"Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών" στον Δ. Παύλου Μελά

Το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το «Όραμα Ελπίδας» διοργανώνουν δράση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών,

Η δράση θα γίνει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου, Αγίας Μαρίνας 4, Πολίχνη, από τις 11.00 έως τις 14.00.

Η ιδέα της εθελοντικής προσφοράς

Μυελού των Οστών, αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, χαρίζοντας ζωή!

Η διαδικασία είναι η εξής:

- Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.
- Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.
- Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο (BMDW) Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο συμπολίτης μας Απόστολος Χαριτωνίδης που με τις υπερβάσεις του προωθεί την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς Μυελού των Οστών και αποτελεί πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας στον τόπο μας.

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Δωρεά οργάνων, δώρο ζωής

Σκοπός του Ε.Ο.Μ. είναι η υποβοήθηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χάραξη εθνικής πολιτικής της χώρας μας για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων.

O E.O.M. έχει όραμά του να καταστήσει δυνατή τη διαθεσιμότητα οργάνων και ιστών για κάθε Έλληνα ασθενή που έχει, ή, θα έχει ανάγκη στο μέλλον τη μεταμόσχευση.

Μεταξύ άλλων βασική αρμοδιότητα του E.O.M. είναι η οργάνωση της κατάλληλης ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού για την αύξηση του αριθμού των προοριζόμενων για μεταμόσχευση οργάνων.

Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της Μεταμόσχευσης.

Δυστυχώς όμως η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό είναι ευθύνη όλων μας να κατανοήσουμε την σημασία της Δωρεάς Οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα.

«Όραμα Ελπίδας»: Γίνε δότης τώρα!

Ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Aποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα είναι μικρός με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται από το εξωτερικό. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας.

Απάντηση σε αυτά είναι η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία έχει σκοπό την αύξηση του αριθμού των δοτών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, κι όχι μόνο, ασθενών, παιδιών και ενηλίκων.

Οι Στόχοι της Τράπεζας είναι:

Η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της προσφοράς μυελού των οστών / αιμοποιητικών κυττάρων και η εγγραφή τους ως εθελοντών δοτών

Η αναζήτηση δοτών και η συλλογή μοσχευμάτων για πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς

Η οργάνωση και εφαρμογή δικτύου συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και διεθνών Αρχείων Εθελοντών Δοτών

Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την ανεύρεση πόρων που θα υποστηρίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του κέντρου, ώστε να δημιουργηθεί να μια μεγάλη δεξαμενή εθελοντών δοτών. Μια δεξαμενή που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση και επίσης θα είναι σε θέση να προσφέρει μοσχεύματα σε ασθενείς σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Απόστολος Χαριτωνίδης: Νικητής είναι αυτός που συνεχίζει να αγωνίζεται

Ο Απόστολος έγραψε πρόσφατα στη σελίδα του στο facebook.

«Η ζωή σε πάει, λένε! Εμένα η ζωή μου έφερε έναν αγώνα, την ίδια τη μάχη για τη ζωή! Το γεγονός που μ’ έκανε να μην το βάλω κάτω ήταν ότι πίστευα... πίστευα ότι θα γίνω καλά! Αυτή την πίστη παλεύω να διαδώσω σε όλους όσους έχουν χάσει την Ελπίδα για ζωή! “Γιατί νικητής είναι αυτός που συνεχίζει να αγωνίζεται”»,

Ο συμπολίτης μας έφτασε μιαν ανάσα από τον θάνατο, όμως έζησε χάρη στη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Και όχι απλά έζησε, αλλά έγινε ένας εξαιρετικός αθλητής παγκόσμιου βεληνεκούς, αποδεικνύοντας σε όλους εμάς ότι πιο δύσκολες ασθένειες, ακόμη κι από τη λευχαιμία, είναι η απαισιοδοξία και η έλλειψη διάθεσης για ζωή…

Ήταν αθλητής του βόλεϊ στην Ελπίδα Αμπελοκήπων όταν τον Δεκέμβριο του 2006 διαγνώστηκε με οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία με κατεστραμμένο μυελό των οστών σε ποσοστό 90%. Η οικογένεια και οι φίλοι του σοκαρίστηκαν, όχι όμως και ο ίδιος. Με αξιοθαύμαστη αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, ξεκίνησε τον Γολγοθά των χημειοθεραπειών, δίνοντας σε όλους μιαν υπόσχεση: «Θα είμαι σύντομα κοντά σας»!

Ακολούθησε η επιτυχημένη μεταμόσχευση μυελού.

Τότε δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ήμουν αθλητής και αρνήθηκα να αφήσω τη λευχαιμία να με σταματήσει. Ώθησα τον εαυτό μου να ανακάμψει σε μια προσπάθεια να επιτύχω στόχους που φάνταζαν αδύνατοι.
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, αφού μέσα από αυτήν την κατάσταση κατάφερα να «νικήσω» την ασθένεια και να αποδείξω ότι δεν είμαι ένας απλός παρατηρητής της ζωής, αλλά ότι παραμένω ενεργός και δυναμικός πολίτης. Έμαθα για τους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμόσχευμένων μέσω των Social Media και άρχισα να προπονούμαι μόνος μου. Υπερβαίνοντας τον εαυτό μου νιώθω μια βαθιά ικανοποίηση, εμπνέοντας και άλλους όχι απλά να επιβιώνουν, αλλά να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο».

Η ισχυρή επιθυμία του να ξαναβρεθεί στα γήπεδα δικαιώθηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν αγωνίστηκε στο ματς της Ελπίδας με αντίπαλο τον Γαλαξία την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής κατηγορίας. Ακολούθησε η Εθνική ομάδα κολύμβησης μεταμοσχευμένων και η συμμετοχή του στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Δουβλίνου, καθώς και στα παγκόσμια πρωταθλήματα της Αυστραλίας το 2009 και του Ντέρμπαν στη Ν. Αφρική το 2013, όπου κατέκτησε 3 μετάλλια (χρυσό στα 50μ. πεταλούδα, αργυρό στη ρίψη σφαίρας και χάλκινο στα 50μ. ελεύθερο). Τον Αύγουστο του 2015 συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αργεντινή όπου κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο άθλημα της δισκοβολίας πετυχαίνοντας μάλιστα με την επίδοση του Παγκόσμιο Ρεκόρ στο αγώνισμα. Επίσης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του ακοντισμού καθώς και την 6η θέση στη ρίψη σφαίρας.

Την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018, ο Έλληνας πρωταθλητής, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία, στην παρθενική του παρουσία σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της IPC (Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή), στο Βερολίνο. Στην κατηγορία F37 πέτυχε επίδοση με 15 μέτρα 28 εκατοστά, που αποτελεί διπλό ρεκόρ, πανελλήνιο και αγώνων.

Keywords
εθελοντης, δραση, προσφορες, εομ, ελπιδα, οραμα, τραπεζες, ελλαδα, facebook, media, συμμετοχή, Σφαιροβολία, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, www.facebook.com, πανελληνιες 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, η ζωη, αποτελεσματα, δωρεα οργανων, αιτηση, αργεντινη, αφρικη, βερολινο, γηπεδα, εθνικη, αγωνες, αυξηση, αισιοδοξια, απλα, ασθενειες, γεγονος, γινει, γινεται, γινε, δειγμα, διπλο, δωρο, εγινε, εγγραφη, ελλειψη, ελπιδα, ενημερωση, επιθυμια, ευθυνη, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδεα, ιδια, ιδρυση, κυρια, λειτουργια, λευχαιμια, λογο, μορφη, ομαδα, οικογενεια, οραμα, παιδια, πεμπτη, πεταλουδα, πηγη, πιστη, προβληματα, ρεκορ, ριψη, συντομα, συμμετοχή, τυπος, τμημα, αλυσιδα, εφαρμογη, εθνικο, φιλοι, χωρα, ιατρικα, media, οξεια, τραπεζα, τυχερο, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα