Με το όνομα GornaMakedonija ο Νίμιτς στα Σκόπια

Στα Σκόπια αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κύριος Νίμιτς θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και θα συζητηθούν οι προτάσεις τις ελληνικής πλευράς

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

και στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έμαθε τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς για λύση-πακέτο. Προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν τελική μορφή και να κατατεθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Οπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση. Μάλιστα δεν θα υπάρξει μετάφραση και η ονομασία όχι μόνο θα είναι σλαβική αλλά θα εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρχει ποτέ ο όρος «Μακεδονία» σκέτος.

Αρχικά η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια ενδιάμεση, τρίτη λύση.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η πΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα