Γιατί οι μονώσεις στο σπίτι μας θεωρούνται πιο απαραίτητες από ποτέ;

Οι εργασίες που αφορούν τις μονώσεις σχετίζονται αρκετά με μια μερική ανακαίνιση του σπιτιού. Πως; Συνδέονται με την ανακαίνιση καθώς ανανεώνουν αισθητικά αλλά κυρίως αναβαθμίζουν ενεργειακά το σπίτι σας.

Τι εννοούμε ότι αναβαθμίζουν ενεργειακά το σπίτι σας;

Οι μονώσεις είτε η εξωτερική θερμομόνωση είτε οι μονώσεις ταρατσών εξοικονομούν ενέργεια στον ιδιοκτήτη του ακινήτου για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη-δροσιά το καλοκαίρι. Αυτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους αλλά όπως λέει και η ίδια η λέξη μόνωση

σπιτιού είναι η προστασία του χώρου από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και το νερό. Αυτό σημαίνει ότι καλά μονωμένα σπίτια έχουν λιγότερες ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας. Και αυτό γιατί η μόνωση του σπιτιού διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι και τουλάχιστον επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως χιόνι, παγετός αλλά και από μεγάλους και ξερούς καύσωνες.

Γιατί οι μονώσεις θεωρούνται πιο απαραίτητες από ποτέ;

Οι μονώσεις όντως θεωρούνται πιο απαραίτητες από ποτέ πλέον γιατί το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται ραγδαία και προς κακή κατεύθυνση σε παγκόσμιο επίπεδο. Λόγω της μεγάλης έντασης και εξάπλωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου οι κλιματολογικές συνθήκες και ο καιρός αλλάζουν απότομα και εμφανίζονται ακραίες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ακόμα και στη χώρα μας, οι πλημμύρες που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια δείχνουν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής και ίσως της “εκδίκησης” από την φύση. Για αυτό το λόγο η απάντηση και η προστασία του σπιτιού μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι μονώσεις του σπιτιού με τα πλέον καινοτόμα συστήματα. Η χρήση καινοτόμων συστημάτων σε υπάρχουσες κατασκευές προσδίδουν ευελιξία στον μηχανικό, τον εργολάβο ή τον αρχιτέκτονα του χώρου και πετυχαίνουν τον αρχικό και επιθυμητό στόχο, την θερμομόνωση του σπιτιού και την υγρομόνωση εφόσον χρειάζονται.

Ας ξεχωρίσουμε όμως σε αυτό το σημείο τις έννοιες θερμομόνωση και υγρομόνωση που πολλοί συγχέουν.

Θερμομόνωση σπιτιού είναι η προστασία ενός χώρου από θερμικές απώλειες ενώ η υγρομόνωση είναι στην ουσία η προστασία από διαρροές ή εισροές νερού. Η υγρομόνωση λέγεται συχνά και στεγανοποίηση με την ίδια ακριβώς σημασία του όρου.

Που διαφοροποιούνται οι μονώσεις σπιτιών σε θερμομόνωση και υγρομόνωση;

Στις στέγες των οικημάτων οι μονώσεις ταρατσών χωρίζονται στις δυο πιο πάνω κατηγορίες. Με άλλα λόγια, η μόνωση ταράτσας είναι είτε για προστασία από την ζέστη και το κρύο (καλοκαίρι και χειμώνα αντίστοιχα) ή από το νερό. Ακόμα και οι κεραμοσκεπές στο θέμα της θερμομόνωσης υστερούν όσο περίεργο και αν σας φαίνεται. Υστερούν γιατί ναι μεν διατηρούν ή “αντανακλούν” την θερμότητα αλλά η θερμότητα του εσωτερικού χώρου πολλές φορές διαφεύγει από την σκεπή καθώς ο θερμός αέρας έχει την φυσική τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω. Οπότε η μόνωση κεραμοσκεπής κρίνεται απαραίτητη. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε προς το παρόν. Αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι οι μονώσεις ταρατσών προστατεύουν και από τις απώλειες θερμότητας και από τις διαρροές νερού. Από τις διαρροές νερού το σπίτι προστατεύεται με τη στεγανοποίηση- υγρομόνωση , όπως αναφέρθηκε, αφού με επαλειπτικά ή άλλα σύγχρονα μονωτικά υλικά μπορείτε να απομονώσετε και να ευθυγραμμίσετε επιφάνειες στις οποίες λιμνάζουν νερά . Τα λιμνάζοντα νερά σε ταράτσες ως γνωστόν δημιουργούν αργά ή γρήγορα προβλήματα υγρασίας ή μούχλας στο ταβάνι και στον τοίχο.

Στην εταιρία Fragoulakis, η οποία ασχολείται χρόνια με το κλάδο των μονωτικών υλικών και της ενεργειακής αναβάθμισης παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για τις μονώσεις του σπιτιού σας. Για την ακρίβεια στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας μονωτικών υλικών η εταιρία Fragoulakis βρίσκεται 60 χρόνια ενώ στον κλάδο των μονώσεων και την ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων τουλάχιστον 20.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας monosi-fragoulakis.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί οι μονώσεις στο σπίτι μας θεωρούνται πιο απαραίτητες από ποτέ;,