Ντ. Μπακογιάννη: Η υποκρισία του κ. Τσίπρα περισσεύει

Βολές κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων από το ‘90.

Ουδείς δικαιούται να μένει σιωπηλός, τόνισε η ίδια

σημειώνοντας ότι "ο πρωθυπουργός μας είπε ότι υπηρετεί την εθνική γραμμή. Παρουσιάστηκε ως η φυσική συνέχεια της πολιτικής μας. Έφτασε να επικαλεστεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η υποκρισία του πρωθυπουργού περισσεύει", ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Είπε ότι η κυβέρνηση είδε το τυρί και δεν είδε τη φάκα: επαίρεται ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αντίθετα το ιδεολόγημα της Μακεδονίας του Ίλιντεν η κυβέρνηση το νομιμοποιεί με αυτή τη συμφωνία. “Αν δεν υπήρχε το Βουκουρέστι, δεν θα μπορούσε σήμερα ο κ. Κοτζιάς να διαπραγματευτεί τίποτα”, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Ανέφερε ότι πανηγυρίζετε μια κακή συμφωνία, παρουσιάζετε τα εύκολα, δύσκολα. “ Άπαξ και υπογραφεί η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ούτε να την αρνηθεί, ούτε να μην την υποστηρίξει”, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε “όσο ταχύτερα απελευθερωθεί η χώρα από εσάς, τόσο ταχύτερα θα βρούμε τον δρόμο για το αύριο. Βαθύτατα πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία και θα την κάνει την προσπάθεια αυτή η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αφού έχει απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα της διχόνοιας και της δημαγωγίας”.

Στόχος μας ήταν και είναι μια συμφωνία που θα απαντά οριστικά στη θεωρία του Στάλιν και του Τίτο που αφορά τον Μακεδονισμό στα Βαλκάνια και απορρέει από τη θεωρία του Ίλιντεν, είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος είναι η λογική της Μεγάλης Μακεδονίας, δηλαδή της εξόδου στο Αιγαίο. Βρήκαμε λυσσώδη αντίδραση από τον Γκρουέφσκι.

Η κυρία Μπακογιάννη συνέχισε “εμμείναμε, όχι γιατί θέλαμε να πάρουμε την ταυτότητα και τη γλώσσα τους, αλλά γιατί θέλαμε να καταγραφεί η πραγματικότητα. Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να καταγραφούν ως «πολίτες της τάδε χώρας». Η ιθαγένεια έπρεπε να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες Γλώσσα: ο χαρακτηρισμός έπρεπε να συνδέεται με την ονομασία του κράτους".

"Πάνε να υπογράψουν μακεδονική γλώσσα, με τα Σκόπια να έχουν ψηφίσει και αλβανική γλώσσα”, είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι τη μάχη τη δίναμε για λόγους ουσίας. Εσείς τη χαρίσατε, έχοντας αποδεχθεί και την ονομασία του Ίλιντεν και αυτό είναι το πρόβλημα σε μια συγκυρία που πράγματι ήταν η καλύτερη δυνατή. Πάντα διεκδικούσαν ταυτότητα και γλώσσα, επί Γκρουέφσκι κορυφώθηκε ο αλυτρωτισμός και γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκε".

Keywords
Τυχαία Θέματα