Γεροβασίλη: "Ανεύθυνο" το αίτημα για εκλογές τώρα

"Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο έχουν έναν πολύ καλό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν, θα ολοκληρωθούν εντός των προθεσμιών" είπε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας", με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, το ζήτημα με την αξιολόγηση, το οποίο έχουν υπ'όψιν τους και οι θεσμοί, δεν είναι αν γίνονται μεταρρυθμίσεις, αφού τον τελευταίο

χρόνο γίνονται ταυτόχρονες και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλά αν αυτές ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Όπως πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη σε ό,τι αφορά στις τοποθετήσεις διευθυντών και γραμματέων η διαδικασία έχει ξεκινήσει από καιρό και εξέφρασε την βεβαιότητα για την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του προγράμματος.

Σχετικά με την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία θα "ξηλώσει" το κομματικό κράτος που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την έκπληξή της, διερωτώμενη ποιος τοποθετούσε στα υπουργεία γενικούς γραμματείς στα υπουργεία τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, όπως είπε, "πλέον μιλάμε για μία διαφανή διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται μέσω ανεξάρτητων αρχών χωρίς εμπλοκή των υπουργών" και πρόσθεσε πως το έργο ολοκληρώνει το ΑΣΕΠ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο σήμα ότι στα ανώτατα επίπεδα ιεραρχίας της διοίκησης τοποθετούνται πρόσωπα, αξιοκρατικά.

Σε ό,τι αφορά στους μετακλητούς, η υπουργός είπε ότι οι μετακλητοί είναι στενοί συνεργάτες πολιτικού προσώπου οι οποίοι μένουν σε μια θέση όσο και το πολιτικό πρόσωπο. Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, οι μετακλητοί αυτή τη στιγμή είναι στο μισό σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι οι μετακλητοί εργάζονται με ελάχιστα χρήματα, πλέον, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο των υπουργείων.

Ερωτώμενη για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν αυξηθεί, αντιθέτως μειώθηκαν.

Όπως είπε, η "εκτίναξη" του αριθμού των συμβασιούχων έγινε "από αυτούς που σήμερα κατηγορούν ακριβώς αυτό", προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκαν ανάγκες για συμβασιούχους εξαιτίας της έλλειψης μόνιμου προσωπικού.

Η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιχείρησαν να ελαττώσουν το κόστος του δημοσίου, όχι χτυπώντας τη γραφειοκρατία, ή προωθώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα προμηθειών, αλλά απολύοντας 15.000 ανθρώπους. "Η Ελλάδα δεν σώζεται όταν λείπουν οι άνθρωποι που έχει πραγματικά ανάγκη".

Σχετικά με το ζήτημα μονιμοποίησης συμβασιούχων που εργάστηκαν επί σειρά ετών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είπε πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα έπρεπε να είναι μόνιμο προσωπικό. Όπως πρόσθεσε η υπουργός, οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούν, πλέον, να αλλάξουν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι με προκήρυξη μονίμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ.

Η κυρία Γεροβασίλη εξήγησε ότι όσο η χώρα βελτιώνει την δημοσιονομική της κατάσταση και την θέση της, θα γίνουν ορθολογικές ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση, για να καλύψουν όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου.

Σε ό,τι φορά στην αξιολόγηση στο δημόσιο, η υπουργός εκτίμησε ότι φέτος θα πάει καλύτερα και πως η ηλεκτρονική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Συνολικά, η αξιολόγηση που αφορά το διοικητικό προσωπικό αφορά σε 230.000 άτομα συνολικά.

“Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση" είπε η κ. Γεροβασίλη για την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για άμεσες εκλογές, καθώς, όπως είπε, την ώρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και η ολοκλήρωση του προγράμματος το μόνο που έχει ανάγκη η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Έκανε λόγο για "ανεύθυνη συμπεριφορά" και για πρόταση που "ειπώθηκε για να ειπωθεί", προκειμένου να διαφοροποιηθεί το Κίνημα Αλλαγής από τη Νέα Δημοκρατία, που ζήτησε εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα