Εσύ ξέρεις τί είναι το 5 a day;

Από όσο παλιά θυμάμαι τον εαυτό μου, οι άνθρωποι ασχολούνται καθημερινά με τη διατροφή τους, τι είναι σωστό, τι λάθος, τι ωφέλιμο και τι βλαβερό για το σώμα μας και την υγεία μας. Στην πορεία ανακάλυψα πως ο άνθρωπος ασχολείται με την ποιότητα της διατροφής του από την αρχαιότητα ακόμα, με τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής, να χρησιμοποιείται ως σήμερα πως “είμαστε ό,τι τρώμε”. Με λίγα λόγια, ο Ιπποκράτης τόνιζε την αναγκαιότητα να τρεφόμαστε σωστά και να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας στοιχεία που θα ωφελήσουν το σώμα μας και την σωματική και ψυχική μας υγεία. Η σωστή

διατροφή συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στη διατήρηση της καλής υγείας και γι’ αυτό ακούμε συνέχεια από επιστήμονες, διατροφολόγους, γιατρούς, βιολόγους και πολλούς άλλους να γίνεται λόγος για σωστή και ποιοτική διατροφή από πολύ μικρή ηλικία ως τα βαθιά μας γεράματα.

“5 a day” είναι η προτροπή της διατροφικής εκστρατείας που προωθεί εδώ και πολλά χρόνια το NHS, (εθνική υπηρεσία υγείας) του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα, λοιπόν, με το 5 a day, θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, ώστε να διατηρήσουμε την ποιότητα στην υγεία μας προσλαμβάνοντας βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Εκτός από τη Μεγ. Βρετανία, η εκστρατεία αυτή υιοθετήθηκε και από πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Νορβηγία και Ιαπωνία. Οι εθνικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί υγείας των χωρών αυτών συστήνουν στους πολίτες τους να καταναλώνουν καθημερινά την ελάχιστη ποσότητα φρούτων και λαχανικών που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια από τις τροφές αυτές. Τα σχολεία προωθούν πολύ το 5 a day στη διατροφή των μαθητών τους, από το νηπιαγωγείο ακόμα και σε όλες τις συσκευασίες των τροφίμων αναγράφεται η φράση ώστε να υπενθυμίζει στους πολίτες την υγιεινή αυτή συνήθεια.

Στο 5 a day περιλαμβάνονται όλα τα φρέσκα φρούτα, φρέσκιες σαλάτες, φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, μαγειρεμένα λαχανικά (φρέσκα ή κατεψυγμένα), αποξηραμένα ή κατεψυγμένα φρούτα, ακόμα και αυτά που είναι σε κονσέρβα. Ωστόσο, το NHS έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις με το τι θεωρείται μερίδα από το καθένα από τα παραπάνω:

Μία μερίδα του 5 a day είναι 80 γραμμάρια φρέσκων, κατεψυγμένων ή κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών. Προσέχουμε όσα διατηρούνται σε κονσέρβα να είναι στο φυσικό χυμό τους ή σε νερό και να μην περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
30 γραμμάρια αποξηραμένων φρούτων μετράνε ως μερίδα διότι ισοδυναμούν θρεπτικά με 80 γραμμάρια φρέσκων φρούτων. Τονίζεται πως θα πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τα γεύματα γιατί ως σνακ αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας.Η πατάτα και όλες οι τροφές που περιέχουν άμυλο δεν συμπεριλαμβάνονται στο 5 a day. Οι πατάτες χρησιμοποιούνται σε ένα γεύμα για να αντικαταστήσουν το ψωμί, το ρύζι ή τα ζυμαρικά και γι’ αυτό δεν προσμετρώνται ως μερίδα. Ωστόσο, η γλυκοπατάτα, το παντζάρι και άλλα βολβοειδή λαχανικά αποτελούν μερίδα του 5 a day για κάθε 80 γραμμάριά τους.
Οι φρέσκοι χυμοί θα πρέπει να περιορίζονται σε 150 ml ημερησίως. Το άλεσμα και η πολτοποίηση φρούτων και λαχανικών απελευθερώνει τα σάκχαρα των τροφών αυτών και η καθημερινή κατανάλωση χυμών φρούτων αποδεικνύεται επιζήμια για την υγεία των δοντιών, όπως τονίζουν οι οδοντίατροι.Φασόλια, αρακάς και όσπρια αποτελούν μερίδα του 5 a day, μόνο ως τα 80 γραμμάρια. Η επιπλέον κατανάλωση των τροφών αυτών σε καμία περίπτωση δεν μετράει ως παραπανω μερίδα διότι δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων ώστε να πάρουν τη θέση άλλου λαχανικού ή φρούτου στην καθημερινή μας διατροφή.

Όπως βλέπουμε από τα παραπάνω, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να υιοθετήσει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών επιτρέπει στον καθένα να βρει και να εντάξει στην καθημερινότητά του θρεπτικά γεύματα που ταιριάζουν στις γεύσεις και στον τρόπο ζωής του. Πιο συγκεκριμένα για τη χώρα μας, όλα τα στοιχεία των τελευταίων ερευνών δείχνουν πως η ελληνική οικογένεια εγκαταλείπει τις υγιεινές συνήθειες της μεσογειακής διατροφής και αυτό γίνεται εις βάρος κυρίως των μικρών παιδιών που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά επικινδυνότητας για ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας και διαβήτη. Είναι στο χέρι μας να επιστρέψουμε και να διατηρήσουμε τον μεσογειακό τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο υγιεινής διατροφής, κάτι που μας προσφέρει σε αφθονία η ευλογημένη ελληνική γη με την καταπληκτική ποικιλία φρούτων και λαχανικών που μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε.

Πηγή: astarsmummy.wordpress.com

Keywords
Τυχαία Θέματα