Κυρίζογλου για διάσπαση δήμων: Σοβιετολαγνεία και κομματικά μαγειρέματα (VIDEO)

Μέχρι την 1η Ιουλίου αναβάλλεται η υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουκιαράκη για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελόκηπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινης συνεδρίαση της ΠΕΔ, πολλοί δήμοι έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ χαρακτηρισε «αντισυνταγματική και μη νόμιμη» την απόφαση.

«Οι

αντιδράσεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφεραν αποτελέσματα. Ήδη εκδόθηκε τροποποιητική νέα υπουργική απόφαση από τον κ. Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με την οποία αναστέλλεται η έναρξη εφαρμογής της προηγούμενης εφαρμογής απόφασης με βάση την οποία έπρεπε οι δήμοι να μεταφέρουν τα όποια χρήματα έχουν στην Τράπεζα της Έλλαδος. Οι δήμοι με τις οικονομικές τους επιτροπές και τα δημοτικά τους συμβούλια αποφασίσαμε την προσφυγή και ήδη προσέφυγαν πάρα πολλοί μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμπελόκηπων -Μενεμένης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένουμε να οριστεί δικάσιμος προς ακύρωση της μη νόμιμης, αντισυνταγματικής υπουργικής απόφασης, η οποία βάλει ευθέως κατά του συνταγματικού προστατευτικού πλαισίου περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Είτε πρόκειται για τον Ιούλιο, είτε πρόκειται για κάθε Ιούλιο να μην υπάρχει αυτή η υπουργική απόφαση», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Παράλληλα, ο ίδιος κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν έχουν οριστεί το πλαίσιο κατάρτισης ψηφοδελτίων καθώς και άλλες διαδικασίες για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. «Καταγγέλουμε δημόσια το φαινόμενο ότι 80 ημέρες πριν τις εκλογές της 26ης του μηνός Μαΐου να μην έχει καθοριστεί ξεκάθαρα το πλαίσιο κατάρτισης των ψηφοδελτίων, ποιες θα είναι οι ποσοστώσεις. Επίσης, αν θα ληφθεί υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός για τον καθορισμό των εκλεγομένων σε κάθε εκλογική περιφέρεια δημοτικών συμβούλων και άλλες λεπτομέρειες τις οποίες τις έχουμε επισημάνει», σημείωσε.

Ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι υπάρχει διάσπαση των δήμων κάνοντας λόγο για σοβιετολαγνεία και κομματικά μαγειρέματα.

«Συζητήθηκε στην εκτελεστική γραμματεία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν μεταξύ τους οι τοπικες οργανώσεις, οι τοπικοί βουλευτές, η διάσπαση σε τρεις δήμους της νήσου Λέσβου, της νήσου Σάμου, Κεφαλληνίας και Κερκύρας και ένα μικρό δήμο τον Δήμο Σερβίων τον χώρισαν σε Σέρβια και Βελβεντό για να κάνουν καρδιές, ύστερα από εκλογομαγειρέματα κα κομματικά μαγειρέματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Χωρίς να μας ανακοινωθεί τίποτα για να πούμε την γνώμη μας ως ΤΑ. Αυτό δείχνει μια σοβιετολαγνεία και είναι απαράδεκτο», τόνισε.

Καμίνης για διάσπαση δήμων: Προσβάλουν την δημοκρατία

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης παρευρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ προκειμένου να ενημερώσει για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ερωτηθείς για τα ταμειακά διαθέσιμα τόνισε πως «κερδήθηκε μια μάχη. Η κυβέρνηση το ανέβαλε και ελπίζω στο μέλλον ότι δεν θα χρειαστεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας. Το να έρχεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και να βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων που ούτως η άλλως με κόπο και με αίμα τα έχουμε εξοικονομήσει, είναι συνταγματικά προβληματικό».

Για την διάσπαση των δήμων ανέφερε πως «εύχομαι να μην γίνει γιατί είναι μια επιστροφή στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει μια πλήρη υποβάθμιση δημοκρατικών θεσμών στην χώρα. Δεν γίνεται να διεξάγονται εκλογές σε δυο μήνες και βασικά θέματα της εκλογικής διαδικασίας, όπως είναι λόγω χάρη ποιοι δήμοι θα υπάρχουν, εκλογικά συστήματα και αλλά να είναι στον αέρα. Αυτά θυμίζουν χώρες όπου η δημοκρατία ισχύει μόνο τυπικά. Προσβάλλουν την δημοκρατία και τους πολίτες».

Το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ χάρισε στον κ. Καμίνη μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα βιβλίο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα