθέσεις και καθυστερήσεις στα έργα πνοής. Η τελευταία μεγάλη αναμόρφωση της πόλης ήταν το 1997 με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ας πούμε με την Νέα Παραλία το 2013. Έκτοτε κανένα αξιόλογο έργο που να βελτιώνει την καθημερινότητα μας, αντιθέτως οι συγκοινωνίες είναι σε κάκιστο επίπεδο.

Πέρα από τα ανύπαρκτα έργα, έχουμε γίνει μια πόλη χωρίς ασφάλεια. Η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μέγεθος της παραβατικότητας γιατί δεν έχει ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και τα μέσα. Στην πόλη επικρατεί μια ιδιότυπη αναρχία, σε πολλά επίπεδα.

Σε λιγότερο από 80 μέρες, έχουμε καθήκον να δώσουμε το μήνυμα μας και να κάνουμε την σωστή επιλογή στους ανθρώπους που θα ψηφίσουμε να μας διοικήσουν τα επόμενα 4 χρόνια. Εγώ στην εταιρία μου δεν θα έβαζα διευθυντή κάποιον που με βλέπει ως έναν σταθμό στην καριέρα του, ως ένα σκαλοπάτι για να πάει αλλού. Εγώ αξιολογώ τους υπαλλήλους μου και συνομιλώ μαζί τους. Τους ακούω και με ακούνε. Σε τι διαφέρει ο επόμενος δήμαρχος; Γιατί επιλέγουμε Δήμαρχο με «άλλα» κριτήρια και όχι με τα ίδια κριτήρια που επιλέγουμε τους υπαλλήλους μας; Γιατί δεν λειτουργούμε με βάση το αυτονόητο δηλαδή;

*Ο Νίκος - Θεόδωρος Χιονίδης είναι επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα