Κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι

Ομιλία σε αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γράφτηκε ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Κακώς φέρει το όνομα του Κλεισθένη, είναι ντροπή να συνδέεται ο Κλεισθένης με αυτό το νομοσχέδιο", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως πρόκειται για

μια σημαντική οπισθοδρόμηση. "Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι", ανέφερε.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις Εθνικές, το κόμμα του μόλις γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο και δεν εφαρμοστεί ο "Κλεισθένης".

Αναφερόμενος στο δικό του σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες, θα περιορίζει το ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους.

Όσον αφορά τα θέματα συναίνεσης είπε ότι "είμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση με τοξικό και ακραία διχαστικό λόγο και δεν θα την ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο".

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο και τη Λήμνο, τονίζοντας πως ουσιαστικός διάλογος με την τοπική κοινωνία δεν γίνεται με διμοιρίες ΜΑΤ.

Τέλος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως απαράδεκτο, σημειώνοντας πως η ΝΔ θα στηρίξει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στα αιτήματα τους για τον "Κλεισθένη".

Νωρίτερα στην εισήγηση του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά που έργα που έχουν γίνει στην Κεντρική Μακεδονία και άλλα που χρειάζονται άμεση στήριξη για να προχωρήσουν όπως αυτό της Αμφίπολης, αναφέρθηκε στον "Κλεισθένη", τονίζοντας πως η κυβέρνηση με αυτό το νόμο επιθυμεί να απορρυθμίσει και να ελέγχει την αυτοδιοίκηση.

"Μιλάω για απορρύθμιση γιατί μόνο μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης δεν είναι. Άντε εμάς τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους μας κοροϊδεύουν, αλλά κοροϊδεύουν και τους πολίτες. Πάρτε το πίσω όλο και ελάτε να συζητήσουν από την αρχή τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο για Αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε πως υστερεί η απλή λογική για την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα εκλογικό νόμο τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να πάρει πίσω από τις κουρτίνες αυτό που δεν του δίνουν οι πολίτες.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης χαρακτήρισε τερατούργημα τον εκλογικό νόμο που διαλύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα την γυρίσει πίσω σε προπολεμικά χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα