Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά την έξοδο από το μνημόνιο, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο να βρεθεί σε νέο αδιέξοδο σε 1-2 χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξή του χθες άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον

πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως δεν είναι «ο κ. Τσίπρας αυτός που μας βγάζει από τα μνημόνια, είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και η ευρύτερη πια, τελικά, πολιτική συναίνεση».

Σχολιάζοντας μάλιστα την πρόσφατη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις «Ιστορίες», στον Αλέξη Παπαχελά, ότι «για την Ελλάδα ο εφιάλτης πέρασε» ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχει περάσει ο εφιάλτης. Ειδικά αν μιλάει για την περιπέτεια ενός Grexit πχ. που θα ήταν καταστροφική και μετά από όλον τον κόπο που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, και τις θυσίες, νομίζω ότι αυτό έχει περάσει. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα, ένα δύσκολο δρόμο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να βγούμε στις αγορές, να θεωρήσουμε ότι όλα έχουν τελειώσει, όλα είναι καλά, και να βρεθούμε μετά από 1-2 χρόνια σε μια καινούργια κατάσταση, αρνητική που τότε βεβαίως μπορεί να είναι και η χαριστική βολή. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για την περίοδο της εξόδου. Υπάρχουν διάφορες λύσεις γύρω από αυτήν την υπόθεση. Αλλά ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, εγώ θα έλεγα όμως μεταρρυθμίσεις όχι αυτές, νεοφιλελεύθερες, που μας προτείνει το ΔΝΤ, αλλά πια να δούμε εμείς ως Έλληνες ποια είναι εκείνα τα πραγματικά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, των θεσμών μας, του πελατειακού αυτού κράτους»

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε πως δεν εντοπίζει μεγάλες διαφορές στις πολιτικές που ακολούθησαν τα δύο κόμματα στα χρόνια της κρίσης. «Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφέρουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Το Μνημόνιο ακολούθησαν, με λίγο διαφορετικό μείγμα. Για το Μνημόνιο μιλάνε. Ποιες είναι οι διαφορετικές πολιτικές;».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «Μακάρι ο κ. Τσίπρας να είχε δείξει ότι είναι αριστερός. Είναι στα λόγια. Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμα ζούμε τα capital controls. Μας χρέωσε άλλα 80 δισ., τον ελληνικό λαό, όταν εμείς είχαμε κάνει το κούρεμα 100 δις. Δηλαδή μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα, και από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι άλλο προοδευτικό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας πως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρεται να έχουν φέρει κάποια αλλαγή. «Κάνω κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί στη θητεία ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αυτός που ουσιαστικά προσπάθησε να καταργήσει τη Διαύγεια… το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι λοιπόν η μεγάλη αλλαγή που θα φέρουν αυτά τα κόμματα; Να συγκρουστούν δηλαδή με ένα κατεστημένο και με έναν πυρήνα του ελληνικού προβλήματος που είναι η λειτουργία των θεσμών, οι δημοκρατικές λειτουργίες, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η λογοδοσία», είπε.

Με μια διάθεση αυτοκριτικής, ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κυβέρνησή του υπογράμμισε «συνεχώς σε μια διαπραγμάτευση για καλύτερες λύσεις, και μάλιστα θυμάμαι όταν το πρώτο πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο. Αντιδράσαμε. Και η απάντηση ήταν ότι αν εσείς αποδείξετε ότι έχετε τη βούληση, σε επόμενη φάση θα αλλάξει το πρόγραμμα. Όμως υπήρχε επίσης και μια τιμωρητική διάθεση».

Για το δημοψήφισμα που σχεδίαζε το 2011 δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε γίνει» και πρόσθεσε πως «εάν είχαμε πάρει μάλιστα την εντολή, μέσω δημοψηφίσματος, πιστεύω θα είχαμε αποφύγει την μεγάλη ταλαιπωρία των 6 αυτών ετών και πόσων ακόμα».

Όσον αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του είχε «πει όχι στο ΔΝΤ, δεν θέλαμε το ΔΝΤ, θέλαμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο».

«Είχα μιλήσει με σχεδόν όλους τους ηγέτες, λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε το ΔΝΤ, όμως πάρα πολλές κυβερνήσεις η απάντησή τους ήταν, να πάτε στο ΔΝΤ, και μάλιστα δεν ήθελαν καν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Η Μέρκελ το ήθελε για άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα δεν εμπιστευόταν, και ίσως καλώς, με την έννοια αυτή, τον κ. Μπαρόζο, μάλλον την Επιτροπή που δεν είχε ελέγξει τα στοιχεία, ήθελε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ λόγω και των χρημάτων, αλλά και μιας εμπειρίας που δεν υπήρχε στην Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Για το Grexit σημείωσε ότι «η πρώτη δήλωση ήταν του κ. Σόιμπλε, τον Μάιο αν θυμάμαι καλά, ή τον Απρίλιο του 2010. Και ήταν πολύ αρνητική δήλωση αυτή, διότι ήταν πριν ζητήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είχαμε ξεκινήσει εμείς τις προσαρμογές. Δηλαδή ήταν εποχή που είχαμε κάνει τις πρώτες, είχαμε πάρει τις πρώτες, μεγάλες αποφάσεις και περιμέναμε την στήριξη της Γερμανίας, τη δυναμική στήριξη της Γερμανίας στις αγορές, και άρα διεθνώς, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία πιο ήπια αναπροσαρμογή στην Ελλάδα. Βγαίνει λοιπόν ο Σόιμπλε και λέει, "πρέπει να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωζώνη εξόδου μιας χώρας από το ευρώ". Βεβαίως, η μόνη χώρα που εκείνη τη στιγμή ήταν στο στόχαστρο ήταν η Ελλάδα. Δεν υπήρχαν οι άλλες χώρες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Σόιμπλε βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα, δημιουργεί κλίμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει στήριξη.

Για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν η στήριξη την οποία εμείς ζητούσαμε, δεν μας δόθηκε. Όμως το κλίμα γύρω από την πραγματική, πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, ήταν προς τον Μάιο του 2011. Τότε άρχισαν οι φωνές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, ότι η Ελλάδα είχε δυσκολίες, παρότι η Ελλάδα είχε κάνει σοβαρότατη προσπάθεια και είχε κάνει πολλές αλλαγές».

Τέλος, για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ένα πολύ θετικό βήμα, που σημαδεύτηκε ακριβώς από το θετικό πρόσημο της συμμετοχής».

«Το ότι υπήρξε τόση μεγάλη συμμετοχή που λίγοι πρόβλεψαν, νομίζω δείχνει δυο πράγματα. Πρώτα- πρώτα, ο κόσμος θέλει την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου. Δεύτερο, ότι η συμμετοχή είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατία, για την λειτουργία της χώρας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα